Heerlijke jazzavond in Odeon

Zwolle – De afgelopen editie van Het Nederlands Jazz Vocalisten Concours was een groot succes met veelbelovende jazzartiesten in de finale. Reden genoeg voor een extra jazzfeestje met de finalisten in de hoofdrol! Het werd donderdagavond in theater Odeon een heerlijke jazzy avond waarbij het publiek kon genieten van optredens van Maria João Mendes en Francien van Tuinen.

img_5719_copy.jpg
Francien van Tuinen en Tripod

Maria João Mendes, de winnares van het concours in 2009, is een belofte voor de Jazzwereld. Een zangeres met virtuositeit en excellente timing! Haar passie voor scatting kleurt haar zang! In de zang van Maria João komen levensverhalen, haar eigen roots en haar passie voor Jazz en Braziliaanse muziek tot uiting. De carrière van Francien van Tuinen, winnares in 1997, lijkt soms een één grote ontdekkingsreis te zijn.”A Perfect Blue Day” (2003) begeeft zich op het grensvlak tussen pop en jazz. Op het met een Edison genomineerde album “Muzyka” (2005) bewerkte ze met gitarist Jesse van Ruller composities van o.a. Brahms, Debussy en Satie tot eigentijdse stukken voorzien van eigen teksten. Met Tripod slaat Francien een nieuwe weg in. De naam “Tripod” refereert aan de bezetting van bas, drums en saxofoon/klarinetten; een line up waarbij een akkoordinstrument ontbreekt en waarop haar stem als op een driepoot rust.

img_5740_copy.jpg 

img_5897_copy.jpg
Maria João Mendes

img_6066_copy.jpg

Het Nederlands Jazz Vocalisten Concours  (NJVC) wordt sinds 1995 elke twee jaar georganiseerd door Odeon De Spiegel theaters in Zwolle. Het concours heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een evenement van nationale allure en toont voortdurend aan hoe groot de interesse voor de jazz vocal is.

img_5722_copy.jpg

Vanaf de eerste editie slaagt het concours er in om finalisten van hoge kwaliteit te leveren. Inmiddels bekende musici als Carmen Gomes, Francien van Tuinen, Vera Westera, Wouter Hamel en Esra Dalfidan hebben – mede dankzij het winnen van het NJVC – succesvolle muzikale carrières doorgemaakt in binnen- en buitenland. Het concours bewijst een uitstekende springplank te zijn voor vocaal jazztalent.

img_5789_copy.jpg

Het NJVC heeft zich altijd sterk gemaakt voor het in de markt zetten van de winnaars. In samenwerking met het Nederlands Impresariaat, Muziek en Theater Netwerk Nederland en Stichting Jazz Impuls werden er de afgelopen jaren vele succesvolle Nederlandse tournees opgezet.

img_5764_copy.jpg

Kenmerkend voor het NJVC  is dat het evenement zich bij elke editie richt op de specifieke jazz vocal, met als voorwaarde dat elke deelnemer in ieder geval een standard uit The Great American Songbook uitvoert. Uitstapjes naar wereldmuziek en pop mogen, maar de specifieke jazzkwaliteiten van de deelnemers blijven het hoofddoel. Hierbij gaat het om criteria als intonatie, timing, improvisatie, dictie en performance.

img_5945_copy.jpg

img_6063_copy.jpg

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)