“Jongeren in Zwolle hebben andere benadering nodig”

Zwolle – In opdracht van de PvdA-gemeenteraadsfractie in Zwolle hebben Ruben Drost en Rob van der Linde, vierdejaars studenten van de School of Social Work van de Christelijke Hogeschool Windesheim, onderzoek gedaan naar de vrijetijdsbesteding van jongeren in Zwolle. De  onderzoeksresultaten werden maandagmiddag in een debat met minister Ronald Plasterk en lijsttrekker Eefke Meijerink gepresenteerd.

img_6585_copy.jpg
Ruben Drost en Rob van der Linde presenteren onderzoek
‘Vrijetijdsbesteding van jongeren in Zwolle’…

Belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn dat veel jongeren zich goed weten te vermaken en dat het jongerenbeleid in Zwolle een goede basis heeft. Kritisch zijn de onderzoekers over de betrokkenheid van jongeren bij het jongerenbeleid. Zij adviseren in te zetten op een andere benadering van jongeren. Niet vanuit de doelen van de organisaties, maar vanuit de belangen en interesses van jongeren. De PvdA-gemeenteraadsfractie heeft vorig jaar studenten van de Hogeschool Windesheim gevraagd om in het kader van hun afstudeeropdracht onderzoek te doen naar de vrijetijdsbesteding van jongeren in Zwolle. De resultaten van het onderzoek zijn maandag gepresenteerd tijdens een debat, waaraan ook minister Ronald Plasterk en PvdA-lijsttrekker Eefke Meijerink deelnamen.

img_6652_copy.jpg

img_6574_copy.jpg

img_6649_copy.jpg 

De PvdA wilde met de opdracht twee doelen bereiken. In de eerste plaats inzicht in het voor haar belangrijke terrein van het jeugdbeleid en in het bijzonder het beleid ten aanzien jongeren tussen de 12 en 16 jaar. In de tweede plaats het betrekken van studenten van Windesheim bij de ontwikkeling van beleid in Zwolle en het benutten van de kennis die op de hogeschool aanwezig is voor de stad. Dat is, volgens Eefke Meijerink met dit onderzoek geslaagd: “het onderzoek geeft goed inzicht in het jeugdbeleid in Zwolle en de aanbevelingen geven een nieuwe impuls aan de discussie over jongerenbeleid en jongerenparticipatie.” “Dit onderzoek smaakt naar meer.”

img_6567_copy.jpg

De hoofdvraag van het onderzoek luidde: ‘Welke stappen moeten er ondernomen worden om jongeren in de leeftijd van twaalf tot en met zestien jaar in Zwolle actief te laten deelnemen aan het aanbod op het gebied van vrijetijdsbesteding?’

 In het rapport “Vrij en tijd in Zwolle; van passief tot actief” schetsen de onderzoekers een positief beeld van het jongerenbeleid in Zwolle. Het jongerenbeleid zit goed in elkaar en de organisaties die zich met jongeren bezighouden werken goed samen. Het is echter vooral beleid voor jongeren en niet door jongeren. De doelen van gemeente en organisaties bepalen het beleid en niet de behoeften en wensen van jongeren. Een voorbeeld is de benadering van hangjongeren. Die wordt met name bepaald door de doelstelling vermindering overlast en veel minder door het bevorderen van participatie van jongeren. Het resultaat is dat de jongerenwerker weer vertrekt zo gauw de overlast verminderd is en jongeren weer in de kou staan.

img_6628_copy.jpg

In hun aanbevelingen richten de onderzoekers zich op die waarneming.  Zij schetsen een beleid waarin jongeren actief betrokken worden, waarin hun wensen centraal staan. De onderzoekers hebben dit neergelegd in vier aanbevelingen:

  1. Werk het concept voor de Brede School uit voor het voortgezet onderwijs in Zwolle;
  2. Doe onderzoek naar de mogelijkheden van de gemeente Zwolle om jongerenwerk beschikbaar te stellen vanuit de presentietheorie (jongerenwerkers die werken vanuit de belangen van de jongeren en niet van de organisatie);
  3. Zet meer in op de samenwerking tussen instellingen zoals Club2Move in andere wijken in Zwolle;
  4. Lanceer een website voor en door jongeren in Zwolle om trends onder jongeren in Zwolle te volgen.

img_6541_copy.jpg

De PvdA is blij met de resultaten van het onderzoek. Het is een goede bijdrage aan de discussie over het jongerenbeleid. Eefke Meijerink: “Het onderzoek laat zien dat ondanks goede intenties en een goede samenwerking tussen organisaties er nog veel verbeterd kan worden. Maar ook dat er een basis is. We hebben goede projecten in de stad die als aanjagers kunnen dienen: de Brede Scholen in het basisonderwijs, Level Z in Stadshagen en Club2Move in Diezerpoort als het gaat om jongerenparticipatie. Tijd voor actie.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

15 gedachten over ““Jongeren in Zwolle hebben andere benadering nodig””

  1. Waarmee maar weer eens haarscherp aangetoond word waarom men GEEN pvda moet stemmen… het zoveelste onderzoekje, het zoveelste inspiratieloze bordkartonnen ‘resultaat’ wat vervolgens in zoveelvoud gekopiëerd moet worden, door nog een x aantal commissies goedgekeurd en vervolgens de hele weg weer achterstevoren terug door het ambtenarenapparaat.Rusland is er niks bij.

    Arme jongeren in Zwolle, zoveel geld en energieverspilling door zelfingenomen , onder elkaar benoemde dwazen die er enkel en alleen maar op uit zijn elkaar en zichzelf een dikke veer ergens in te steken…

  2. Heel goed dat de PvdA in kaart brengt dat Zwolle haar jongeren anders moet benaderen. Veel goede aanbevelingen die goed uitvoerbaar zijn.
    Wat mij wel direct opvalt: het rapport beveelt aan jongeren actief te betrekken, maar tijdens deze bijeenkomst lijkt de discussie te gaan tussen politici, professionals en studenten. De jongeren doen niet mee. Gemiste kans om direct de aanbevelingen in praktijk te brengen.

  3. Z&z & QM ….waar bemoeit de politiek zich mee hahahahaha

    Z&z & Bart hebben jullie nog niet in de gaten dat QM de liefste trol van Nederland is? 😉

    Dus dit mag niet onderzocht worden?

    In opdracht van de PvdA-gemeenteraadsfractie in Zwolle hebben Ruben Drost en Rob van der Linde, vierdejaars studenten van de School of Social Work van de Christelijke Hogeschool Windesheim, onderzoek gedaan naar de vrijetijdsbesteding van jongeren in Zwolle. De onderzoeksresultaten werden maandagmiddag in een debat met minister Ronald Plasterk en lijsttrekker Eefke Meijerink gepresenteerd.

    Zo snel al met deze aanbevelingen:

    Werk het concept voor de Brede School uit voor het voortgezet onderwijs in Zwolle;
    Doe onderzoek naar de mogelijkheden van de gemeente Zwolle om jongerenwerk beschikbaar te stellen vanuit de presentietheorie (jongerenwerkers die werken vanuit de belangen van de jongeren en niet van de organisatie);
    Zet meer in op de samenwerking tussen instellingen zoals Club2Move in andere wijken in Zwolle;
    Lanceer een website voor en door jongeren in Zwolle om trends onder jongeren in Zwolle te volgen.

    Bij deze wil ik de Admin dan ook vragen asjeblieft de offtopic edoch zeer gezellige pennenvruchten van trol QM te laten staan; bedankt!

  4. Hé Bart, dacht al dat wij hier zo’n beetje hetzelfde instaken. Bart, mensen, laat dagelijks in de praktijk zien hoe je met jongeren om moet gaan :D:D:D

  5. @ Jalmar

    maar tijdens deze bijeenkomst lijkt de discussie te gaan tussen politici, professionals en studenten. De jongeren doen niet mee.

    Hoezo lijkt? Was je erbij? Als dat echt zo is, is dat idd jammer; wie leidde de discussie?

  6. Bericht door QuestionMaster, op 8 februari 2010 om 16:31
    Waarmee maar weer eens haarscherp aangetoond word waarom men GEEN pvda moet stemmen… het zoveelste onderzoekje, het zoveelste inspiratieloze bordkartonnen ‘resultaat’ wat vervolgens in zoveelvoud gekopiëerd moet worden, door nog een x aantal commissies goedgekeurd en vervolgens de hele weg weer achterstevoren terug door het ambtenarenapparaat.Rusland is er niks bij.

    Arme jongeren in Zwolle, zoveel geld en energieverspilling door zelfingenomen , onder elkaar benoemde dwazen die er enkel en alleen maar op uit zijn elkaar en zichzelf een dikke veer ergens in te steken…

    Ik begrijp niet helemaal waarom je de pvda afzeikt. Zijn er ook andere partijen die dit idee hadden? Nee, dus je bent eigenlijk boos op je eigen partij. Die hadden dit idee moeten lanceren.
    🙂

  7. @ Edwin, omdat ie een trol is. Wel een gezellige Achterhoekse trol maar hij gaat zelf niet stemmen. Deelt mijn aversie tegen TON en de gillende al een aantal jaren op het draadje van Henk B. uit de Hofstad.
    We lachen daar heel wat af.

Reacties zijn gesloten.