Zwolle Animatie Film Festival dit jaar in bioscoop

Zwolle – Het Zwolle Animatie Film Festival (ZAFF), voorheen het Animatiefestival Zwolle dat dit jaar voor de vierde maal plaats vindt in de bioscoop ‘De Kroon’ te Zwolle op vrijdag 16 april 2010, kent drie doelstellingen: het bieden van een regionaal en internationaal platform voor de animatiefilm; het fungeren als ontmoetingsplaats voor studenten en coaches, zowel makers als ondernemers; en het leveren van een bijdrage aan mediawijsheid, opleiding en educatie op het gebied van animatie.

In een stad als Zwolle met haar voorgezette opleidingen (Artez, Deltion, etc) en haar culturele werkplaatsen (R10, DOAS, etc) valt het Animatie Festival exact op haar plek. Door de combinatie aan te gaan van beginners, studenten en professionals wordt een omgeving geschapen waarin verdere ontplooiing binnen deze discipline zich kan ontwikkelen. Hoewel de discipline van animatie al enige tijd bestaat, staat het door de snelle technologische ontwikkelingen eigenlijk nog in de kinderschoenen. Door een jaarlijks terugkerend  Animatie Festival wordt ruimte en aandacht geschonken aan dit genre, iets dat nog weinig gebeurd in Nederland. Door de combinatie van een plaats voor beginners, studenten en professionals verankert het festival zich in de samenleving en kan Zwolle zich afficheren als Animatiestad. Dit geeft op haar beurt weer een stimulans aan de opleidingen op dit gebied en aan de culturele broedplaatsen in de stad.

Voor de periode 2010-2015 heeft stichting V-GEN-X verschillende voornemens. Zij beoogd de programmering van het festival te verbreden, zodat er meer aandacht is voor de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van toegepaste animatie. In deze editie zal Udo Prinsen centraal staan als animator en zijn werk middels extra voorstelling en gesprek met aanwezig publiek verduidelijken. De Jury bestaat evenals vorige edities onder voorzitterschap van Gerrit van Dijk o.a. uit Frodo Kuipers, Hans Walter, Udo Prinsen en Danny De Vent. De jury mag gezien worden als zeer deskundig op het gebied van de animatiefilm. Door de keuze van juist deze juryleden moet ook het aantal inzendingen voor het festival worden vergroot, immers in hun werkveld zijn het grote namen. Ten aanzien van publiciteit en marketing wil de stichting de website betreffende het festival vernieuwen tot een levendige community waar animaties te zien zijn, waar belangstellenden onderling contact kunnen leggen en waar actuele informatie te vinden is over animatie in het algemeen. Verder, wordt de samenwerking met het NIAF, HAFF en het Deltion College geïntensiveerd. Dit jaar vindt er voor het eerst samenwerking plaats met ARTEZ, Hogeschool der Kunsten te Zwolle.

Ook nieuw bij deze editie is de samenwerking met Sixtysecondstatements festival uit Groningen. Het is een HD-shortfilmfestival, dat voor het eerst plaatsvond op 8 oktober 2008 in bioscoop Images te Groningen. De tweede editie van het Sixtysecondstatements Festival zal in het voorjaar van 2010 plaatsvinden! Sixtysecondstatements draait om films, clips en animaties, die in zestig seconden een krachtig, aangrijpend of humoristisch ‘statement’ maken, in een hoge, technische beeldkwaliteit (minimaal 1280×720 pixels). Het doel van het festival is om elkaar in Noord-Nederland eens creatief om de oren te slaan met bijzondere clips. De organisatie van Sixtysecondstatements is in handen van Statement communicatie adviesbureau, ondersteund door de volgende partners: The One Minutes Foundation Amsterdam, Groninger Museum, AnchorMen, Schwung visuell, Zwart AV, Soundbase, Businessclub Images en de Academie voor Popcultuur

Tevens wordt  er wederom een Challenge (symposium) georganiseerd over mogelijkheden van de creatieve industrie in samenwerking met de stichting Kreatieve Industrie Zwolle (KIZ). Doelstelling is Zwolle op de kaart zetten op het gebied van interactieve media. Thema: Biedt toegepaste animatie een kans voor uw bedrijf? – Met toenemende aantal nieuwe communicatie kanalen als internet, mobiele telefonie, games, digitale televisie, podcasting en narrowcasting is het voor de ondernemer steeds moelijker om aandacht te krijgen voor een product of dienst. Behalve kennis is er veel creativiteit nodig om je doelgroep op het juiste moment en via het goede media te informeren! – Diverse sprekers, zowel ondernemers als software/hardware ontwikkelaars zullen worden uitgenodigd en in debat gaan tijdens panelgesprekken over belangrijke innovatieve zaken op het gebied van de nieuwe media en de betekenis van de animatie hierbij.

Ook dit jaar is er een uitwisseling van films met  het CICDAF Animatiefestival te China, films vertoond op het animatiefestival Zwolle zullen werden vertoond tijdens het komende festival tijdens het zevende International Animation and Digital Arts Festival 2010 (www.cicdaf.com).
 
Wederom heeft het festival dit jaar een primeur met animatie films uit India!
Mede deze aanpassingen van het beleid hoopt de stichting d.m.v. het animatiefestival zijn publiek, bestaande uit professionals, studenten en algemeen geïnteresseerden in het genre, te verbreden en te laten groeien. "Animatie in de brede zin van het woord is een van de meest kansrijke cultuurvormen van dit moment", aldus een recent rapport van Berenschot over de animatiesector in Nederland (Animatie in Nederland, 15 februari 2008).

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)