Anton Jongsma slaat aanbod FC Zwolle af

Zwolle – Anton Jongsma, die momenteel met FC Zwolle meetraint blijft niet in Zwolle. WKE heeft zich verzekerd van de diensten van Anton Jongsma. Jongsma kon tot het einde van dit seizoen op amateurbasis in Zwolle blijven en zou daarna mogelijk een tweejarig contract kunnen tekenen. De Antilliaanse Fries kiest echter voor WKE uit Emmen.

De 27-jarige aanvallende middenvelder stond tot en met 2011 onder contract bij RKC, maar die overeenkomst is onlangs ontbonden. Naar verluidt is Jongsma meteen speelgerechtigd voor de landskampioen. De overgang naar WKE is opvallend, want ook FC Zwolle was in de markt. In Zwolle trainde Jongsma mee op amateurbasis. De middenvelder speelde twee jaar bij FC Zwolle en maakte in die periode 26 doelpunten. Jongsma kwam in 2008 voor het eerst uit voor de Nederlandse Antillen. Hij heeft drie interlands gespeeld. In het verleden was hij ook actief in het Nederlands amateurelftal.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

77 gedachten over “Anton Jongsma slaat aanbod FC Zwolle af”

  1. beetje flauwe reacties….voor spelers is het gewoon interessanter om bij topamateurs (met een leuke baan er naast) te spelen dan voor niets bij Zwolle.

  2. Die jongen moet natuurlijk zelf weten dat hij zijn betaald voetbalcarriére hiermee om zeep helpt.
    Geen club die hem straks nog wil hebben, er kleeft te veel rotzooi aan die gozer.

  3. Maar mag ie dit seizoen wel spelen voor WKE ??

    Volgens de KNVB regels mag een speler niet midden in een seizoen overstappen van een bvo naar de amateurs , tenminste dat zeiden ze laatst toen het ging om spelers van Haarlem .

  4. De reacties worden nu toch wat lachwekkend. Helpt zijn voetbalcarriere om zeep. Nee, als je een half jaar voor niets bij Zwolle gaat spelen, gaat het lekker. Die jongen kan zich een half jaar in conditie spelen, wedstrijdritme opdoen en dan kan ie naar precies dezelfde clubs als na een half jaar Zwolle. Wat is nou het nadeel van de topklasse dan, waar mensen hier over praten?

    Clubs als WKE doe bovendien weinig onder voor het niveau van Zwolle

  5. Nee, maar genoeg naar Emmen, Veendam, Heerenveen en Groningen. In Zwolle is het blijkbaar nog niet duidelijk dat het voetballandschap aan het veranderen is. Topamateurteams (en WKE hoort daar zeker bij) spelen zonder moeite mee in de bovenste helft van de Eerste Divisie. Dat soort ploegen stoomt via de topklasse straks zo door. Als je daarnaast een goede baan vindt, ben je knettergek als je in de eerste divisie gaat spelen. Wat is daar dan het perspectief? Wat denk je nou, dat Jongsma via Zwolle wel even naar NAC of Utrecht doorstoomt?

  6. Erik je hebt helemaal gelijk iedereen hier denkt dat het bij de fc Zwollebeter was geweest .Nou ik denk dat die Jongsma helemaal geen verkeerde keuze heeft gedaan voor zijn eigen toekomst.Nu heeft hij wat en hier bij de fc Zwolle moest hij nog maar afwachten.In het verleden heeft hij veel goed gedaan hier en daar mogen ze hem nog wel dankbaar voor zijn .

  7. Erik en Pieters,

    In Zwolle zijn er genoeg die terdege beseffen dat de herstructurering van het Nederlandse voetballandschap door Kessler & Co. ertoe leidt dat de huidige Jupiler League en toekomstige conclusie niets meer of minder dan een sterfhuisconstructie zijn.

  8. @Elrey…en dat is maar beter ook, laten we wel zijn. Er zitten vijf of zes serieuze profclubs tussen, de rest teert op subsidie van gemeente en trekt toeschouwersaantallen waar ze in Katwijk en Spakenburg hartelijk om moeten lachen.

  9. @Erik

    De KNVB heeft onder Kessler van meet af aan ervoor gekozen voor de top van de piramide de 6-8 structurele Eredivisieclubs uit het linkerrijtje in de hoop om Europees de aansluiting niet te verliezen. Terwijl dat de grootste illusie is gelet op de middelenverhoudingen in het internationale voetbal. Het gros van de Championshipclubs werkt al met een hogere begroting dan de Nederlandse top 3.

    De kracht van het Nederlandse voetbal was altijd de jeugdopleiding. Laat deze beperkte groep clubs exclusief Ajax en Feyenoord nou voornamelijk leunen op buitenlandse spelers (FC Twente, AZ, PSV etc.).

    Dat het kwaliteitsverschil tussen de Jupiler League en de Hoofdklasse is afgenomen beaam ik aangezien het verschil tussen de Eredivisie (met z’n unieke gesloten systeem) en de Jupiler League groter is geworden.

    Met alle respect zit ik niet te wachten op een competitie met Sparta Nijkerk, WKE, Harkemase Boys etc.

    Mijn voorkeur gaat uit naar het model dat in alle Europese topcompetities wordt gehanteerd nl. meer ploegen die naar de hoogste divisie rechtstreeks promoveren dan krijg je een bredere inkomensverdeling en een echte competitie i.p.v. dat de promovendus uit de Jupiler League een gedoodverfde degradant is. Je krijgt dan een veel leukere en interessantere binnenlandse competitie naar Engels model dan nu.

    De KNVB heeft simpelweg geen oog voor de breedte en de basis van de Nederlandse voetbalpiramide, faciliteert alleen de top. Waarom zijn de Engelse, Duitse en Spaanse competitie leuker? Omdat de (sub)top breder is en daardoor het competitieverloop spannender.

  10. Inderdaad Erik, Spakenburg etc krijgen meer toeschouwers als menig Jupiler team,maar ik heb toch mijn twijfels ik denk dat deze teams liever in de Topklasse voetballen als promoveren.Wat dat betreft ben ik het metElrey eens dat we niet zitten te wachten op dergelijke clubs.Derby WKE -Emmen of FC.Zwolle -Berkum.

  11. @elrey, ben ik niet helemaal met je eens, want de Nederlandse competitie is in de breedte juist veel sterker geworden vind ik. Niet om mee te doen voor de absolute top, maar clubs als Twente en AZ worden Europees gezien niet meer afgeslacht. De topclubs kunnen nu in feite ieder uitduel verliezen, dat was pakweg 10 jaar terug ondenkbaar. Als Ajax dan eens een duel verloor, was er meteen crisis bij de club. Dat is nu niet meer realistisch.
    Maar je ziet wel een tweedelign tussen de pakweg 8 a 9 wat sterkere clubs en de rest daaronder.

    Ik ben altijd tegenstander geweest van de Topklasse, omdat je daarmee in feite nog eens 30 tot 50 verenigingen creeert met een blinde ambitie, die op termijn net zo zullen aankloppen bij de overheden als de noodlijdende profclubs.

    Aan de andere kant heb je amateurploegen die nu al sterker zijn dan menig eerste divisionist, die volop betalen en in feite al profploegen. Daarvoor is die topklasse best interessant. En spakenburg-IJsselmeervogels is toch echt leuker dan Top-OMniworld. Maar het gevaar bestaat dat als pakweg Genemuiden, WHC of Berkum promoveert, zij onverantwoorde investeringen gaan doen, omdat ze niet willen worden afgeslacht in die topklasse.

  12. De topklasse wordt een tobklasse; spakenburg heeft nu een vol huis als het tegen de Vogels voetbalt, maar beiden moeten al naar de topklasse promoveren, want anders halen ze geen uitverkocht huis meer. Dat geld ook voor de club in 1 c, die nu nog derbys voetballen, wat enorm trekt, straks in de topklasse is dat voor die clubs ook gebeurt, deze clubs gaan in toeschouwers aantal naar beneden, zeker weten. Als de hudige clubs in de jupiter compititie geen bestaans recht meer hebben, dan hebben nieuwkomers als Spakenburg, WKE en noem het rijtje maar op, dit ook niet, hun achterban is veel kleiner. Wel hebben ze incidenteel een dorpsgek, die veel geld in de club wil steken, maar hier kun je niet op bouwen.

  13. Komt nog bij….in engelandbestaat de echte top ook maar uit vier clubs, in spanje eigenlijk uit twee,,,de ned competitie vind ik de laatste jaren juist spannender.

    Wichert@ maar zit je wel te wachten op helmond sport, telstar, omniwordl, top oss? Dat is toch ook absoluut niet interessant. Een mooie derby tegen genemuiden, rohda of whc is dan toch veel leuker?

  14. dat wel Erik maar zie jij in dat deze verenigingen WILLEN promoveren,daar ging het mij om.Rohda Raalte misschien wel en meer zondag clubs ,maar die zaterdagclubs ???Ik zie het dan eerder een degradatie van de FC dergelijke wedstrijden.Fc trekt nu toch veel toeschouwers uit Kampen ,Genemuiden etc??Als Zwolle b.v tegen Genemuiden speelt en Whc thuis tegen Spakenburg moeten de fans toch gaan kiezen,betekend minder toeschouwers voor Zwolle.

  15. Juist Wichert!

    Het gaat mij daar trouwens wel om Erik, die potten die jij noemt vind ik ook leuk, in de zomerstop als oefenwedstrijd! Heel gezellig!:D

    De knvb moet andere strengere transferregels maken dat de nl talenten niet zo snel naar het buitenland kunnen lopen, of niet zo makkelijk door een eredivisie club weg gehaald kunnen worden, dan zal de competitie aansterken, denk ik.

  16. Wichert…zwolle trekt nauwelijks publiek uit de regio volgens mij, dat is het probleem van de club, de streek heeft er heel weinig binding mee. Maar natuurlijk moet zwolle zorgen dat het in de eredivisie komt. Dat is het enige bestaansrecht voor de vereniging.
    Natascha…talenten niet zo snel naar het buitenland zeg je…maar het is nu al zo dat veel talenten helemaal niet naar zwolle willen, die spelen liever bij een mooie hoofdklasser met daarnaast een goede baan.
    Ik ken uit de regio een paar hoofdklassespelers die bijv. naar Emmen konden…toen ze hoorden wat ze daar konden verdienen, schrokken ze zich kapot. Veel hoofdklassers zijn financieel gezonder dan eerste divisieclubs, je hoeft er maar twee keer te trainen, speelt vaak nog voor meer publiek ook en straks heb je nog de kans om topklasse te gaan spelen ook. Dan is het nauwelijks meer interessant om voor de 1e divisie te gaan. Behalve als je een echt talent bent en kans ziet voor een mooei carriere.

  17. Erik je vergist je volgens mij, er komen echt redelijk wat mensen uit de regio, misschien niet de wijde regio maar kampen ommen hasselt etc wel

  18. Tuurlijk komen er wat mensen, maar te weinig om van een echte binding te spreken. Uit de regio Kampen/Genemuiden gaan misschien wel meer mensen naar heerenveen dan naar zwolle. Veel sponsoren kiezen ook liever voor een hoofdklasser dan voor sponsoring van zwolle.

  19. @erik

    Jij kiest voor amateurvoetbal en de clubs met de hoogste begrotingen.

    Wij kiezen voor de club van de stad.

    Support your local club!

    @natascha

    Het fenomeen is overal zichtbaar. Ik was een aantal jaren terug bij Pescara-Juventus. Toen Juventus scoorde, veerden heel wat thuisvakken op. Het vafanculo van de die hard Pescara fans in combinatie met ‘door jullie wordt het hier nooit wat’ deden mij goed.

  20. Natuurlijk hoop je erop dat zwolle een eredevisie ploeg krijgt,maar die hebben we nu nog niet.Ik weet toen ik nog in Kampen op de markt stond dat er een grote groep aanhangers waren,misschien ook dat er diverse Kampenaren in Zwolle speelden.Er was een voorverkoopadres in de Oudestraat.net als in andere gemeentes rondom Zwolle.dat is helaas niet meer mogelijk.vroeger zaten we op de Berkum tribune en zaten er 9 mensen met een seizoenkaart uit Ommen,is het allemal zoveel minder geworden ???

  21. Er komen nog steeds veel supporters uit de zeer wijde omgeving van Zwolle naar de FC.
    Zelfs vanuit Groningen, Amersfoort, Steenwijk enz.
    Enkele jaren geleden waren dat er veel meer, maar velen zijn afgeknapt op de ziekelijke leugens en arrogantie van die Haagse braller.
    Gelukkig is er nu een nieuw bestuur dat met een gedegen plan FC Zwolle weer vooruit helpt en hopelijk zullen die supporters ook weer terug gaan komen.

  22. En zo is het Elrey! Ik kan meer respect opbrengen voor iemand die (bv) in Apeldoorn woont en zegt fan te zijn van AGOVV dan bv zijn buurman die liever naar Vitesse gaat…

    @Wichert, volgens mij is dat echt niet veel minder geworden, als ik alleen al kijk naar de ME volgens mij zitten daar zeker 15 scc houders uit Kampen.

    Je krijgt nooit je hele regio achter FCZ, omdat er ook gewoon 2 mooie eredivisie clubs in deze ”regio” zitten.

  23. @Natascha, dat is onzin wat je zegt. Zwolle moet investeren in de regio…geen zuid-amerikanen halen terwijl 13 kilometer verderop betere voetballers te vinden zijn etc.

    En Elrey…ik kies helemaal niet voor het amateurvoetbal en club met de hoge begrotingen, snap niet waar je dat op baseert. Mijn punt is alleen dat de eerstedivisie nu niets toevoegt aan het profvoetbal, en dat die topklasse straks sterkere teams zal hebben, die razendsnel doorstoten. Die kloof tussen het amateurvoetbal en het semiprofvoetbal valt straks weg.

    Daar moet Zwolle dus voor waken, anders speel je straks inderdaad tegen Sparta Nijkerk etc.

    In mijn ideaalplaatje heb je straks een aantal aantrekkelijke topklassers in de regio (hopelijk berkum en genemudien, mogelijk hhc nog)….daarboven zou FC Zwolle moeten staan, waarmee de hele regio zich verbonden voelt. Maar dat is momenteel absoluut niet het geval. Ik hoor zelden over de FC spreken.

    Daar moet Zwolle dus volop investeren. Ook om de tribunes voller te krijgen (wat een wens is van Adriaan Visser, zag ik onlangs op televisie). Als zwolle op niveua speelt, gaan mensen uit kampen en de flevopolder liever naar Zwolle dan Heerenveen, lijkt mij.

  24. waarom denk je dat regio tussen aanhalingstekens staat?

    Enfin, uiteindelijk willen we toch gewoon allemaal hetzelfde? Neem ik tenminste aan van wel.

  25. Uhhh is het onzin wat ik zeg, of vind jij het onzin wat ik zeg?

    Jij vind dat dat moet met jongens uit de regio, maar er zijn tig jongens uit de regio die een kans hebben gehad ( de 1 wat meer krediet gekregen dan de ander, sommigen misschien te weinig maar goed) waarvan ik denk dat ze gewoon niet goed genoeg zijn. Of niet de goede mentaliteit hebben. En als er dan van de 5 zuid amerikanen 1 Botteghin bij zit dan ben ik tevreden.

    Ik heb niet het idee dat jij FCZ tijd gunt om t allemaal weer normaal op de rails te krijgen…..

  26. @Natascha…je hebt gelijk, ik vind dat je onzin spreekt 😉 Ik legde het ook niet goed uit, bedoelde jouw opmerking over AGOVV en Vitesse. Daarmee zeg je eigenlijk dat als je uit genemuiden, kampen of nunspeet komt, je niet voor fc zwolle mag zijn, maar alleen voor de clubs uit die plaatsen (die dus als je niet goed oplet, binnen twee jaar bij zwolle in de divisie kunnen zitten!).

    Daar ben ik het dus niet mee eens. Je moet van beide supporter kunnen zijn, wat betekent dat zwolle dan wel mensen uit de regio moet aantrekken.

    Ik gun Zwolle overigens alle tijd, maar heb de afgelopen jaren geen beleid kunnen ontdekken. En prima als er 1 botteghin tussen de 10 zuid-amerikanen loopt, maar voor datzelfde geld had je net zo goed regiospelers kunnen uittesten.

  27. Van mijn kant dan, dat je dus juist voor Fc Zwolle moet zijn en niet naar Heerenveen bv 😉

    Maar sowieso merk ik aan jou verhaal dat jij een andere manier van supporteren hebt dan ik, je kan hooguit een andere club een beetje een warm hart toedragen maar er zit er maar 1 echt in je hart. Wij leven Fc Zwolle…. Daar is geen ruimte voor een tweede.

    Zwolle speelt trouwens, vind ik aantrekkelijker voetbal de laatste paar wedstrijden, niet echt constant maar er zit duidelijk progressie in.

  28. Klopt Natacha…1 club in je hart, maar als je als club vooruit wilt moet je ook de mensen aanspreken die genemuiden, nunspeet, berkum of staphorst al in hun hart hebben. Dat is een beetje mijn punt. Lukt dat niet, dan blijft Zwolle (volgens mij althans) althans een club voor het linkerrijtje van de 1e divisie, met soms een uitschieter de eredivisie in. Wil de club echt omhoog dan zijn er meer toeschouwers en meer sponsoren nodig.

  29. Natascha waarom kan ik niet WVF en FCZ in mijn hart kunnen dragen.Vrijdagavond FC. Zaterdag WVF waar het reuze gezellig is en waar de prestaties wel belangrijk zijn maar niet bepalend.

  30. Wichert, ik heb het over BVO’s…..

    Erik, ” Wil de club echt omhoog dan zijn er meer toeschouwers en meer sponsoren nodig.” hier is de club toch nu mee bezig? Dat is dus wat ik bedoelde met tijd.

  31. Ja maar Natascha…om even in te gaan op je opmerking van bvo’s van wichtert….dat is dus het punt: door de topklasse, heb je geen verschil meer tussen bvó’s en topamateurs. Over twee jaar speel je tegen IJsselmeervogels of wellicht Genemuiden. Dat verschil bestaat straks niet meer.

    En ik hoop inderdaad dat de club daar mee bezig is, ik merk het nog niet zo, maar we wachten het af!

  32. Maar ik heb juist wel geloof en vertrouwen, het lukt me nog niet zo om mijn punt duidelijk te maken geloof ik, haha.

    Laatste poging: hier wordt dus gezegd, ook jij wichtert, dat spelen tegen spakenburg ofzo een degradatie is voor Zwolle. Maar die clubs spelen dus over twee jaar gewoon in de 1e divisie. Daarvoor hoeft Zwolle niet te degraderen, die clubs KOMEN ERBIJ. Persoonlijk vind ik dat leuker dan spelen tegen clubs als eindhoven of top oss.

    De enige kans voor zwolle om dat te voorkomen, is promoveren naar de eredivisie. Maar om dat te bereiken, moet je dus meer sponsoren uit de regio trekken.

    anyway…we zien het allemaal wel.

  33. @erik

    En hoe gaan hoofdklassers de concurrentie aan met Jupiler League clubs?

    DEN HAAG – Clubs in de hoogste afdeling van het amateurvoetbal, de hoofdklasse, hebben de laatste jaren voor vele miljoenen euro’s belasting ontdoken door spelers zwart te betalen en/of geen belasting over hun omzet af te dragen.

    De Belastingdienst heeft naheffingen en boetes opgelegd voor in totaal 6,5 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van de fiscus, die onderzoek heeft gedaan bij 84 hoofdklasseclubs. Slechts 8 van de 84 clubs in de hoofdklassen zaterdag en zondag had de boekhouding op orde.

    De werkelijke omvang van de belastingontduiking is groter dan het bedrag aan naheffingen. Sommige clubs kozen voor een schikking met de Belastingdienst, omdat ze anders failliet dreigden te gaan. Slechts acht clubs hadden hun zaken op orde.

    Gemiddeld kregen de voetbalverenigingen naheffingen van 55.500 euro loonbelasting en 28.500 euro omzetbelasting (btw). Vijftien clubs kregen te maken met vorderingen en boetes van meer dan honderdduizend euro. In deze gevallen was meestal sprake van bewuste belastingontduiking.

    Zo werd in een aantal gevallen geconstateerd dat spelers zwart waren betaald via een bankrekening die buiten de boeken was gehouden.

    Om welke verenigingen het gaat kan de Belastingdienst wegens de privacywetgeving niet zeggen. Een aantal onderzoeken loopt nog.

    De KNVB laat in een reactie weten geschrokken te zijn. ”Het is jammer dat de fiscus geen namen kan vrijgeven van clubs die hebben gefraudeerd,” aldus woordvoerder Rob de Leede. ”Dat maakt het voor ons moeilijk verenigingen op hun gedrag aan te spreken, of te bestraffen.”

    De fiscus begon vijf jaar geleden met het onderzoek, naar aanleiding van aanwijzingen dat oneerlijke concurrentie bestond tussen amateurclubs en met betaaldvoetbalverenigingen. Clubs in de Jupiler League – de eerste divisie – bleken niet in staat te zijn sommige spelers te contracteren, omdat die meer konden verdienen bij hoofdklassers. Het vermoeden bestond dat amateurclubs zo veel konden betalen omdat ze geen loonbelasting afdroegen.

    De Belastingdienst wijt de belastingontduiking in de meeste gevallen aan onbekendheid met de regels. Om clubs te helpen geeft de fiscus voorlichtingsbijeenkomsten, waarin ze worden bijgepraat over hun fiscale verplichtingen. De voorlichting zal vanaf het najaar ook aan voetbalclubs in lagere klassen worden aangeboden.

    Het Centraal Orgaan Hoofdklassen (COH), de belangenorganisatie van hoofdklassers, juicht het toe dat clubs die bewust de belasting hebben ontdoken, nu worden aangepakt. Wel zegt het COH het niet op alle punten met de werkwijze van de Belastingdienst eens te zijn. ”De fiscus is altijd van mening geweest dat spelers zelf belasting moeten betalen over vergoedingen die ze ontvangen,” zegt voorzitter Harrie Derks. ”Toen ze met het onderzoek begonnen, stelden ze plotseling dat clubs loonbelasting moeten inhouden en afdragen.” (HET PAROOL 14 juli 2009)

  34. @ElRey…en dat heb ik dus altijd tegen gehad op de Topklasse, want je wakkert er dat soort praktijken mee aan, al viel het in werklijkheid nogal mee hoor. Een paar clubs hadden er een rotzooi van gemaakt, maar de meesten zijn niet voor enorme bedragen aangeslagen, en er was dan meer sprake van onbekendheid met de regels dan met moedwillig overtreden van de belastingwetten.

    Maar je punt is duidelijk en terecht. Aan de andere kant zijn clubs als Quick Boys en de Spakenburgers (met flinke toeschouwersaantallen en zeer veel sponsoren) veel verder dan 75 procent van de eerstedivisieclubs. Die hoeven hun beleid nu niet aan te passen.

  35. @Erik

    En wat de stand van zaken m.b.t. de Nederlandse voetbalpiramide betreft:

    De realiteit van gesteldheid van de Jupiler League is dat het gat met de Eredivisie als het gaat om het niveau van het voetbal, aandacht van het publiek en beschikbare financiële middelen lachwekkend is te noemen.

    Waar de gemiddelde Eredivisie-speler 335.000 euro laat bijschrijven op zijn bankrekening, is het gemiddelde jaarsalaris in de Jupiler League met moeite modaal te noemen. Spelers richten hun leven volledig in ten behoeve van hun sport en moeten het dan doen met 30.000 euro. Als ze geluk hebben. Een jonge speler vangt een minimumloon onder de 23 jaar: een krappe 900 euro per maand. Natuurlijk zijn er gezinnen, die van hetzelfde bedrag rond moeten komen, maar de verschillen tussen de beide voetbalniveau??s zijn duidelijk zichtbaar.

    Door de financiële crisis zijn dit jaar een groot aantal spelers werkeloos gebleven. De clubs snijden in de selecties en salarisstructuren.

    Jonge spelers willen profvoetballer blijven en accepteren tijdelijke contracten, die het makkelijk maken ze weer te dumpen vanwege de kosten of bijvoorbeeld blessures. Clubs moeten ook wel. FC Dordrecht werkt bijvoorbeeld met een spelersbudget van in totaal 625.000 euro. Rasmus Lindgren zit op de bank of tribune bij Ajax en verdient in zijn eentje al een miljoen. Clubs in de Eerste Divisie vragen jonge spelers hun uitkeringsrecht op te gebruiken, met een contract in het vooruitzicht. Maar wanneer het UWV stopt met betalen worden zij plotseling gedumpt.

    Een Eredivisieclub zet gemiddeld 32 miljoen euro om, schrijft Rob Hartog in een artikel voor het AD. Een Premier League-club doet gemiddeld 114 miljoen, gevolgd door Duitsland, Spanje en Italië, die zeer evenwichtig gemiddeld zo??n 75 miljoen omzetten. De Eredivisie blijft landen als Turkije, Schotland (22 miljoen) en Portugal (17 miljoen) voor. De Eredvisie is dus vrij gezond te noemen, concludeeerde de KNVB die onderzoek deed. Tegelijkertijd houdt men in Zeist 10 Jupiler League-clubs onder curatele. Dit omdat de inkomsten ver achterblijven bij de uitgaven. Fortuna Sittard vocht voor aanvang van het seizoen tot aan de laatste dag voor het recht op deelname. HFC Haarlem is inmiddels ter ziele gegaan.

    Nog een vergelijking gemaakt door KNVB Expertise, het kenniscentrum van de voetbalbond: een Eredivisiewedstrijd trekt gemiddeld 19.000 toeschouwers, een wedstrijd in de Jupiler League slechts 3.000.

    Gek genoeg zijn clubs in de Jupiler League ook slechts voor een klein deel van hun begroting afhankelijk van het verschijnen van de fans bij wedstrijden. De clubs verdienen slechts 8% van hun inkomsten aan de toeschouwers. Sponsorinkomsten brengen zo??n 32 miljoen in het laatje en tv-inkomsten zo??n 12 miljoen.

    Maar tegelijkertijd is de onafhankelijkheid van de inkomsten van gelden ingebracht door de toeschouwers ook een zwakte. Sponsorinkomsten staan door de financiële crisis onder druk en naar mate toeschouwersaantallen dalen, dalen naar verloop van tijd ook sponsorinkomsten. De inkomsten aan tv-gelden zijn afhankelijk van een contract over enkele jaren en de aandacht van televisiestations voor de Jupiler League is niet erg consistent gebleken. Ook de clubs in/uit de topklasse zullen aandacht wegsnoepen met hun levendige streekderby??s.

    SBS wilde eerder dan RTL de Jupiler-competitie een boost geven door deze prominent onder de aandacht te brengen in haar programmering. Later zag de omroep er ook weer vanaf. RTL probeerde het, maar de samenvattingen worden gepresenteerd in het programma van Johan Derksen, die geen gelegenheid voorbij liet gaan om de competitie de grond in te boren. Inmiddels is RTL gestopt.

    De tweede transferperiode is nu afgelopen. Er zijn nog wel werkeloze spelers op de markt. Maar de Eredivisie- en Jupiler League-clubs hielden zich rustig. Ze gaven beduidend minder geld uit aan nieuwe spelers. Overal worden de klappen van de financiële crisis gevoeld. Enkel Heerenveen, FC Twente en AZ hebben een solide financieel fundament en beschikken over eigen vermogen van enige betekenis. Alle andere clubs hebben het moeilijk.

    De traditionele topclubs in de Eredivisie staan zelfs zwaar onder druk. Ajax kent een duur salarishuis, net als Feyenoord. Bovendien gaven de Amsterdammers vorig seizoen een exorbitant bedrag uit voor nieuwe spelers, die niet goed rendeerden. Net als PSV. Dit jaar haalde men in Eindhoven Engelaar en Ooijer voor een goede prijs, maar de 15 miljoen van vorig jaar heeft weinig invloed gehad op de resultaten. De 30 miljoen van Ajax zelfs nog minder. En Feyenoord treft al betalingsregelingen met haar eigen spelers.

  36. De beetje redelijke voetballers krijgen de wereld aan hun voeten. Keuze uit: snel geld verdienen, aanbiedingen tegen elkaar uitspelen, minder tijd kwijt willen zijn met voetballen en toch een leuke stuiver verdienen, toch proberen via de snelste weg hoger op te komen (= eerste divisie) etc etc. Vrees dus wel, dat we (in de maatschappij/voetballerij) met nog meer “verwende vedetten” komen te zitten.

    Ook de financiële omslag. Bij promotie/degradatie…Hoe anders ziet een begroting én de financiële huishouding van een top-hoofdklasser/een topklasser en een lage eerste-divisieclub eruit?
    Hoeveel tijd is er na promotie/degradatie om dit naar de nieuwe situatie aan te passen?

  37. Bert K. had overigens Jongsma gevraagd een tegenbod te doen. Omdat J. nogal twijfelachtig overkwam (zoiets schreef top-sportjournalist Herman N.)……vervolgens heeft J. nooit meer wat van zich laten horen.

    Is dat niet (op zijn minst) onfatsoenlijk?

  38. @Elrey, duidelijkb etoog, maar wat is de link daarvan met de voetbalpyramide? Wat jij zegt (weinig verdienen ind e eerste divisie) is een van de redenen waarom de topklassers straks veel sterker zullen zijn dan zeker 75 procent van de eerstedivisie. De leuke voetballers, die net geen topper zijn, kiezen voor de topklasse. Kunnen ze op redelijk niveau voetballen, en tegelijkertijd aan hun maatschappelijke carriere werken. Niets mis mee.

    Dick…ik denk dat IJsselmeervogels nu al meer te besteden heeft dan pakweg top of omniworld, die omslag zal reuze meevallen. Je hebt nu al zeker 10 topamateurploegen die er financieel beter voor staan dan het gros van de eerstedivisie.

    Misschien blinkt die actie van Jongsma niet uit in fatsoenlijkheid, maar misschien was het aanbod van FC Zwolle wel zo onfatsoenlijk laag, dat hij dacht: bekijk het lekker.

  39. @Dick

    Spelers in de top van de amateurcompetities krijgen goede vergoedingen en nemen vaak deel aan de reguliere economie, naast hun voetbalbestaan. Bovendien leven ze onder een veel minder strict regime: ze wonen vaak in de buurt van hun club en kunnen op zondagochtend nog eens half brak van de alcohol van de vorige nacht komen opdagen. Dat maakt voor veel voetballers de keuze voor een Topklasser interessanter dan voor een Jupiler League club

    De Jupiler League zal over een aantal jaar wel overgenomen worden door een aantal sterke ??amateurclubs??, na het introduceren van de topcompetitie voor de amateurs. Ik verwacht dat ze met name het bekertoernooi en de Jupiler League kunnen opfleuren. In de bekercompetitie kan een sterk collectief aan spelers uit een kleine plaats met een fanatieke aanhang het op Engelse wijze de topclubs moeilijk maken. In de Jupiler League zullen de streekderby??s van rivaliserende ??amateurclubs?? voor extra spanning en beleving zorgen. De Jupiler League is nu al een liga voor semi-profs en ze zal alleen nog maar verder in deze richting bewegen.

    Hopelijk blijven traditioneel sterke ??voetbalmerken?? als FC Zwolle, GoAhead Eagles, SC Cambuur, de Graafschap, Excelsior, Volendam, en MVV gewoon bestaan.

    Na het wegvallen van HFC Haarlem, degradeert dit seizoen alleen de nr. 19. Vanaf het seizoen 2010-2011 (volgend seizoen dus) degradeert één ploeg vanuit de JL en promoveert er één vanuit de Topklasse.

    Ik vraag mij echter af hoeveel tijd een Topklasser dan wordt gegund om aan alle voorschriften te voldoen?

  40. Dat is inderdaad de vraag, maar zoals gezegd: mocht dat quick boys, ijsselmeervogels ofzo zijn, dan is er geen probleem. Is het per abuis berkum of genemuiden, dan zal er iets moeten gebeuren.
    promoveren er trouwens niet twee vanuit de topklasse (de zaterdag en de zondagkampioen, of spelen die eerst nog tegen elkaar)

  41. @erik

    Wat we zien is natuurlijk niets meer dan een natuurlijke ontwikkeling. Nederland is een klein land en het blijkt al jaren dat slechts een beperkt aantal clubs een trouwe en grote fanbase heeft weten op te bouwen. Dat neemt niet weg dat ik het jammer vind dat ’traditionsvereinen’ als HFC Haarlem e.d. verdwijnen en daarvoor clubs als Quick Boys in de plaats komen.

    Ik pleit wel ervoor dat niet alleen JL-clubs maar ook Topklasseclubs worden gecontroleerd op naleving van de voorschriften. Er moet immers wel sprake zijn van eerlijke concurrentie.

    Het liefst heb ik nog een volledige doorstroming in het Nederlands betaald voetbal met 3 rechtstreekse promovendi naar de Eredivisie en 3 rechtstreekse promovendi naar de Jupiler League.

    Mijn grote pijnpunt is dat de KNVB de Eredivisie structureel bevoordeelt.

  42. Vlak voor de aftrap van de tweede seizoenshelft in de Jupiler League is de balans opgemaakt. Voor de Jupiler League is deze balans positief te noemen. Met een gemiddeld bezoekersaantal van 3600 per club per week kan worden gesproken van een zeer succesvol seizoen tot nu toe. Voor het eerst sinds de jaren ’70 worden deze aantallen weer gehaald.

    Deze aantallen werden zelfs niet gehaald in het seizoen 1999/2000 waarin NAC Breda, FC Groningen, Heracles Almelo, ADO Den Haag en VVV-Venlo nog in de Jupiler League speelden. Toen trokken de clubs gemiddeld ongeveer 3500 toeschouwers per club, per week.

    In vergelijking met de voorgaande jaren betekent het aantal van 36.000 een toename van ruim 20 procent. Uiteraard dragen de uitstekende prestaties van SC Cambuur en De Graafschap bij aan deze statistieken. Maar de stijging is niet enkel toe te schrijven aan deze twee clubs, ook de andere ploegen trekken gemiddeld meer toeschouwers.

    Het gemiddelde aantal doelpunten van 3,28 per wedstrijd zal daar ook een bijdrage aan leveren. Daarmee vestigt de Jupiler League zich in de top van de competities met de meeste doelpunten. Het onderstreept één van de belangrijke kenmerken van de Jupiler League, aanvallend en open voetbal.

  43. @ El, eens en het is me bekend. Als je er echter overtuigd van bent dat je écht wat in de mars hebt….zit je in de Jupiler League dichter bij het vuur. Je hoeft in je leven niet altijd voor geld en gemak te kiezen. Als dat wel zou gebeuren devalueert Jupiler League wel heel erg.

    De kandidaten (misschien op termijn) voor de Topklasse in Zwolle en redelijke omgeving….Be Quick en Berkum, mogen ook wel wat meer publiek trekken….voor de kantine, voor de sfeer voor de sponsoren. Het is natuurlijk wel hartstikke mooi als zoveel mogelijk Zwolse ploegen zo hoog mogelijk spelen.

    Die tijdvraag had ik ook. Bij promotie/degradatie vooral. Tussen promotie/degradatie en de start van het nieuwe seizoen zitten maar een paar maanden. Waaronder veel weken dat alles stilligt ivm vakantie.

  44. @Erik

    Juist de mogelijkheid van maatschappelijke zekerheid voor voetballers kan er mijns inziens toe leiden dat de Jupiler League met gepromoveerde topklassers minder een opleidingsdivisie wordt en meer een veredelde ‘café-competitie’.

  45. Traditionsvereinen verdwijnen in andere landen voor mijn gevoel meer dan hier. Kijk waar Leeds United is gebleven, of Kickers Offenbach, of Hellas Verona. Ik vind het juist sportiever en eerlijker als deze clubs ook gewoon kunnen degraderen. Bovendien zijn ijsselmeervogels, quick boys of zelfs genemuiden natuurlijk net zo zeer traditionsverein als haarlem, en zeker meer als omniworld.

    je eredivisiepijnpunt klopt wel vind ik

  46. @ El, eens. Vele toppers in de hoofdklasse prefereren de combi (hoog voetballen en wat verdienen met een leuke fulltime baan) al jaren boven spelen in de Jupiler League. Daarom hoop ik op een andere keuze van de voetballers die nog écht alles uit hun voetbalkwaliteiten willen halen.

  47. @erik

    Die opmerking had ook meer betrekking op hetgeen ook dick om 15:48 constateert.

    Overigens denk ik dat het huidige FC Zwolle een stuk verder is en verwacht ik dat juist de onderkant van de Eredivisie het lastig tegen ons zal hebben.

  48. Anton Jongsma (26) heeft de amateurs van WKE verkozen boven eerstedivisionist FC Zwolle. De middenvelder was transfervrij nadat zijn contract bij RKC Waalwijk ontbonden werd, maar ziet geen heil in een terugkeer naar Zwolle. ‘Uit de aanbieding bleek niet dat ze me graag wilden hebben.’

    ‘Ik snap dat ik bij Zwolle minder zou gaan verdienen dan bij RKC, dat is logisch. Maar ik heb wel een gezin te onderhouden. Bij WKE krijg ik een vergoeding, stellen ze mij in staat mijn trainersdiploma TC2 te halen en kan ik me maatschappelijk ontwikkelen.’

    Jongsma kwam tussen 2006 en 2008 twee seizoenen uit voor FC Zwolle. Toentertijd kwam de middenvelder tot 75 duels en 26 doelpunten. ‘Ik ben nog in afwachting van de overschrijving en verwacht dat dit eind van deze week rondkomt. Ondanks mijn keuze voor WKE heb ik het profvoetbal zeker nog niet uit mijn hoofd gezet.’

    VI

Reacties zijn gesloten.