PvdA Zwolle houdt rekening met kwetsbare mensen

Zwolle – In november heeft de gemeenteraad gevraagd om een overzicht van bezuinigingsmogelijkheden, nog vóór de verkiezingen. Er ligt nu een overzicht waarin voorstellen zitten die optellen tot 14 miljoen Euro. Partijen kunnen daarmee aangeven waarop zij wél en níet willen bezuinigen zodat kiezers weten waarvoor ze kiezen. De PvdA heeft haar keuzes gemaakt.

Lijsttrekker Eefke Meijerink: “ Wij willen niet bezuinigen op essentiële sociale voorzieningen die we de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Dat betekent afblijven van het armoedebeleid, de zorg voor kwetsbare mensen, het participatiebeleid en het jeugd- en jongerenbeleid. We weten dat er stevig bezuinigd moet worden en dus geven we ook aan waarop dan wel. We staan ook open voor ideeën van anderen maar nooit ten koste van mensen die al weinig hebben.” De gemeente Zwolle heeft tot 2012 geen tekorten op de begroting. De aangekondigde rijksbezuinigingen zorgen er voor dat er in 2012  en volgende jaren een tekort  ontstaat. Op basis van de laatste signalen uit Den Haag varieert dat van € 3,3 mln. tot in het slechtste geval € 13,8 mln. in 2014. Forse bedragen, die het noodzakelijk maken nu al aan de slag te gaan. De raad heeft in juni 2009 besloten om in ieder geval € 8 mln. te bezuinigen.

Waarop wil de PvdA bezuinigen? Meijerink: “De gemeente, organisaties in de stad en ook onze burgers, we moeten het samen opbrengen. Wij ondersteunen het voorstel om 4 miljoen te bezuinigen op de gemeentelijke organisatie. Efficiënter, slimmer en duurzamer werken, niet alleen beneden in de organisatie kijken maar ook boven. De crisis leert ons dat we op een andere manier moeten werken.”

De roep om minder ambtenaren vindt de PvdA te makkelijk, dan moet je ook aangeven welke taken de gemeente niet meer moet uitvoeren. De PvdA heeft daarvoor voorstellen zoals minder beleid; waar het wettelijk kan niet iedere 4 maar iedere 6 jaar een nieuwe beleidsnota en minder bestemmingsplannen actualiseren en ruimtelijke procedures verkorten. Vermindering van handhaving en deze gerichter inzetten op cruciale onderwerpen zoals veiligheid, gezondheid, leefbaarheid en milieu. De jaarlijkse controle op kleine subsidies aan verenigingen en stichtingen willen we afschaffen. Een vierjaarlijkse evaluatie is ook in het voordeel van kleine verenigingen en stichtingen, zij hoeven niet meer ieder jaar een accountant in te huren. De gemeente moet ook zelf bijdragen door het wagenpark te verminderen en geschikt te maken voor groene brandstof.

De gemeente kan ook bezuinigen op de openbare ruimte:  bewoners moeten we nog meer betrekken bij onderhoud van de stad, er zijn goede ervaringen met wijktoezichthouders opgedaan. Stukjes snippergroen kunnen worden verkocht of geven we in beheer van bewoners en een aantal plantsoenen veranderen we in stukjes gras waardoor minder onderhoud nodig is. De PvdA wil ook recepties en nieuwjaarsbijeenkomsten versoberen en de wachtgeldregeling voor raadsleden moet worden verminderen door hem inkomensafhankelijk te maken.

Net als de gemeente moeten ook grote gesubsidieerde instellingen nog efficiënter en slimmer gaan werken zonder dat het leidt tot minder aanbod. De subsidie aan het Ecodrome moet omlaag van 1,1 miljoen naar 3 ton per jaar. Het Ecodrome is een combinatie van een attractiepark en een museum, het attractiepark moet zichzelf kunnen bedruipen.

De PvdA wil daarnaast hogere bijdragen vragen aan mensen voor sport en cultuur, mensen met weinig geld geven we daarvoor compensatie. Meijerink: “Ook mensen met meer geld mogen we vragen keuzes te maken naar welke club de kinderen gaan, net zoals gezinnen met minder geld dat altijd al moeten. Het gaat ons erom dat iedereen aan sport en cultuur kan deelnemen.”

De PvdA vindt dat het rijk zich moet beperken in de regels die ze aan gemeenten oplegt: rapportages, evaluaties, nota’s. Eefke Meijerink: “Het rijk legt ons lastige bezuinigingen op; het kan ons helpen door de regeldruk te verminderen en ons ook de ruimte te geven eigen keuzes te maken.”

De PvdA wil geen extra verhoging van de gemeentelijke belastingen, wel inflatiecorrectie. Met haar eigen bezuinigingsvoorstellen kan de kwaliteit van de zorg, participatie, jeugdbeleid en armoedebeleid in stand worden gehouden. Mocht dit, door nog meer bezuinigingen vanuit het rijk, in de knel komen ja dan, maar alleen dan is verhoging van de gemeentelijke belastingen een optie. 

Meijerink: “Wij lopen niet weg voor de noodzaak van de bezuinigingen, maar we willen bezuinigen met hart en verstand. Vasthouden aan onze sociaal-democratische uitgangspunten en niet afbreken wat je later tegen hogere kosten weer moet opbouwen.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

14 gedachten over “PvdA Zwolle houdt rekening met kwetsbare mensen”

  1. Kwetsbare mensen….

    Gister, in de AH (waar de welvaart weelderig tiert) stonden kinderen achter dranghekken te schreeuwen om voetbalplaatjes…10 meter daartegenover stond een sloeberig uitziende man de daklozenkrant te verkopen.

    Geef toe, dat ik (ook in verwondering over de tegenstelling) dit keer geen krant heb gekocht.

  2. Zend de rekening voor het falende beleid (Deltion project,Voorsterpoort project) maar naar de verantwoordelijken.

    Dan hebben we in een klap +/-20 miljoen verkwanselde EURO’s terug !

  3. @Gezellig. De verantwoordelijken zijn in deze gevallen o.a. B&W en de raadsleden. Die zijn gedeeltelijk verantwoordelijk, maar niet financieel aansprakelijk….. Zeg maar toedeledoki naar de 20 meloenen.

  4. “vermindering handhaving” , “controle subsidies afschaffen”, ben bang dat ons dat juist heel veel geld gaat kosten. Kijk alleen al wat de handhavers van de sociale dienst ons jaarlijks opleveren…
    Ik vind het overigens wel fijn als er wat controle is op de besteding van “ons” belastinggeld in de vorm van subsidies.

  5. @Dick…ik doe ook boodschappen in STadshagen. Weet jij waarom dat parkeersysteem al weken niet meer werkt? Teruggedraaid of is er een storing ofzo?

  6. @ erik; geen idee. We gaan eigenlijk altijd op de fiets. En anders parkeer ik naast het centrum. Corio is de beheerder, misschien staat er iets op hun site? Of een belletje naar de wijkmanager?

  7. antwoord al gevonden, stentor 30 januari:

    ZWOLLE – Het lijkt inmiddels bijna slapstick, maar het is bittere ernst: de sluiproute door Stadshagen wordt weer volop gebruikt. Omdat de slagbomen in de parkeergarage onder het winkelcentrum in Stadshagen niet werkten, staan ze nu namelijk weer fier overeind.

    Afgelopen zaterdag werd de consequentie van niet werkende slagbomen duidelijk, meldt lezer Marcel Denkers ons: ” De slagboom bleef als een veldheer die zijn fort met zwaard verdedigde, gesloten voor al het verkeer, waardoor lange files in de parkeergarage ontstonden”, aldus Denkers.

    “Kinderziektes”, zegt Nicole Lamphen van Corio, de beheerder van winkelcentrum én garage. “Vanwege de storing van afgelopen weekend hebben we besloten de slagbomen open te laten en na overleg met de leverancier hopen we het euvel zo snel mogelijk verholpen te hebben. Wanneer dat is? We hebben nog geen zicht op verbetering.”

    Iedereen die de afgelopen weken dus tandenknarsend om moest rijden na de afsluiting van de sluiproute heeft nu – in elk geval voorlopig – weer vrij baan.

  8. Bos: niet bezuinigen op armoedebeleid

    PvdA-leider waarschuwt voor colleges met VVD of D66
    Wouter Bos heeft zich vandaag achter een oproep geschaard van de PvdA-lijstrekkers in de vier grote steden om na de gemeenteraadsverkiezingen niet te bezuinigen op armoedebeleid.

    Dat deed hij op een verkiezingsbijeenkomst in Rotterdam, zo laat de website van de PvdA weten. “Armoede in grote steden leidt nog steeds tot sociale uitsluiting, zoals een onderzoek vandaag nog heeft laten zien”, aldus Bos. Met de lijsttrekkers van de vier grote steden waarschuwt hij voor colleges met de VVD of D66, omdat hij vreest dat die juist fors op de armoedebestrijding zullen bezuinigen.

Reacties zijn gesloten.