“In Zwolle leven 2215 kinderen in armoede”

Zwolle – De SP heeft vrijdagmorgen borden opgehangen met daarop het aantal kinderen in armoede in Zwolle. De partij vraagt daarmee aandacht voor de 2215 kinderen in Zwolle die in armoede moeten opgroeien en daardoor op jonge leeftijd al een achterstand oploopt.

26-02-2010_actie_sp_afrit_zwolle_centrum_2.jpg

Nu de verkiezingscampagnes op het hoogtepunt zijn wil bijna elke partij niet bezuinigen op armoedebestrijding. De SP is daarmee heel blij, maar vind dat er veel meer moet gebeuren. "Zo kan er een boel bureaucratie worden vermeden door regelingen categoriaal te verstrekken, zodat het geld ook daar terecht komt waar het nodig is." Ook moet er volgens de partij een sportpas komen voor kinderen en moeten de regels voor bijzondere bijstand worden verruimd. Lijsttrekker Tjitske Siderius: ‘Opgroeien in armoede is van invloed op de ontwikkeling van kinderen. Veel van deze kinderen krijgen niet iedere dag fruit, verse groente of warm eten, zitten niet op een sportclub of muziekles en gaan niet mee op schoolreisje omdat hun ouders de ouderbijdrage niet kunnen betalen. In Zwolle groeien inmiddels 2215 kinderen op in armoede. Deze kinderen worden aan het begin van hun leven op een achterstand gesteld die ze de rest van hun leven waarschijnlijk niet meer inhalen.’

26-02-2010_actie_sp_afrit_zwolle_centrum_3.jpg

26-02-2010_actie_sp_afrit_zwolle_centrum_1.jpg

‘De bureaucratie is veel te ver doorgeschoten. Een alleenstaande moeder met een WAO-uitkering en een aanvulling van de toeslagenwet moet gebruik maken van 11 verschillende regelingen om in haar inkomen te voorzien. Als je alle aanvraagformulieren en vereiste bewijsstukken achter elkaar plakt kom je uit op 36 meter papier die iemand jaarlijks nodig heeft om het volledige inkomen bij elkaar te krijgen. Dat zijn twaalf verdiepingen van een flatgebouw. We zijn helemaal doorgeschoten in de controle’, aldus Siderius

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

48 gedachten over ““In Zwolle leven 2215 kinderen in armoede””

  1. Als je alle aanvraagformulieren en vereiste bewijsstukken achter elkaar plakt kom je uit op 36 meter papier die iemand jaarlijks nodig heeft om het volledige inkomen bij elkaar te krijgen.

    Tja ach… Als je alle formulieren aan elkaar plakt die een gemiddelde medewerker van een doorsnee bedrijf in een jaar behandelt kom je ook een heel eind. Dat doen mensen ook om geld te verdienen…

    Mensen moeten niet in armoede leven, maar men moet ook niet doorslaan in het zoeken naar oorzaken voor deze armoede!

  2. Helemaal mee eens Plantje, bovendien vraag ik mij af wat er nu onder “armoede” wordt verstaan.
    Als daarmee bedoeld wordt dat ze geen Nintendo en mobieltje krijgen voor Sinterklaas is het toch wat ver gezocht.
    Ik zie overigens ook geen 2215 kinderen in het park slapen.
    En volgens mij is er voldoende geld om ieder kind naar school te laten gaan……..

  3. ja, wat is armoede… mijn kinderen zitten ook niet op sport én op muziek… da’s me gewoon te duur.. en wij leven echt niet in armoede hoor. Wanneer kinderen niet dagelijks warm eten krijgen omdat het geld er niet voor is , ja dat vind ik wel armoede.

  4. Ik vind dat siderius over het aantal in te vullen formulieren bij verschillende instantie’s wel gelijk heeft. Maar verder wat is armoede, denk dat Assendorpse gelijk heeft.

  5. @zusenzo ik heb goed gelezen, er staat immers dat er sprake is van armoede als je OF niet iedere dag vers fruit hebt, OF, OF, OF… Welnu, bij mij ontbreekt er iedere dag wel één van die punten, maar voldoende “vet” om te overleven hoor.
    Vergeet niet dat het uitgavenpatroon een kwestie van prioriteiten is. Vaak zie je in dergelijke woningen wel vaak een LCD aan de muur, waarvan je iedere dag al kan eten (afschrijvingskosten).
    En ik geloof niet dat er 2215 kinderen zijn die verder een “kaal” leven hebben en op genoemde zaken in het artikel EN, EN, EN geldt.

  6. In een welvarend land als Nederland wordt armoede snel gerelateerd aan het niet meer kunnen voldoen aan luxe goederen.

    Armoede is volgens mijn optiek,geen dagelijkse leef behoeften zoals eten,drinken,huis en haard hebben.

    Uitzonderingen daar gelaten,maar de doorsnee burger kan zich van eenvoudig eten en drinken,kleding voorzien.

    Voor de minima bestaat de mogelijkheid subsidie te krijgen om kinderen een sport te laten beoefenen.Verder bestaan er diverse potjes om onvoorziene kosten op te vangen.

  7. Lang leve de marktwerking.
    De rechtse politici beginnen eindelijk te oogsten wat ze gezaait hebben nl. tweedeling in de maatschappij.

  8. armoede….

    als je kind soms niet kan meedoen met de rest is dat dan armoede. het is soms vervelend om tegen je kind of kindren te zeggen dat kan of niet mag omdat er niet genoeg geld voor is.
    maar als een kind niet op een sport zit of op muziek wordt het dan achtergesteld? ik vind van niet. op school krijgen ze twee in de week gym. als je je kinderen actief laat buiten spelen is dat toch ook beweging. als ouder zijnde zijn er genoeg manieren om je kinderen actief bezig te laten zijn zonder dat dat geld kost. het is wel vervelend als je kind niet mee kan doen met de wat beter bedeelde kinderen maar of ze achtergesteld worden… kinderen begrijpen niet altijd alles en kinderen die wel mee kunnen doen en dit als vanzelfsprekend vinden zijn misschien achtergesteld. Achtergesteld met het idee dat alles kan en mag en vanzelfsprekend is . verwende kinderen die geen moeite voor iets hoeven te doen. niet leren om iniatief te nemen of iets te verzinnen om te doen. als je alles kan en mag wordt het leven makkelijker. of het leuker is weet ik niet.
    tegenwoordig kan je al bij het wijkcentrum je kinderen laten sporten voor een kleine bijdrage die wel te betalen is.
    Scholing is voor alle kinderen gratis en daarom ook voor ieder kind hetzelfde. dus qua onderwijs krijgen ze dezelfde kansen. door scholing vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt. waarom dan achtergesteld.
    dus als niet mee kan doen met de rest dan ben je achtergesteld. als je door geldgebrek niet met de meerderheid kan meedoen ben je achtergesteld.
    heeft iemand er wel eens over nagedacht dat juist doordat je niet altijd mee kan doen of niet alles krijgt je daardoor de dingen in het leven meer waardeerd. een kind dat niet altijd mee kan doen misschien sneller tevreden ismet wat hij wel krijgt. er genoeg kinderen zijn die wel fruit en groente elke dag aangeboden krijgen maar dit willen eten omdat ze dit niet lusten. dus dan ben je ook achtergesteld of krijg je niet de juiste voeding dus ben je ook achtergesteld.
    er zijn genoeg mensen die juist door de harde manier van leven door “armoede” er juist beter uitkomen,omdat ze hebben geleerd te vechten doordat ze het met minder geld moeten doen.
    het is fijn als je wordt geholpen als je wordt geholpen met de kosten voor sprt en cultuur. ieder kind moet en mag meedoen. ik waardeer de inzet voor de kinderen zeer. In Zwolle groeien inmiddels 2215 kinderen op in armoede. Deze kinderen worden aan het begin van hun leven op een achterstand gesteld die ze de rest van hun leven waarschijnlijk niet meer inhalen. Dit laatste zinnetje irriteerd mij mateloos. Omdat er zijn genoeg kinderen die het wel reden!!! Dus om dan maar te spreken van kansarme kinderen vind ik veels te ver gaan!! Als je geen geld voor sport etc dan ben je dus arm.

  9. Wat heet armoede?
    Als je echt geen gezond eten voor je kinderen kan kopen doordat je te weinig inkomsten hebt (en niet doordat je verkeerd met geld omgaat) dan noem ik dat zeker ook ‘armoede’.
    Maar n.a.v. het artikel vraag ik me af of je muziekles een basisbehoefte noemt of een luxe?
    Als je het niet kunnen veroorloven van muziekles (bij de Muzerie E 655,- (!) per jaar per kind) armoede wilt noemen dan vermoed ik dat er het aantal kinderen dat in Zwolle in ‘armoede’ opgroeit heel veel hoger ligt dan het genoemde getal.
    Als muziekles een criterium is, dan ben ik ook opgegroeid in armoede… En DUS aan het begin van mijn leven op een achterstand gesteld die ik de rest van mijn leven waarschijnlijk niet meer inhaal…
    Het mag een wonder heten dat ik desondanks goed gezond ben en de universiteit heb kunnen afronden 😉

  10. Dus de lokale SP heeft ook ‘Niemandsland’ gelezen.

    Natuurlijk is iedereen tegen armoede, zeker als die overerfbaar is en leidt tot uitsluiting.

    Het is mij echter onduidelijk waar de lokale SP de armoedegrens neerlegt waardoor 2.215 jonge Zwolse kindjes in armoede opgroeien.

    De 36 meter papier is vooral een voortvloeisel van de aanpassing van het sociale zekerheidsstelsel waardoor de nadruk is verschoven naar activering. Een zekere controle of de verschillende stimuleringsbudgetten doelmatig worden besteed kan men bureaucratisch noemen maar ook een zekere verantwoording naar de samenleving.

    In Nederland is er geen sprake van een omvangrijke kaste die de aansluiting mist. Er is juist een grote dynamiek binnen de groep met lage inkomens. CBS-cijfers duiden erop dat in de periode 2001-2008 42% van de mensen met een laag inkomen het jaar erop niet langer een laag inkomen heeft.

    Op basis van de EU-cijfers is in Nederland het armoederisico voor kinderen 14% in 2007 (dit zijn ca. 450.000 kinderen onder de 18 jaar). Het Europees gemiddelde ligt op 20%.

    Volgens de meest recente CBS-cijfers zijn er in 2008 331.000 minderjarigen (9,9%) die opgroeien in een huishouden met een inkomen onder de lage inkomensgrens.

    Het kabinet heeft in de periode niet 36 meter papier gemaakt maar 80 miljoen euro extra beschikbaar gesteld aan gemeenten om het aantal kinderen dat niet kan participeren omwille van financiële redenen met 50% te verminderen.

    De SP kan beter natrekken of dit % in Zwolle ook is gehaald en doet er voortaan goed aan om niet in navolging van de meest rechtse kant van het politieke spectrum louter met beelden de kiezer te willen verleiden. De werkelijkheid is namelijk aanzienlijk genuanceerder en de burger hoeft ook niet langer onwetend te zijn.

  11. Voor de minima bestaat de mogelijkheid subsidie te krijgen om kinderen een sport te laten beoefenen.

    Ja, maar daar moet je formulieren voor invullen. En dat wordt hier als een groot probleem genoemd. Nou, sorry hoor…volgens mij hebben we pas een probleem als die subsidies er niet eens zijn.

    Verder ben ik het sowieso wel eens met Linda! Kinderen hoeven toch niet per sé op dure sporten? Mijn ouders zijn ook nooit “rijk” geweest en hebben heel hard moeten werken! Soms hebben we ook te horen gekregen dat bepaalde dingen niet mogelijk waren, maar daar had je begrip voor. Mijn ouders hebben bijvoorbeeld jaaaaaren lang Lada gereden. Simpelweg, omdat een andere auto te duur was. Zij gaven het geld liever aan andere dingen uit. Daardoor zijn mijn broer en ik in ieder geval nooit iets te kort gekomen.

    Er is namelijk nog altijd een groot verschil tussen “zonder iets moeten leven” en “iets tekort komen in je leven”!

  12. Wel erg kort door de bocht hier allemaal.

    Sommige zullen het nog weten als je niet met schoolreisje mee mocht, of geen schoolmelk mocht drinken om dat er geen geld genoeg was thuis.
    Die kinderen keken altijd heel verlegen weg als het kratje de klas rond ging: zij wel ik niet. Denk eraan dat dat impact heeft op een kind.

    En dan, het is zo gemakkelijk om te zeggen er hangt wel een lcd scherm aan de muur.
    Dan denken jullie dat dat de armoede groep is.
    Helemaal niet dus.

  13. Hahaha schoolmelk, gelukkig kreeg ik dat ook niet, hadden ze me iedere dag naar huis kunnen sturen omdat ik de boel onder had gespuugd hahaha

    Ik geloof inderdaad dat zoiets wel impact zou hebben op een kind, helemaal als het niet mee zou mogen met schoolreis.

  14. @zusenzo, je schrijft:
    Dan denken jullie dat dat de armoede groep is.
    -> Wat bedoel je daarmee?

    Je noemt de mensen op het weblog ‘kort door de bocht’. Ik vind dat de SP/het artikel (ook?) wat kort door de bocht is en ik denk dat het daardoor deze reacties oproept.
    Ik zou graag een duidelijke afgebakende definitie van de SP willen hebben van wat zij nou precies onder ‘armoede’ verstaan.
    (ik vind geen gezond eten kunnen kopen nl. van een andere orde dan geen muziekles kunnen betalen)

  15. ah plantje dan hadden jou ouders het toch nog ietsie beter voor elkaar, die mijne hadden niet eens rijbewijs laat staan een auto! En toch ben ik daardoor helemaal niks te kort gekomen:D Beter nog het heeft me doen inzien dat een auto een luxe is;)

  16. Een schande dat de sp zomaar straffeloos hun propaganda aan verkeersborden kan hangen.
    als ik in mijn riante tuin een aanhanger neerzet met een grote hamburger van mac donalds erop heb ik binnen de kortse keren de politie aan de deur staan.

  17. Hoi Tjitske,

    “Een alleenstaande moeder met een WAO-uitkering en een aanvulling van de toeslagenwet moet gebruik maken van 11 verschillende regelingen om in haar inkomen te voorzien. Als je alle aanvraagformulieren en vereiste bewijsstukken achter elkaar plakt kom je uit op 36 meter papier die iemand jaarlijks nodig heeft om het volledige inkomen bij elkaar te krijgen. Dat zijn twaalf verdiepingen van een flatgebouw. We zijn helemaal doorgeschoten in de controle??, aldus Siderius”

    Op basis van hoeveel alleenstaande moeders ben je tot de stelling gekomen dat er teveel bureaucratie is?

    Hoe ben je gekomen tot het aantal van 2215 kinderen?

  18. Nee alles pro deo dick, wie ben ik om een kleine middenstander het geld uit de zak te kloppen.
    Maar ik kan het me niet aan de indruk onttrekken dat de sp van mening is schijt te kunnen hebben aan de door de gemeente aangewezen propaganda lokaties

  19. Kijk dat zijn de échten! Verdieping heeft het hart op de juiste plaats.
    Ach ja propagandaplaatsen worden veel te vroeg beplakt, er wordt over elkaar heen geplakt. Was Cees er maar, die is namelijk van de normen & waarden-politie. Hij had het minimaal “laf” genoemd. Beboeten, zoals Plantje wil, zal lastig worden denk ik.

  20. Ik denk dat Tjitske dicht bij het vuur zit, waar ben je anders fractievoorzitter voor? Je doet je werk en goed, anders kun je niks roepen!

    En lcd scherm, lees nog eens wat iemand daar over zegt!

  21. Ik heb met opzet wat tijd tussen dit bericht en het bovenstaande bericht gelaten.
    Het bovenstaande bericht heb ik uiteraard volledig uit mijn duim gezogen! Hoe kom je bij de uitspraak dat iemand die iets roept het wel zal moeten weten?!

    Dat is juist het hele probleem! Hoezo mogen mensen hier niet zeggen wat hun mening is? En mag Tjitske wel iets roepen wat voor een groot deel haar mening is? De onderbouwing van het getal hebben we helaas ook nog niet mogen zien!

  22. Kinderen moeten juist leren dat je niet mag verwachten dat je alles zomaar in de schoot geworpen krijgt, maar dat je ergens wat voor moet doen.

    Ze moeten leren dat je keuzes moet maken in het leven: je kunt je laatste euro maar aan één ding uitgeven. Zogenaamde armoede leert kinderen op die manier juist uitstekend met geld omgaan. Het “probleem” oplossen door maar uitkeringen te gaan verhogen, verhindert dit proces.

    Ook moeten kinderen leren accepteren dat er verschillende niveaus zijn op de maatschappelijk-economische ladder, maar dat deze ladder te beklimmen valt. Niks is beter voor de latere motivatie iets te bereiken, dan dat je het vroeger minder hebt gehad dan een ander.

  23. Armoede,

    In Zwolle heerst echt armoede. Mensen die niet rond kunnen komen en kinderen die daar onderlijden.

    Maar er heerst ook armoede op het gebied van onderwijs. In augustus 2009 is er een nieuw schoolconcept in Zwolle gestart, door Vivent, Catent en de Landstede. Een bio-ritme onderwijs systeem. http://www.veerezon.nl/

    Nu stopt deze school al weer met het bio-ritme systeem, te weinig aanmeldingen en het wordt te duur. Kijk eens wat een geld er in is gestoken.

    Maar er zijn nog steeds kinderen die geen passend onderwijs kunnen krijgen in Zwolle en dat is ook Armoede. Armoede door de schoolbesturen van zwolle.

    SP door daar maar eens wat aan.

  24. Dag allemaal,

    Even een korte reactie van mijn kant. Het aantal kinderen van 2215 is gebaseerd op cijfers van de sociale dienst van de gemeente Zwolle.

    Het aantal formulieren dat iemand moet invullen is heel erg afhankelijk van de persoonlijke situatie. Het maakt uit of iemand kinderen heeft of chronisch ziek is etc. We hebben een aantal voorbeelden uitgewerkt en het voorbeeld van de alleenstaande ouder is ongeveer het gemiddelde. Als je ziet hoeveel formulieren er omgaan bij het aanvragen van bijzondere bijstand, langdurigheidstoeslag, stichting meedoen, tegemoetkoming chronisch zieken etc, dan wordt duidelijk dat we echt moeten proberen om al deze regelingen te vereenvoudigen. Het is voor veel mensen niet meer te overzien waar ze wel of geen recht op hebben. En daardoor blijft er veel geld op de plank liggen die mensen hard kunnen gebruiken.

    Groetjes, Tjitske

  25. @Tjitske, Ik ben al 9 maanden bezig om leerlingenvervoer te krijgen voor mijn kinderen die buiten Zwolle naar school gaan. De gemeente doet er alles aan om dit traject te frustreren.
    Ik kan u wel vertellen dat wij er wel recht op hebben, maar hulp van iemand kunnen wij wel vergeten.
    De gemeente erkent zelfs dat we er aanspraak op kunnen maken. Maar het daadwerkelijk krijgen :'(
    Het is voor ons een enorme aanslag op onze financiën.

  26. Volgens de maatstaven leef ik ook in armoede, maar ik wil echt niet meer geld. Ik houd zelfs nog over om te sparen. Ik hecht gewoon geen waarde aan luxe, maak me niet druk om een gaatje in m’n broek, koop bewust mijn eten en gooi nooit iets weg. Ik heb geen behoefte aan leningen afsluiten om op die manier boven mijn stand te gaan leven d.m.v. het ‘hebben’ van een huis of auto.

  27. @ Tjitske: nu weten we hoe je aan het getal komt, maar om welke kinderen gaat het nu? Wanneer leef je in ‘armoede’ ? Gaan jullie dan uit van een bepaald maandinkomen en zo ja wat is dan het precieze bedrag?

    Ik kan me wel vinden in het idee de bureaucratie terug te dringen, maar dan niet alleen bij uitkeringen. Overigens lijkt controle op uitkeringen mij bittere noodzaak. Terugdringen vd controle kan leiden tot meer fraude en dat lijkt mij niet in het belang vd mensen die een uitkering echt nodig hebben.

  28. het lijkt er steeds meer op dat weblog Zwolle een spreekbuis wordt van de SP…. maar dat ik gelukkig mijn mening. Voor de mensen die dat niet weten, de cijfers komen van sociale zaken van de gemeente Zwolle en wie werkt daar… je raad het al Tjitske van de SP. Volgens mij gebruikt ze materiaal van de gemeente welke ze niet mag gebruiken. Als ik zou aankloppen voor deze gegevens dan krijg ik, waarschijnlijk van Tjitske, te horen dat ik deze gegevens niet in mag zien omdat ze prive zijn…. en nogmaals wat is armoede. Ga eens voor een tijdje naar het midden-oosten of oost europa. daar hebben mensen en kinderen nog minder dan dat we hier hebben echter deze mensen noemen zichzelf niet arm. En wij hier maar blijven zeuren…

  29. Boots we zijn Nederland.Daarginds had jij het ook minder dan hier.
    Het gaat hier om kinderen en de vergelijking die jij maakt raakt kant nog wal tenzij ze allemaal hetzelfde hebben. Dus alles of niets niet maar niet de een wel en de ander niet.

  30. Toevallig vandaag in het nieuws:

    Kloof tussen arme en rijke kinderen groter
    Segregatie in Nederland neemt toe … alleen leefomstandigheden rijke kinderen verbeterd
    Uit het jaarlijkse onderzoek ‘Kinderen in Tel’, dat het Verwey-Jonker instituut uitvoert in opdracht van o.a. Unicef, blijkt dat de segregatie tussen kinderen in achterstandswijken en kinderen in betere wijken in Nederland is toegenomen.

    Dat meldt de Volkskrant. Gemiddeld gaat het beter met de kinderen in Nederland als het gaat om punten als schooluitval, speelruimte en armoede, maar die winst is bijna geheel te danken aan verbetering aan de bovenkant van het sociale spectrum. Aan de onderkant is er nauwelijks iets veranderd. Onderzoeker Bas Tierolf:

    In de top-100 van slechtste wijken is nauwelijks iets veranderd. Vooral op het gebied van jeugdcriminaliteit en armoede is geen verbetering te ontdekken. Nog steeds groeit eenderde van de kinderen in deze wijken op in een gezin dat leeft op bijstandsniveau.

    Maandag wordt het rapport aangeboden aan demissionair minister Rouvoet van Jeugd en Gezin. Het oprichten van zijn ministerie heeft niets aan deze ontwikkeling kunnen veranderen.

    De link naar het genoemde VK-artikel

    Ligt er natuur wel aan hoe je “arm en rijk” interpreteert.

  31. Het begint de laatste decennia gewoon te worden dat wanneer het PvdA regeert het land achteruit hobbelt. Wie mag nu de puinhopen oprapen?

Reacties zijn gesloten.