Participatie van burgers met een psychische handicap

Zwolle – De gemeente heeft samen met de inloophuizen, GGZ instellingen en cliëntenraden een actieplan opgesteld voor het verbeteren van de participatie van burgers met een psychische handicap.

Het actieplan is een verdere invulling van de ‘startnotitie toekomstvisie inloophuizen’ uit 2009. Om te zorgen dat burgers met een psychische handicap actief kunnen deelnemen aan de samenleving organiseert de gemeente concrete acties rond verschillende thema’s.

·         Het vergroten van de toegankelijkheid van algemene voorzieningen.

In de startnotitie uit 2009 werd geconcludeerd dat algemene voorzieningen zoals bijvoorbeeld Travers, SWO, ROC’s, niet of nauwelijks worden gebruikt door burgers met een psychische handicap. De bejegening door medewerkers en de vorm van het aanbod in de voorzieningen kan beter. Ook blijkt dat veel aanbod niet bekend is. Door voorlichting en ondersteuning aan de Zwolse bevolking, mantelzorgers en medewerkers van de algemene voorzieningen wil de gemeente de toegankelijkheid van de algemene voorzieningen vergroten.

·         Het versterken van het specifiek welzijnsaanbod voor burgers met een psychische handicap. Specifieke voorzieningen voor mensen met een psychische handicap zijn onmisbaar, het uitgangspunt is wel dat cliënten vanuit een specifieke voorziening doorstromen naar een algemene. Het specifiek welzijnsaanbod moet er daarom op gericht zijn de cliënten (weer) regie te laten nemen over hun eigen leven zodat ze een volwaardige plaats in de samenleving kunnen innemen. Een fusie tussen de inloophuizen Uitweg en Focus zou ook bijdragen aan versterking van het welzijnsaanbod. De beschikbare middelen, mensen en gebouwen kunnen dan efficiënter worden ingezet waardoor er ruimte ontstaat om de dienstverlening te verbeteren.

·         Het verbinden van algemene voorzieningen en specifiek welzijnsaanbod. Een samenwerking tussen het algemene en specifieke aanbod kan zowel leiden tot een grotere toegankelijkheid van het algemene aanbod als ook tot meer doorstroom vanuit specifieke naar algemene zorg en dus verdere participatie. Hierbij is de verbinding van Focus met het WMO loket al gerealiseerd. Verder zal de gemeente samenwerking van Uitweg en Focus met GGZ en algemene voorzieningen stimuleren. Ook samenwerking tussen verschillende maatjes-achtige projecten in Zwolle stimuleert de gemeente.

Voor de uitvoering van het plan is € 1.472.836,- beschikbaar.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)