Bestemmingsplan voor afvoering IJsselwater

Zwolle – Om het water in de IJssel ook in de toekomst verantwoord af te voeren, werkt Zwolle aan een bestemmingsplan om een hoogwatergeul mogelijk te maken. Burgemeester en wethouders hebben het zogenoemde voorontwerpbestemmingsplan vastgesteld voor de Scheller en Oldeneler Buitenwaarden. Dat plan maakt straks bij de IJssel vergraving van de uiterwaarden mogelijk, die bijdraagt de gewenste waterstandsdaling van de rivier.

Het college heeft bepaald dat milieuaspecten een volwaardige rol moeten spelen bij het voornemen om de waterstand in dit deel van de IJssel veilig te houden. Daarom is een Milieueffectrapportage (MER) opgesteld, waarin wordt aangegeven wat de mogelijke gevolgen van de maatregelen voor flora en fauna zijn. De vergraving van de uiterwaard bij Schelle en Oldeneel is een Koploperproject dat onderdeel uitmaakt van de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier. De al eerder opgepakte dijkverlegging bij Westenholte is daar ook een project van.

Door het graven van een hoogwatergeul wordt het gebied veiliger: de geul moet leiden tot een verlaging van de waterstand van acht centimeter. Het bestemmingsplan dat nu in de maak is, maakt ook de verplaatsing van een agrarisch bedrijf en enkele woningen mogelijk.

De rijksoverheid betaalt de kosten van het project, waterschap Groot Salland is uitvoerder. Het waterschap houdt  tijdens de inzageperiode ook een informatieavond over het voorontwerpbestemmingsplan.

Ter inzage

Het voorontwerpbestemmingsplan en de milieueffectrapportage worden gedurende zes weken ter inzage gelegd. Iedereen heeft de mogelijkheid om gedurende die periode schriftelijk te reageren op de beide stukken. Vooroverlegpartners als de provincie worden om een reactie gevraagd.

Na verwerking van de reacties neemt het college een besluit over het ontwerpbestemmingsplan, en over de ontwerp-MER. Beide documenten worden vervolgens ter inzage gelegd.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)