Derde editie Wereldverteldag Zwolle

Zwolle – Op 20 maart 2010 is het weer wereldverteldag. Dit jaar met het thema "Licht en Schaduw". Op Wereld Verteldag (World Storytelling Day) worden wereldwijd door verhalenvertellers in alle mogelijke talen en op iedere denkbare plaats verhalen verteld. Als het westelijk halfrond nog slaapt, zijn ieder jaar op 20 maart in Azië en Australië de eerste vertellingen te horen. Als verhalenvertellers op het oostelijk halfrond alweer nagenieten van hun optredens, worden in Amerika en Canada pas de eerste verhalen verteld.

De datum 20 maart is niet toevallig gekozen. Het is het begin van de lente en de herfst in respectievelijk het noordelijke en zuidelijke deel van de wereld. De hele wereld is op dezelfde dag met verhalen bezig, vertellend en luisterend. Daardoor wordt de verbondenheid van mensen in alle delen van de wereld op een bijzondere manier benadrukt. Bovendien schenkt Wereld Verteldag wereldwijd aandacht aan de kunst en het ambacht van de verhalenverteller. Op Wereldverteldag 2008 heeft de Verhalenboot in Zwolle een trend gezet met ‘Vertellers in de aanval’. Op de 20e maart van dat jaar, zijn vele leerlingen van basisscholen in Zwolle en omgeving ‘overvallen’ door verhalenvertellers. Deze verhalenvertellers namen tijdelijk de reguliere lessen over; de docenten konden plaatsnemen in de vensterbanken en de leerlingen kregen een spectaculair verhaal! Dit concept heeft op meerdere plaatsen in Nederland in 2009 navolging gekregen. Ieder jaar neemt landelijk nu het aantal initiatieven toe, 20 maart 2010 is dus al weer het 3e jaar dat Zwolle deelneemt!

Activiteiten in Zwolle

Wereldverteldag Zwolle 2010 staat in het teken van het grootschalige project ‘Overvallen door Verhalen’.
Omdat Wereldverteldag dit jaar op een zaterdag valt, is besloten om dit jaar niet leerlingen van basisscholen maar alle ouderen in Zwolle in het zonnetje te zetten! Door ze te ‘overvallen met verhalen’! Op zo’n 20 verzorgingstehuizen- gelijkwaardige instellingen en ontmoetingsplaatsen in Zwolle worden er van 09:30 uur tot 16:00 uur aan ouderen/senioren verhalen verteld. 

De verhalen worden verteld door volwassenen én alle verteltalenten (in de leeftijd van 6 tot 18 jaar) van OBS De Krullevaar en de JenaXL.
Zie voor het gehele programma, waaronder in het centrum van Zwolle een kindervertelroute en een vertelroute voor volwassenen in de avond; wereldverteldag in Zwolle. Op de website van wereldverteldag.nl treffen vertellers en publiek elkaar.

In de activiteitenkalender is informatie te vinden over de vertelactiviteiten die op 20 maart bij u in de buurt plaatsvinden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)