“Markt in Zwolle Zuid wordt kapot gemaakt”

Foto van auteur

De verbouwing van het nieuwe winkelcentrum in Zwolle Zuid is in volle gang. Afzethekken en bergen steen over het gehele marktterrein en  nauwelijks of géén plek voor 25 de marktkooplieden, die er wekelijks op woensdag hun brood moeten verdienen. Dit in verband met de herinrichting van het aldaar gevestigde winkelcentrum.

 

Foto: Trudy Kistemaker

Volgens Swollwacht doen momenteel er hardnekkige geruchten de ronde, dat de hele wijkmarkt in Zwolle Zuid eerdaags zal worden verkast en dat er voor een aantal vaste kooplieden dan geen plek meer zal zijn. De marktkooplieden spreken de angst uit, dat “hun markt”, door steeds opnieuw trekken en schuiven “kapot” wordt gemaakt. Want getrokken en geschoven wordt er tot nu toe, zegt Trudy Kistemaker namens Swollwacht. Winkelcentrum Zwolle Zuid is vanaf 1986 door Provastgoed Nederland BV in twee fasen gebouwd. I.v.m. het verbeteren van de structuur van het winkelcentrum, is het centrum inmiddels toe is aan de derde fase.

Deze fase moet Zwolle Zuid het herkenbare centrum bieden, dat een stadsdeel van een dergelijke omvang verdient. De oplevering wordt in het voorjaar van 2009 (gefaseerd) verwacht. Twee jaren, waarin er veel te gebeuren staat.

De markt is moeilijk bereikbaar, zowel voor marktbezoekers die goed ter been zijn, alsmede voor de velen, die in de directe omgeving wonen en zij, die aangewezen zijn op een rollator, rolstoel of scootmobiel. Voor de laatste drie genoemden is een bezoek aan de wekelijkse wijkmarkt momenteel een crime. De marktkooplui zijn zeer ontevreden met de situatie. Gemeenteraadslid T. Kistemaker van Swollwacht heeft een bezoek aan de markt gebracht en mede naar aanleiding van de situatie ter plekke, vragen gesteld over deze kwestie aan het college van B en W.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

10 gedachten over ““Markt in Zwolle Zuid wordt kapot gemaakt””

 1. Hieruit blijkt voor de zoveelste keer, dat niet onze vertegenwoordigers, maar de projectontwikkelaar de touwtjes in handen heeft in onze mooie stad Zwolle!
  En de bevolking moet het zelf maar uitzoeken.

 2. Zou allemaal erg jammer zijn. In Stadshagen heeft de markt nog altijd een erg lang durende slechte start. Marktlieden hadden liever aan de andere kant gestaan; aan de kant van Werkeren dus. De toestroom van mensen is vanaf die kant veel groter.

  Ik heb begrepen van een marktman (als ?©?©n van de weinigen die wel naar de markt in Stadshagen komt) dat de markt niet eens zichtbaar mag zijn vanuit de winkelstraat. Kortom: ze waren aardig in een verdomhoekje gedrukt. Gelukkig trekt de bloemenkraam zich daar niets van aan; die zet z’n kraam pontificaal in het verlengde van de winkelstraat zodat het ook zichtbaar is dat er markt is.

  Maar bij Zwolle Zuid willen ze dus ook al vreemde dingen gaan doen? Best jammer; het lijkt erop dat het de marktlieden maar ook de bezoekers niet gemakkelijker word gemaakt.

 3. die markten zijn toch ook niet meer van deze tijd. er zijn winkels zat waar je die prut kunt kopen. bovendien is het altijd een grote puinhoop s,avonds. het kan toch niet meer dat iedereen elk dubbeltje moet verantwoorden terwijl er op de markt niemand met een kassa werkt en er massaal belasting wordt ontdoken

 4. Ik kan je opmerking dat het niet meer van deze tijd zou zijn, niet helemaal volgen. Als het op de markt stervensdruk is (kijk even naar Zwolle Centrum waar op vrijdag en op zaterdag markt is), dan kan je toch niet spreken dat het niet meer van deze tijd is. Het is ook niet zo dat je alleen nog maar oudevandagen ziet op de markt.

 5. @jan:
  Vandaar dat er ook steeds meer marktkooplieden met een pinautomaat werken misschien?
  Ik hoop in elk geval dat de markten in Zwolle blijven, dan heb je nog eens een iets andere keus, bijvoorbeeld kippevleugeltjes, ribbetjes, olijven, andere kazen, mooie bloemen voor minder geld…etc..

 6. Beste Jan je kunt zien dat je niet veel op de markt loopt.
  Ik sta zelf op de markt in zuid, en heb 2 kassa’s, mijn klanten zijn jong en oud.
  Wij hebben het met elkaar altijd heel gezellig op woensdagmorgen
  en daarbij die prut van mij kun je overal niet kopen.
  Wat het controleren betreft dat gebeurt regelmatig , maar je kent het spreekwoord ‘zo de waard is vertrouwd hij zijn gasten”.
  Wij hebben elke woensdagmorgen een probleem waar wij moeten staan, maar hebben er dat graag voor over want het publiek in zuid is een fijn markt publiek daar mag je als marktkoopman(vrouw) graag naar toe en die mensen zijn wel blij wat wij op de markt te bieden hebben. Met vriendelijke groet Jennette van Goor

 7. Jennette,

  Hij vergeet voor het gemak even hoe hard er door marktkooplui gebuffeld moet worden om een paar rotcenten binnen te halen.
  En dat durft dan kritiek te geven met z’n 40 urige werkweek, 30 vrije en 10 atv dagen.
  Laat hem toch, hij weet niet beter. 😉

 8. Mooi gezegd Jenette, die ‘prut’ is zelfs nergens hier in zuid te koop, dus wij kunnen je kraam echt niet missen.
  Dat geldt trouwens ook voor de groente en fruit, ik weet dat ik op de markt goed en vers fruit krijg.
  In de supermarkt betaal je veel meer en de keren dat ik met melige appels en uitgedroogde mandarijnen thuis kwam, zijn niet meer te tellen.
  @Jan, de markt is toch echt wel van deze tijd, ik zou zeggen neem eens de moeite om op woensdagmorgen in Zuid te gaan kijken.
  Bovendien is het wel zo prettig dat je elkaar kent, altijd ff een belangstellend praatje en de marktkoopman weet nog precies welke appels ik vorige week zo lekker vond!!!

Reacties zijn gesloten.