Hib Anninga wint Joan Celeprijs 2010

Zwolle – In de Broerenkerk werd vrijdagavond tijdens het jaarlijkse Zwols Charity Dinner van de Lions Club Zwollerkerspel de Joan Celeprijs uitgereikt aan Hib Anninga van Landgoed Anningahof en de daar aanwezige Beeldentuin aan de Hessenweg.

Ongeveer tweehonderd gasten dineerden in de Broerenkerk en probeerden geld bijeen te brengen en te doneren voor onder andere de realisatie van een Celebeeld aan de Praubstraat. Het beeld moet een plekje krijgen voor het internationale Honours College. Het doel van het Zwols Charity Diner is het uitreiken van een (geld) prijs aan een persoon of instelling die door een bijzondere – onderbelichte – prestatie Zwolle bovenregionaal op de kaart heeft gezet. Tijdens het diner werd een toelichting gegeven op de nominaties en werd de Johan Celeprijs, een bedrag van 10.000 euro, uitgereikt. Eerdere winnaars waren 2009: Kook-pionier Kamphuis, 2008: Hemmy Clevis, 2007: De heer Wim Waanders, 2006: Internisten, 2005: Zwolse loverboy-project en 2004: Zwolse Cardiologen-maatschap.

Landgoed Anningahof is een beeldenpark met een grootte van ca 5,70 ha, gelegen aan de rand van Zwolle. Vanuit een geheel particulier initiatief is in 2001 de conformatie van weiland naar beeldenepark begonnen. In 2004 is het park voor het eerst geopend voor bezoekers en staat het tot op heden nog op eigen benen, ook financieel.

Het park heeft jaarlijks een unieke, wisselende, beeldencollectie. Getracht wordt een breed assortiment (stijlen, materialen, groote, aantal, enz.) aan beelden te laten zien, opdat een goed inzicht kan worden verkregen in de ontwikkeling van de Nederlandse beeldhouwkunst, met het accent op de hedendaagse beeldhouwkunst. Naast gevestigde kunstenaars is er ook plaats voor jong talent en experiment. Ben Loerakker, bekend architect en kunstkenner, is adviseur bij de selectie van de kunstenaars en beelden.

Dit jaar tonen 84 kunstenaars 94 buitenbeelden in het park en 84 binnenbeelden in de tentoonstellingsruimten van de oorspronkelijke boerderijgebouwen; museale kunst. Een collectie die zowel de geïnteresseerde bezoeker als de kunstcriticus zal boeien en waar kunstcommissies en verzamelaars zich goed kunnen oriënteren. Het park wordt regelmatig, ook in de vakpers, een openluchtmuseum met galeriefunctie genoemd.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

13 gedachten over “Hib Anninga wint Joan Celeprijs 2010”

  1. Bericht door Henk, op 13 maart 2010 om 07:53
    ik zou wel eens weten wie dat vrouwtje was naast hem op de foto in de stentor

    Ja, die dame staat wel zeer smachtend te kijken.

  2. Niek van der Sprong stelt het grootste deel van zijn gewonnen prijs ( ?? 5.000,-) van de Lionsclub beschikbaar aan het project ā¤½Met voeten getredenā¤. Van het geld zal van elke kunstenaar 1 tegel worden gekocht. Er doen 65 kunstenaars mee aan het project.

    De prijs van de Lionscub gaat naar een Zwollenaar die zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor de stad Zwolle. Het kunstproject ā¤½Met voeten getredenā¤, waarbij 1000 stoeptegels rondom de grachtengordel van Zwolle worden gelegd, sluit dan ook perfect aan bij deze visie. Ook symboliseert het kunst project de intentie van de inhoud van het Bevrijdingsfestival Overijssel: vorm en inhoud geven aan de betekenis van 4 en 5 mei.

    Niek van der Sprong draagt de prijs op aan zijn vader. Zijn vader overleed op 80-jarige leeftijd enkele uren na de prijsuitreiking op 12 maart. Hij was als geen ander betrokken bij inspanningen om de wereld ā¤½een klein beetje beter te makenā¤.

  3. Wat mooi!

    Niek van der Sprong stelt het grootste deel van zijn gewonnen prijs ( ?? 5.000,-) van de Lionsclub beschikbaar aan het project ā¤½Met voeten getredenā¤. Van het geld zal van elke kunstenaar 1 tegel worden gekocht. Er doen 65 kunstenaars mee aan het project.

    En dat hij de prijs aan zijn net overleden vader opdraagt. Sterkte met het verlies in elk geval.

    Wat een heerlijke uitdaging ook

    de wereld ā¤½een klein beetje beter” proberen te makenā¤.

Reacties zijn gesloten.