Week van de Lentekriebels bij GGD IJsselland

Zwolle – Met de jaarlijkse projectweek Week van de Lentekriebels stimuleren de Rutgers Nisso Groep en GGD-en basisscholen in het hele land om structureel lessen te geven over relaties en seksualiteit in groep 1 tot en met 8. In het werkgebied van GGD IJsselland doen basisscholen in Heerde, Kampen, Wijhe, Olst, Hardenberg, Raalte, Hoonhorst en Zwolle mee.

De Week van de Lentekriebels is van 22 tot en met 26 maart. Elke dag van de week worden er – aangepast aan de leeftijd en belevingswereld van kinderen- in elke groep onderwerpen behandeld als kriebels in je buik, het verschil tussen vriendschap en verliefdheid, weerbaarheid, respect voor een ander, verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht, beelden in de media en waar baby’s vandaan komen. De Week van de Lentekriebels helpt docenten en ouders ervan te doordringen dat ‘relaties en seksualiteit’ een belangrijk onderwerp is dat in alle groepen van het basisonderwijs aandacht moet krijgen.

Al op de kleuterleeftijd wordt de basis gelegd voor gezond relationeel en seksueel gedrag. Een gezonde seksuele ontwikkeling heeft namelijk te maken met weerbaarheid, respect voor seksuele diversiteit, lichaamsbewustzijn en een positief zelfbeeld. De Week van de Lentekriebels zorgt ervoor dat kinderen op een speelse manier leren hun eigen wensen en grenzen te verkennen.

Workshops en ouderavonden

Als voorbereiding op de projectweek heeft GGD IJsselland workshops georganiseerd voor de leerkrachten van de deelnemende scholen. Ook verzorgt de GGD in kader van de Week van de Lentekriebels ouderavonden op de scholen die mee doen aan het project. Tijdens de ouderavond wordt onder andere verteld over de relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen. De ouders zijn actief betrokken bij het project, zodat ook zij goed op de hoogte zijn waarover de lessen gaan en zelf ook gestimuleerd worden deze onderwerpen thuis meer te bespreken.

Basisschool de De Wendakker in Zwolle is één van de basisscholen die deelneemt aan de Week van de Lentekriebels en een projectweek houdt. De school houdt de hele week diverse activiteiten. Op maandagochtend 22 maart laten de kinderen op het schoolplein een hartjesballon met daaraan en liefdeswenskaartje op. Ook zijn er die dag theatervoorstellingen voor de kinderen over dit thema.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)