ArtEZ start cursus Geschiedenis van de danskunst

Zwolle – ArtEZ Expertisecentrum Kunsteducatie organiseert vanaf 10 mei een korte post-HBO cursus over de geschiedenis van de danskunst in Zwolle. De cursus wordt gegevens door Eva van Schaik, historica, researcher en recensent op het gebied van Dans. In drie avondcolleges belicht zij de historische achtergronden van de hedendaagse danskunst. Docenten Kunst & CKV en professionals in het buitenschoolse werkveld kunnen in korte tijd vakkennis actualiseren. De cursus is ook toegankelijk voor belangstellenden met hart voor kunst en cultuur.
Eeuwenlang werd dans gedegradeerd tot een voetnoot in de meeste kunsthistorische studies. In de 20ste eeuw kwam daar verandering in en werd dans niet alleen erkend als een volwaardige theaterkunst met eigen academische tradities en conventies, maar zelfs tot barometer van of sleutel tot historische processen uitgeroepen. Hoe kerk en staat, rijk en arm, man en vrouw, jong en oud zich als dansend lichaam publiekelijk in een theater te kijk wilden, mochten en lieten zetten, vereist een ´rethinking history´. Maar dans zelf heeft de fascinerende eigenschap om elke poging tot vastlegging te ontspringen, en dit altijd een stapje voor te zijn door nieuwe mengvormen in technieken te ontdekken en deze op bestaande stijlen en genres toe te passen. Dans is beweging, maar ook in beweging.

In deze drie colleges staat centraal hoe de westerse theaterdans zich vele gezichten en gedaanten verschafte. Waar komen de technieken met daaraan verwante stijlen vandaan en hoe anders dan vroeger wordt tegenwoordig over en met het lichaam gedacht? Aan de hand van literatuur en beeldfragmenten wordt het veranderende denkproces over en in de westerse theaterdans toegelicht. 
Meer weten? Kijk op www.artez.nl/kunsteducatie

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)