Jan Akkerman speelt in Hedon

Zwolle – Op vrijdag 9 april kan je in het Zwolse poppodium Hedon terecht voor een optreden van Jan Akkerman, één van Nederlands meest befaamde gitaristen. In de zeventiger jaren maakte Akkerman furore met de succesvolle Nederlandse bands Brainbox en Focus om vervolgens solo meer dan een dozijn albums uit te brengen. In 2005 ontving hij zelfs een Gouden Harp voor zijn gehele oeuvre.

Concerten van Jan Akkerman zijn altijd weer anders: fris, energiek en nooit voorspelbaar. Als authentieke improvisator laat hij zien waartoe hij in staat is en deelt hij zijn passie voor de gitaar met zijn vaste bandleden, Coen Molenaar (toetsen), Wilbrand Meischke (bas) en Marijn van den Berg (drums). Jan Akkerman (1946) is al veertig jaar één van de meest gerespecteerde gitaristen van Nederlandse bodem. Naast zijn rol in internationaal befaamde groepen als Brainbox en Focus heeft hij in die periode samengewerkt met uiteenlopende muzikanten als BB King, Charlie Byrd, Cozy Powell, Claus Ogerman en Ice-T. Hij maakte meer dan een dozijn soloplaten, waarmee hij zich van zijn verschillende kanten liet zien en waarop hij zijn creativiteit de vrije loop liet gaan. Zoals Tabernakel (1973), de beroemde ‘gitaar in bed’-plaat Jan Akkerman (1977) en zijn laatste studioalbum C.U. (2003), waarop hij elementen uit rock, jazz, blues en moderne dance op geheel eigen wijze combineerde. In 2009 werd zijn succesvolle album Jan Akkerman 3 van 1979 opnieuw uitgebracht.

Ook op de wereldwijde podia is Akkerman al jarenlang veelvuldig te zien. Zo speelde hij meerdere malen tijdens het Montreux Jazz Festival, het North Sea Jazz Festival, maakte hij talloze tournees door theaters en andere podia in Europa en Amerika en gaf hij recentelijk nog concerten in onder meer Rusland, Syrië, Australië en Japan. Niet voor niets kan Akkerman internationaal nog steeds rekenen op een groot aantal schare liefhebbers van zijn muziek. In eigen land is hij in 2005 onderscheiden met een Gouden Harp voor zijn gehele oeuvre. Daarmee heeft hij opnieuw de verdiende aandacht en erkenning gekregen voor zijn belangrijke rol in de gitaarmuziek, zowel in binnen- en buitenland.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

6 gedachten over “Jan Akkerman speelt in Hedon”

Reacties zijn gesloten.