Zonnepanelen op het stadskantoor

Zwoll – Het stadskantoor wordt uitgerust met zonnepanelen. Het gaat om 84 panelen verdeeld over twee dakvlakken (oost en zuidzijde). Dit levert op jaarbasis een CO2-reductie van 8,5 ton op, wat gelijk is aan een energieopbrengst van 16.000 kilowatt uur.

“Het mes snijdt aan twee kanten: de zonnepanelen zijn goed voor het milieu en zorgen ook voor een lagere energierekening”, aldus wethouder Dannenberg. De aanschaf van de panelen is begroot op € 138.000,–. De gemeente dient een subsidieaanvraag in bij Essent voor een bijdrage in de kosten en doet een beroep op de regeling Stimulering duurzame energie.

De schuine daken van het stadhuis zijn niet geschikt voor zonnepanelen, maar de energiehuishouding van het stadhuis kan wel verbeterd worden. Enkele maatregelen die doorgevoerd kunnen worden zijn: vervangen van de verwarmingsketels, aanbrengen van HR ++ beglazing en isolerende kozijnen, dakisolatie. Met deze en andere maatregelen kan het stadhuis maximaal energielabel C krijgen (huidige label is G). In de loop van 2010 is een voorstel gereed waarin de renovatie en de energiebesparing van het stadhuis verder is uitgewerkt.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

10 gedachten over “Zonnepanelen op het stadskantoor”

  1. Misschien kunnen ze eerst eens beginnen met het uit doen van de lichten als de mensen naar huis gaan. Regelmatig branden er ’s avonds een boel lampen. Ook in het weekend.

  2. Wat grappig! Nu GroenLinks uit het college lijkt te gaan, komen die zonnepanelen op het dak van het stadskantoor 😉

  3. terugverdientijd: 36 jaar. Goede deal gemeente! Hier kunnen we helemaal niets mee. Geen weldenkende zwolse burger die hierdoor op een idee gebracht wordt. Slechte actie in een tijd waarin bezuinigd moet worden.

  4. En na die 36 jaar zijn ze volgens de statistieken al 11 jaar aan vervanging toe…
    Een leuk verhaal als je in korte termijnen denkt, maar in de praktijk een heel klein druppeltje op de grote gloeiende plaat!
    Als de berekening van de 36 jaar klopt dan kóst het geld.

    Zwolle en milieu.. Dan is er nog wel wat anders te doen.

  5. Wellicht een idee om bij meer en grotere projecten in de stad dit direct te plaatsen en aan te brengen. Lijkt mij ook altijd effectiever dan achteraf plaatsen!

  6. @Ray en anderen die de 36 kritiekloos overnamen: Hoe komen jullie aan die terugverdientijd van 36 jaar?
    Volgens de info die ik kan vinden is dat maximaal 15 jaar. En als de energieprijs stijgt (wat zeer aannemelijk is. De energieprijs is de laatste 10 jaar meer gestegen dan de inflatie. De verwachting is dat door het aankomende peak-oil probleem de prijs van olie nog fors gaat stijgen.)
    Ik denk daarom dat de panelen binnen de 10 jaar terug verdiend zijn. Goeie actie dus. Want zoals Hans2 al melde, die dingen gaan meer dan 25 jaar mee.
    15 jaar gratis stroom!

  7. Meer symboolpolitiek? Je kunt immers als gemeente niet achterblijven als je je inwoners aanspoort tot zorgvuldig, milieubewust en duurzaam omgaan met energie?

  8. even een rekensommetje:
    16000 Kwu a 0,15 per kwu is een besparing van 2400 euro per jaar. De investering is 138.000 euro. Bij gelijkblijvende prijzen doen we er (zonder subsidie) 57,5 jaar over om de investering terug te verdienen. Tel uit je winst. (En … de subsidie is natuurlijk wel een sigaar uit eigen doos 😉 )

Reacties zijn gesloten.