Tweede seizoen Zwolse schaapskudde van start

Zwolle – De schaapskudde graast vanaf vandaag weer in Holtenbroek en Aa-landen. Vandaag zetten wethouder Hennie Kenkhuis en herder Tjitse Terpstra weer aan het werk. Het eerste jaar van de proef met de schaapskudde is probleemloos verlopen. Uit de evaluatie blijkt dat de schapen de goede soorten eten. Het oprukken van brandnetels en bramen wordt op deze manier goed tegengegaan. Om tot een goede verschraling en vegetatieontwikkeling te komen moet de herder de kudde in het nieuwe seizoen vaker op die plekken laten grazen.

07-04-201020schaapskudde20klooienberg2020zoon20roy20en20vader20tjitse20terpstra20201.jpg

Over de proef van het eerste seizoen heeft de gemeente veel positieve reacties ontvangen van de bewoners in de wijken Holtenbroek en de Aa-landen. Deze bewoners beschouwen het min of meer als hun eigen kudde. Uit de evaluatie blijkt dat er tevens meer behoefte is aan educatieve activiteiten rond de schaapskudde. De gemeente overlegt met de landschapsbeheerder Eschhof hoe dit ingevuld kan worden. De kudde bestaat uit schapen die afgelammerd en gevaccineerd zijn. Hiermee voldoet de gemeente aan de Q-koorts richtlijn van het ministerie van LNV.

07-04-201020schaapskudde20klooienberg205.jpg

07-04-201020schaapskudde20klooienberg202.jpg

07-04-201020schaapskudde20klooienberg204.jpg

 

Het doel van de driejarige proef is om te kijken of begrazen zorgt voor meer diversiteit in de flora en daarmee de kwaliteit van de groenstructuur kan verbeteren. Voordelen van een schaapskudde boven het maaien met een maaimachine is onder andere dat de vegetatie meer structuur krijgt, het is goed voor de verspreiding van zaden en het is vriendelijker voor kleine dieren. Daarnaast is er natuurlijk geen brandstof nodig voor het maaien en afvoeren van groenafval. Ander voordeel is dat de kudde met herder educatieve aspecten heeft.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)