Zwolle – De Stichting Bagijneweide heeft met verbazing kennisgenomen van het Programma van Eisen Bagijneweide, dat deze week door de Gemeente Zwolle is gepubliceerd. “Voor de zoveelste keer zadelt de Gemeente de buurt op met broddelwerk ”
Op de dag dat de Stentor kopt dat appartementen niet meer te verkopen zijn in Zwolle, publiceert de Gemeente een plan om 100 appartementen te bouwen naast de 25 éénsgezinswoningen die in het gebied gepland zijn op de Bagijneweide.
Stichtingsvoorzitter Joop van Schaik; “Wethouder Kasteleijn trapt zélf op de rem bij grote bouwprojecten in de Zwolse binnenstad, ze blaast de bouw op de Schaepmanlocatie af en zet grote vraagtekens bij de bouw van appartementen in de Tanerij bij Theater de Spiegel. Maar kennelijk vindt men in het Stadhuis het project Bagijneweide zó prestigeus dat dit er koste wat kost doorgedrukt moet worden.”. Het verbaast de Stichting dat eventuele bouwplannen op de Bagijneweide niet worden gekoppeld aan de nieuwbouwplannen op het terrein waar nu Ziekenhuis de Weezenlanden staat. In 2013 zal de Weezenlanden leeg komen te staan, en zal de Gemeente ongetwijfeld ook daar willen gaan bouwen.
De Gemeente wil langs de Bagijnesingel onder meer een appartementengebouw van zes etages hoog bouwen, terwijl zij zelf aangeeft dat de bouw op de Bagijneweide in relatie moet staan met de omgeving. Bestuur Stichting Bagijneweide: “De bewoners van de Bagijnesingel krijgen een woontoren voor de deur die alle licht in hun huis zal wegnemen”.
De bewoners van de nieuw te bouwen huizen en appartementen zullen gebruik moeten maken van de bestaande wegen in en om de Bagijneweide, de Bagijnesingel, Turfmarkt en Rhijnvis Feithlaan staan nu tijdens de spits al vol met auto’s. De Stichting Bagijneweide maakt zich grote zorgen over de verkeersveiligheid of moet de Schoenkuipenbrug worden vervangen door een driebaansweg?
De meeste woningen rond de Bagijneweide zijn gemeentelijke monumenten die in de afgelopen jaren door de bewoners liefdevol zijn gerestaureerd. Het stichtingsbestuur: “Mogen we verwachten dat de Gemeente even zorgvuldig met de omgeving rondom onze huizen omgaat? Of moeten we maar accepteren dat de Gemeente onze woonomgeving een onzalig aanzien geeft?”
De plannen met de watertoren zijn ronduit beledigend voor de architect Scholten. Deze watertoren is één van de laatste creaties van deze beroemde architect: dus zegt de gemeente “tegen de grond ermee en maak er een woontoren van”.
De Stichting roept de Zwolse politieke partijen op om deze, onacceptabele plannen naar de prullenbak te verwijzen, Als het nieuwe College deze plannen doorzet, dan betekent dit niet alleen het einde van een uniek stukje Zwolle, maar moeten Zwollenaren gaan vrezen voor de teloorgang van de stad, de bewoners in en om de binnenstad in het bijzonder, aldus de stichting.
Nou ja, de bouwmaffia moet ook aan het werk blijven h??
Wie of wat is deze stichting eigenlijk?
Huizen huizen en nog eens huizen, maak alles groen.