Westerbork – De oud-Zwolse mevrouw Selma Engel-Wijnberg, enige vrouwelijke Nederlandse overlevende van voormalig nazivernietigingskamp Sobibor in Polen, heeft vandaag in Westerbork uit handen van minister Klink een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Zij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Zij kreeg de onderscheiding voor haar jarenlange inzet voor het vastleggen en het voortbestaan van de geschiedenis van Sobibor en de verschrikkingen die daar hebben plaatsgevonden. Zo was Selma Engel na de oorlog getuige bij de belangrijkste processen over het vernietigingskamp, werkte ze mee aan historische verslagen en interviews en vertelden ze haar aangrijpende verhaal aan duizenden scholieren. Mevrouw Engel was vandaag als ere-gast van de Nederlandse regering bij de 65ste herdenking van de bevrijding van Kamp Westerbork aanwezig. Zij verliet op 6 april 1943 Westerbork en is een van de 34.000 joden die vanuit Nederland naar Sobibor werd afgevoerd. Als een van de weinigen keerde ze levend terug.
Haar terugkomst in Nederland was allesbehalve gastvrij. Zwolle heeft toendertijd Selma Wijnberg op een, zachtjes gezegd, zeer onvriendelijke wijze behandeld. Haar latere echtgenoot Chaim Engel, zou volgens de leiding van het Zwolse politiekorps moeten worden uitgeleverd, naar aanleiding van zijn Poolse nationaliteit. Nadat beiden trouwden, moest volgens de politie ook Selma Wijnberg uitgewezen worden. Na enkele omzwervingen heeft het echtpaar in 1951 in de Verenigde Staten hun tweede vaderland gevonden. Ondanks dat dit leed niet ongedaan gemaakt of vergoed kan worden, bood minister Klink aan mevrouw Engel persoonlijk verontschuldigingen aan. Deze liggen in het verlengde van de oprechte spijt en verontschuldigingen die de regering in maart 2000 aanbood vanwege gebrek aan begrip en te veel formalisme, bureaucratie en vooral kilte in de bejegening van alle terugkerende vervolgingsslachtoffers. Tijdens zijn speech betuigde minister Klink ook zijn medeleven aan de Poolse partners die bij de herinrichting van Sobibor betrokken en zaterdagochtend in de crash met het Poolse regeringsvliegtuig zijn omgekomen. Het ging om de Poolse onderminister van Cultuur, Thomasz Merta, en de directeur voor de Raad van Herinnering, Andrei Prewnoznic. Na de oorlog werd vernietigingskamp Sobibor volledig vernietigd door de nazi’s. Er is nauwelijks nog iets zichtbaar van de plaats waar 170.000 mensen zijn vermoord. De Nederlandse regering werkt samen met Polen, Israel en Slowakije aan de herinrichting van Sobibor als waardige gedenkplaats voor nabestaanden en belangstellenden.
De rol van Selma Engel-Wijnberg wordt ook gespeeld in de film: ESCAPE FROM SOBIBOR door de Nederlandse actrice: Ellis van Maarseveen die ook de rol van Geesje ter Lake speelde in GTST.
PS: Wel interressant dat de enige echte Selma nog leeft en onderscheiden is vandaag met de 65e herdenking van kamp Westerbork.
Ja een onderscheiding, nadat je eerst uitgekotst wordt door je bloed eigen land/gemeente en dat alles omdat je met een poolse man getrouwd bent.
Beetje laat he, na 65 jaar.
Wanneer gaat de gemeente Zwolle excuus aanbieden?
Ik lees net dat excuus van Zwolle al niet meer hoeft omdat het te laat is. En terecht.
Ze is trouwens de enige Nederlandse overlevende van Sobibor.
Nu maken we ons soms druk om mensen met buitenlandse komaf die worden uitgezet, vroeger zetten ze gewoon eigen burgers uit, ik vind het echt een schande!
Voor haar levenslust, doorzettingsvermogen en positiviteit heeft ze wat mij betreft het hele arsenaal lintjes en titles dubbel en dwars verdiend. Dit lijkt op een prijsuitreiking van een morbide overlevingsquiz. Na een verziekte jeugd vol ontberingen en overgehouden trauma’s, je eigen kind verloren en alls kroon op het eind van de oorlog nog worden uitgescheten door je eigen volk.
klink moet zich de ogen uit zijn kop schamen.
Ik denk dat Klink daar -persoonlijk- niet zo’n boodschap aan heeft.
De rest staat in de eerdere discussie met Groenlinks. https://www.weblogzwolle.nl/content/view/16675/55/