Installatie ‘commissie cultuurhistorische graven’

Foto van auteur

De Zwolse geschiedenis kent vele interessante personen. Van een aantal is bekend dat ze begraven zijn in Zwolle. Van andere weten we het niet. De gemeente is er voorstander van om dit soort graven te bewaren voor de toekomst. Wethouder Peter Pot heeft een commissie ingesteld om uit te zoeken welke historisch interessante personen begraven zijn in Zwolle. De voorzitter van de commissie is Jaap Hagedoorn, historicus en oud wethouder van Zwolle.

 

Aanleiding om de commissie in te stellen is het graf van Helmig van der Vegt, één van de oprichters SDAP (Sociaal Democratische Arbeiders Partij, opgegaan in de huidige PvdA). De rechthebbenden van dit graf hebben in 1969 afstand gedaan van de grafrechten. Dat betekent dat nu aan alle wettelijke bepalingen is voldaan het graf in principe geruimd kan worden. Wethouder Pot vindt dit onwenselijk: “Mensen als Helmig van der Vegt zijn belangrijk voor de Nederlandse geschiedenis. Ik vind daarom dat het graf behouden moet worden. Maar het roept wel de vraag op: zijn er nog meer van dergelijke graven in Zwolle. Ik ben blij dat de commissie dat nu gaat uitzoeken.”

De opdracht van de commissie is drieledig. De commissie brengt advies uit over objectieve criteria die kunnen worden gehanteerd bij de bepaling van de cultuurhistorische waarde van een graf vanuit het perspectief van de begraven persoon. Daarnaast brengt de commissie advies uit over graven die op basis van deze criteria in aanmerking komen voor het predicaat cultuur historisch waardevol graf. Tenslotte brengt de commissie advies uit over graven die op de gemeentelijke of rijksmonumentenlijst zouden kunnen. In de commissie zitten de heer J. Hagedoorn (voorzitter), de heer S. Boersma, de heer A.G.P. Cremers, de heer W. Cornelissen, mevrouw A.A.J. Boukes-Okkels.

1 gedachte over “Installatie ‘commissie cultuurhistorische graven’”

 1. Ik werk in het Wapenveldse bedrijf Koninklijke Euroma – kruiden en specerijen, bedrijf dat voor 1970 in Zwolle gevestigd was aan de Spinhuiswal / Thorbeckegracht, het toenmalige A.J. Ten Doesschate.
  O.a. deze A.J. ten Doesschate, die overleden is in 1950, maar ook andere familieleden die een belangrijke rol speelden in de geschiedenis van dit bedrijf, liggen begraven op begraafplaats Kranenburg en de begraafplaats bij de Agnietenberg. Dit lijken mij graven die in aanmerking komen om beoordeeld te worden door deze commissie.
  Ik heb foto’s van deze graven en wil deze bij gelegenheid doorsturen naar de commissie.
  Als ‘amateur-historicus’ vind ik het starten en de komende werkzaamheden van deze commissie erg waardevol en interessant.
  Ludo Smits,
  werknemer bij Euroma en beheerder van het bedrijfsarchief.

Reacties zijn gesloten.