Zwolle – In Zwolle werd zaterdag het NK Goalball gehouden. In de Calo-hal van HS Windesheim vonden in twee zalen het Nederlandse Kampioenschap voor Goalball teams plaats, een teamsport voor mensen met een visuele handicap. Aan het NK konden teams deelnemen die ook in de reguliere competitie gespeeld hebben. In de competitie spelen gemengde teams van visueel gehandicapten en zienden. De kampioen van 2009 Blauw – Wit uit Roosendaal, tevens kampioen van het competitieseizoen 2009/2010, probeerde in Zwolle haar titel te prolongeren.
Goalball wordt gespeeld tussen twee teams van drie personen op een veld van achttien bij negen meter. Iedere speler heeft een afgeplakte bril, zodat de visuele handicap bij iedere deelnemer gelijk is. Goalball is een zaalsport waarbij gebruik gemaakt wordt van een bal met binnenin een belletje. De teams bestoken met het onderhands werpen van de rinkelbal het doel van de tegenstander. De spelers oriënteren zich op gehoor, op de bal, op elkaar en op de aangebrachte voelstrips. Nationaal mag met gemengde teams worden gespeeld, ook mogen goedziende spelers meespelen. Internationaal zijn er dames- en herenteams en deze teams mogen alleen bestaan uit mensen met verminderd zicht. Het Zwolse REVAS De Peperbus werd Nederlands Kampioen. In de finale werd het Goelballteam uit Utrecht met 10-4 verslagen.
De supporters…
Goalball is speciaal ontwikkeld voor mensen met een visuele handicap. Goalball is een internationale sport die op alle niveaus wordt beoefend, van puur recreatief tot Paralympische Spelen.
Goalball is een zaalsport voor mensen die niets of nauwelijks kunnen zien. Om alle deelnemers dezelfde kansen te geven, dragen zij allen een afgeplakte skibril. Het spel wordt gespeeld in twee teams van elk drie spelers. Aan beide zijden van het speelveld staat een doel. Er wordt gespeeld met een bal met belletjes. Bedoeling is de bal over de doellijn van de tegenstander te rollen. Het andere team moet uiteraard proberen de bal tegen te houden. Hiervoor moet je zeer geconcentreerd luisteren en precies op het juiste moment reageren. Heb je de bal, dan moet je deze binnen acht seconden wegspelen. Een spel met een hoog tempo dus!
"Goalball is net zo leuk als voetbal maar je hebt je ogen er niet bij nodig.”
Goalball is in 1946 ontstaan om blinde oorlogsveteranen te helpen bij hun revalidatie. Deze bijzondere sport is een echte teamsport. De teams kennen een gemengde samenstelling. Fysiek en mentaal verg je het uiterste van jezelf maar dat maakt het juist zo uitdagend. Inmiddels is goalball uitgegroeid tot een groot succes onder sporters tussen de 12 en 50 jaar.
Het goed kunnen spelen van goalball vergt de nodige oefening. Tijdens de trainingen wordt gewerkt aan spelinzicht en techniek. Ook vormen uithoudingsvermogen en kracht belangrijke trainingsonderdelen. Wedstrijden worden gespeeld in nationaal en internationaal verband. Daarnaast worden diverse toernooien georganiseerd. Nederland kent ook een eigen nationaal team dat meedoet aan Europese- en Wereldkampioenschappen. Hoofddoel is natuurlijk het behalen van de Paralympische Spelen.
Er zijn in ons land verschillende goalballverenigingen. Wil je graag een keer meedoen en ervaren of deze sport bij je past, aarzel dan niet om contact op te nemen. Gehandicaptensport Nederland organiseert ook op diverse locaties in het land kennismakingstoernooien. Door hieraan mee te doen, leer je op een leuke en eenvoudige manier de sport kennen. Heb je interesse, wil je meer weten of je direct aanmelden voor een kennismakingstoernooi? Bel: 030 659 73 00. Of stuur een e-mail naar: goalball@gehandicaptensport.nl
Ook op de website www.goalball.nl vind je meer uitgebreide informatie over de sport. Tevens is er een gratis audio-cd aan te vragen via goalball@gehandicaptensport.nl
In Zwolle wordt er elke donderdag onder deskundige leiding van 19.30 tot 21.30 uur Goalball gespeeld in de Calohal. ReVAS De Peperbus, een regionale vereniging voor aangepast sporten in Zwolle, heeft drie teams die meespelen in de landelijke competitie. Deze competitie wordt afgewerkt in Utrecht.
wat vreemd voor visueel gehandicapten om een clubnaam in kleuren uit te drukken. je iets met cijfers verwachten.
waarom vreemd, en waarom cijfers?
als voorbeeld cijfers. ik kan me voorstellen dat een blinde weinig heeft met kleuren.