Politierechter in Zwolle veroordeelt mannen uit Ter Apel tot gevangenisstraffen

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Het jaar zit er op voor de rechters van rechtbank Overijssel in Zwolle. Dinsdagochtend werden de laatste drie verdachten door de politiesnelrechter veroordeeld wegens diefstallen in Zwolle. De veroordeelden zijn allen afkomstig uit veilige landen en verbleven in het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Andere overeenkomsten waren dat ze nog maar kort in Nederland verbleven en in korte tijd meerdere misdrijven pleegden. Ook gebruikten ze veel drugs en alcohol.

Badr J. (39), afkomstig uit Marokko, werd maandag 2 december op heterdaad betrapt in de Spar op het Lübeckplein. De man wilde de supermarkt verlaten met een pak koffie zonder af te rekenen. “Ja, die kost 3 euro,” verklaarde hij bij de politie. “Ik heb geen bank overvallen.” Voor politie en justitie deed het er weinig toe omdat het niet de eerste keer was dat J. in de fout ging.

Dit jaar werd hij drie keer veroordeeld wegens diefstal en een keer voor zakkenrollerij. In juni kreeg hij een gevangenisstraf opgelegd van 8 weken en onlangs een celstraf van 3 weken. Een paar dagen na zijn vrijlating pleegde hij de winkeldiefstal in Hanzeland.

“Hij is wat mij betreft aan het roven en daar moet een forse gevangenisstraf tegenover staan,” zei de officier van justitie. Hij eiste een gevangenisstraf van 8 weken.

De snelrechter was het daar grotendeels mee eens. “Hij verklaart dat hij drugs en alcohol gebruikt en het zijn veelvuldige recidieven,” aldus de politierechter. “Meneer moet een maand de gevangenis in, dat is iets minder dan de eis, maar ik begrijp de officier wel.” Ook gaf de rechter een bevel tot onmiddellijke gevangenneming van Badr J., die niet aanwezig was in de rechtszaal.

Tasjesroof
Achref B. (25) uit Algerije achtervolgde op zaterdag 14 december een man en een vrouw op de Burgemeester van Roijensingel. Hij rukte een handtas uit de handen van de vrouw en zette het op een lopen. De man ging in de achtervolging en een taxichauffeur schoot te hulp. Het duo wist de Algerijn bij de kladden te grijpen en leverde hem over aan de politie.

Bij de politie verklaarde de Algerijn veel te drinken en hasj te roken. Daardoor kon hij zich niets meer van de tasjesroof herinneren. Ook liet hij de agenten weten niet meer in Nederland te willen blijven. In 2019 werd B. veroordeeld voor een diefstal in Kampen. Daarna vertrok hij naar België. Sinds drie maanden is hij weer terug in Nederland. Op 17 oktober legde de politierechter in Utrecht hem een celstraf op van 8 weken, waarvan 2 weken voorwaardelijk.

Zes weken verbleef hij in de gevangenis en kort na zijn vrijlating overviel hij de vrouw in Zwolle. “Hij gaat van zakkenrollerij over naar tasjesroof,” concludeerde de officier van justitie. “Bij zijn aanhouding was hij recalcitrant en vond het nodig om naar de agenten te spugen.”

De aanklager vond dan ook dat een gevangenisstraf van 3 maanden op zijn plaats was, ook omdat B. nog in zijn proeftijd liep en er nog twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf boven zijn hoofd hingen. “Het is ook een goed idee als meneer teruggaat naar Algerije want dit gaat hem niet worden,” voegde de officier eraan toe.

“Ik ben bang dat als ik u laat gaan, u het opnieuw doet,” zei de snelrechter. Hij legde de Algerijn een gevangenisstraf op van 3 maanden. Daarbovenop komen de 2 weken cel uit de proeftijd. Ook gaf de rechter een bevel tot gevangenhouding af, waardoor B. de jaarwisseling viert in de gevangenis.

Koud
Hamza B., ook afkomstig uit Algerije, werd op maandag 16 december in het AZC in Ter Apel bestolen van zijn kleren. De man, die het volgens eigen zeggen koud had, stapte zonder te betalen op de trein naar Zwolle. Bij C&A stal hij een jas en bij Chasin twee flesjes parfum. Ook hij verklaarde bij de politie veel hasj te roken.

B. is sinds vier maanden in Nederland. De politierechter in Amsterdam stuurde hem een maand naar de gevangenis vanwege diefstal uit een auto. Op donderdag 12 december had de Algerijn zijn straf uitgezeten. Twee dagen nadat hij op vrije voeten was gekomen, pleegde hij de winkeldiefstallen in de Zwolse binnenstad.

“Meneer is net in Nederland en heeft nu al een behoorlijke staat van dienst,” verzuchtte de officier van justitie. “Ik ben daar wel een beetje klaar mee en ondanks dat het dweilen is met de kraan open, eis ik een celstraf van 6 weken.”

“Ik vrees dat u meteen weer gaat stelen, dus krijgt u een gevangenisstraf van 6 weken,” zei de politierechter tegen B. “Het betekent dat u nu meteen meegaat met de politie en in de gevangenis gaat zitten.”

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp