Celstraffen voor mannen uit Ter Apel na rooftocht door Zwolse binnenstad

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Ilyes Ben A. (21) en Mahdi M. (31), beiden afkomstig uit Ter Apel, zijn vrijdag bij verstek veroordeeld door de politierechter. Het duo bracht in oktober een bezoekje aan de Zwolse binnenstad en pleegde in korte tijd meerdere winkeldiefstallen. Dit tot grote ergernis van de officier van justitie en de dienstdoende politierechter.

Op maandag 16 oktober 2023 legt de beveiligingscamera van NZA New Zealand Auckland Store in de Diezerstraat vast dat het tweetal naar binnen loopt. Als ze de winkel verlaten hebben ze een NZA bomber jacket meegenomen zonder af te rekenen. Bij de Primark slaan ze opnieuw toe. Het duo steelt een shirt, een paar sokken en meerdere jassen. Daarna slaat het duo toe bij Suitable in de Luttekestraat. Net als bij NZA wordt er een dure merkjas gestolen.

Overvloedig bewijs
Beide mannen worden aangehouden door de politie. Bewijs is er in overvloed, er zijn camerabeelden, aangiftes van de gedupeerden en de twee Algerijnen hebben de gestolen kleding bij zich. Voor ze vrij worden gelaten, ondertekenen ze de dagvaarding waardoor ze weten waar en wanneer ze voor de rechter moeten verschijnen.

Als de politierechter de zaak wil behandelen ontbreekt ieder spoor van Ben A. en M. Alleen de opgeroepen tolk Arabisch is aanwezig. De man laat zijn factuurtje ondertekenen door de griffier van de rechtbank en vertrekt naar huis. De officier van justitie verzoekt de rechter om de zaak bij verstek te behandelen.

Over de gepleegde diefstallen en het bewijs zijn de magistraten kort. De politierechter pakt het strafblad van Ben A. erbij. Het blijkt een vreemdeling te zijn met een inreisverbod. In 2022 verbleef de Algerijn in het asielzoekerscentrum in Budel. In dat jaar maakte hij kennis met de politierechter in Den Bosch. Hij bracht twee weken door in de gevangenis vanwege winkeldiefstal en ging later nog eens zes weken het gevang in vanwege zakkenrollerij.

Ondanks het inreisverbod zat Ben A. een maand voor de plundertocht door Zwolle in het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Zijn kompaan M. kwam een week voor het bezoekje aan Zwolle aan in Ter Apel. Mahdi M. verklaarde na zijn aanhouding bij de politie dat hij net in de asielprocedure zat. Agenten vonden dat hij er slecht uitzag. De man gaf aan tuberculose (tbc) te hebben.

Onvoorwaardelijke gevangenisstraffen
“Ben A. heeft inmiddels een aardige geschiedenis opgebouwd,” zegt de officier van justitie. “Het gaat niet om stelen van etenswaren maar om dure kledingstukken. Wat mij betreft, is het puur winstbejag!” De officier vindt dan ook dat er flink gestraft moet worden. “Vanuit het oogpunt van generale preventie is een gevangenisstraf aangewezen,” bepleit de magistraat. “We moeten een halt toeroepen aan diefstallen die worden gepleegd door mensen die nog maar kort in Nederland verblijven.”

Het Openbaar Ministerie wil dat Ilyes Ben A. 3 maanden onvoorwaardelijk de cel ingaat en tegen Mahdi M. eist hij 6 weken onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

De politierechter gaat mee in de eis van het OM. “Het zijn twee personen uit Algerije die nog niet lang in Nederland verblijven en dan op strooptocht gaan,” zegt de politierechter. “Daar til ik zwaar aan.”

Of de twee mannen daadwerkelijk de gevangenis ingaan blijft de vraag. Politie en justitie hebben geen idee waar de mannen momenteel zijn.

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)