Zwolle – Een groot aantal Zwollenaren kan ook dit jaar met extra geld van de overheid eigen ideeën in de buurt realiseren. Burgemeester en wethouders willen dat er een zesde editie van het succesvolle initiatief Wijkbudgetten komt. In een groot aantal gebieden in en om de stad wordt straks via deels wijkverkiezingen deels via het systeem van Premie Op Actie bepaald welke projecten van bewoners door henzelf kunnen worden uitgevoerd.
Al jaren wordt in Zwolle geld beschikbaar gesteld om mensen op buurtniveau zelf te laten beslissen hoe de buurt verbeterd kan worden door initiatieven voor en door de buurt. Ideeën die voldoen aan een aantal basisregels doen mee aan de wijkverkiezing. De indiener van het plan kan tijdens de verkiezing zijn initiatief onder de aandacht brengen van zijn of haar buurtbewoners. Die buurtbewoners kunnen uiteindelijk stemmen welke plannen een bepaald bedrag krijgen om uitgevoerd te worden. De initiatieven én de geschetste manier van werken zorgen voor (sociale) samenhang in de deelnemende buurten.
In deze zesde ronde komen vijftien gebieden aan bod die nog niet eerder konden profiteren van de Wijkbudgetten. Voor een aantal van de deelnemende buurten wordt overigens een andere methode dan normaal toegepast. De vier ‘stedelijke’ wijken Veerallee, Binnenstad, Stadshagen (met uitzondering van Schoonhorst en Pad&Tuin) en Hanzeland verdelen op de gebruikelijke manier hun wijkbudgetten. Dit betekent dat voor het totale budget per huishouden in een buurt 30 euro beschikbaar is, plus vijf euro per huurwoning – dat bedrag wordt beschikbaar gesteld door de Zwolse corporaties.
In elf andere, meer landelijke buurten wordt in het kader van de Wijkbudgetten een extra bijdrage gegeven aan Premie Op Actie. Premie Op Actie werkt niet met verkiezingen, maar geeft buurtbewoners wel budget om initiatieven die de wijk ten goede komen te realiseren. Het gaat om Spoolde, Vreugderijk, Katerveer/Engelse Werk, Windesheim, Harculo, Hoog-Zuthem, Herfte, Wythmen, Haerst, Tolhuislanden en Langenholte. Er is voor gekozen om in die minder dichtbevolkte met een verhoging van het bestaande Premie Op Actie-budget te werken omdat de verwachting is dat verkiezingen er minder geschikt zijn. Vanzelfsprekend is het budget voor de kleinere buurten op dezelfde wijze samengesteld als in de meer stedelijke wijken: 30 euro per huishouden, plus 5 euro door de corporaties per huurwoning.
Het extra budget voor Premie Op Actie is een jaar lang te gebruiken door inwoners van de genoemde gebieden. De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met het collegevoorstel voor de nieuwe ronde van de Wijkbudgetten. Later dit jaar zullen, zoals gebruikelijk bij de inzet van de Wijkbudgetten, de buurtbewoners door de gemeente uitgenodigd worden om mee te doen aan het wijkgerichte initiatief.