Zwolle – In Park de Wezenlanden vindt zaterdag 19 juni de eerste Zwolse Veteranendag plaats. Het vanaf 13.00 uur voor iedereen toegankelijke evenement is opgezet voor (oud)militairen uit Zwolle die vanaf 1940 namens Nederland deel hebben genomen aan oorlogs- en humanitaire missies. De lokale Veteranendag is vooral georganiseerd om de waardering te tonen die bestaat voor de Zwolse veteranen. Bovendien is de feestelijke bijeenkomst bedoeld om de dialoog tussen jong en oud, tussen burger en (oud)militair te bevorderen. De lokale Zwolse veteranendag gaat vooraf aan de landelijke Veteranendag die de laatste zaterdag van juni in Den Haag wordt gehouden.
De middag in Park de Wezenlanden kent een gevarieerd programma, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor de jeugd. In aanloop naar het evenement is in samenwerking met Zwolse basisscholen een educatief project opgezet. ‘Jonge’ veteranen – die bijvoorbeeld in Afghanistan of Voormalig Joegoslavië actief waren – vertelden de leerlingen over hun ervaringen, de leerlingen kregen de kans de (oud)militairen vragen te stellen. Van de ontmoetingen zijn opnames gemaakt, die verwerkt zijn in een bijzondere documentaire. Die film wordt zaterdag tijdens de Veteranendag voor het eerst vertoond, aan de betrokkenen en andere belangstellenden. Het Historisch Centrum Overijssel heeft aangegeven de film te willen opnemen in het educatieve programma van de instelling. Volgens het HCO is de documentaire een waardevolle aanvulling op de collectie, waarin bijvoorbeeld al veel (educatief) materiaal aanwezig is over de Tweede Wereldoorlog.
Programma
De Zwolse Veteranendag begint om 12.00 uur met een lunch voor de Zwolse veteranen en hun partners. Vanaf 13.00 uur begint het voor iedereen toegankelijke, interactieve middagprogramma met de officiële opening met het vlaggenceremonieel, een toespraak door burgemeester Henk Jan Meijer en een vraaggesprek van de burgemeester met een jonge veteraan en basisschoolkinderen. Aansluitend daarop is er tot 15.30 uur ruimte om veteranen te ontmoeten, het aanwezige legermaterieel te bekijken, de themastands te bezoeken en van live muziek te genieten.
Wie dat wil kan tussen 13.30 uur en 15.15 uur de WK-voetbalwedstrijd Nederland-Japan bekijken in de centrale tent op het terrein.
Op de internetsite www.zwolle.nl (onder ‘beleid/herdenkingen en vieringen’) is aanvullende informatie over Veteranendag en het platform Herdenkingen en Vieringen Zwolle te vinden.
De Kamer heeft er ook aandacht voor:
‘Betere nazorg veteranen nodig’
PvdA, D66, GroenLinks en SP dienen initiatief in
De PvdA, D66, GroenLinks en de SP hebben een initiatief ingediend om de zorg en nazorg voor militairen en veteranen beter te regelen.
Volgens D66-fractieleider Alexander Pechtold is die zorgplicht van Defensie nu onvoldoende vastgelegd. Het wetsvoorstel van D66, PvdA, GroenLinks en SP verandert dat. In het initiatief staat concreet beschreven wat de verplichtingen zijn van Defensie aan haar militairen. Zo moeten militairen die op missie zijn geweest maar nog steeds bij Defensie in dienst zijn, ook onder het begrip ??veteraan?? vallen. Zij zijn vaak jong als ze op missie gaan en na terugkomst nog jaren in dienst. D66-leider Alexander Pechtold:
Het is bovendien belangrijk dat Defensie zich beter richt op het voorkomen van gezondheidsproblemen en militairen begeleidt zodat zij na hun uitzending weer zo snel mogelijk kunnen deelnemen aan de maatschappij.
Verder ziet de wet toe op de zorg voor de relaties van de militair/veteraan. Zij krijgen informatie over de mogelijkheden voor (na)zorg en psychische begeleiding als daar de behoefte toe is. Ook komt er één zorgloket waar militairen met hun vragen terecht kunnen en komt er een uitgebreid re-integratietraject waardoor een jonge veteraan snel een baan kan vinden buiten de defensieorganisatie.
@Dick, voorrang op een baan bij de overheid als je terugkomt zou ook heel verdiend zijn net als de kazerne dienstplichtigen in de jaren 50,60 en 70.
@ Zwolleeder, ken ook 2 (jong) veteranen die uitstekend teruggeholpen zijn. Binnen Defensie of elders. Weet niet hoe groot de groep is die geen werk krijgt. Ben ook voor hoe langer hoe minder militaire ondersteuning. Hergebruik als in Steenwijk klinkt beter. Maar als we dan mensen sturen, moeten we de zorg en nazorg zo goed mogelijk regelen.
Inderdaad psychische begeleiding, één zorgloket en helpen aan werk. Dat laatste het liefst eerst waar ze zelf willen werken.