Bekritiseerde Glazen Engel slaat vleugels uit

Foto van auteur

Zwolle – De Glazen Engel van de Rotterdamse kunstenaar Herman Lamers is een bijzondere nieuwe beeldende verschijning in de Zwolse binnenstad. Vrijdagmiddag werd, na de uitvoering Canto Ostinato van Simeon ten Holt door organist Toon Hagen in de Grote Kerk, het kunstwerk op de Grote Markt op feestelijke wijze officieel onthuld in aanwezigheid van de kunstenaar, wethouder Nelleke Vedelaar en anderen die betrokken waren bij de totstandkoming van het beeld en de inwoners van Zwolle. Dit werd muzikaal omlijst door TNG Double Ruffle. De bekritiseerde engel werd op de Grote Markt bevrijd van een ‘jas van ballonnen’.

18-6-2010-64.jpg

Het kunstwerk is een massief glazen beeld van een engel en staat op een kleine verhoging midden op de Grote Markt. Het beeld is opgebouwd uit 350 glasplaten van 1 centimeter dik. Door middel van een 3D scan is een digitaal patroon van een man met vleugels uitvergroot, in lagen omgezet en daarna in glas uitgesneden. De lagen zijn op elkaar gestapeld en verlijmd, waardoor een prachtig massief transparant beeld is ontstaan waar het licht op elk moment van de dag er op een andere manier doorheen schijnt. De Glazen Engel vormt het nieuw en bijzonder oriëntatie- en rustpunt op de Grote Markt. Het plein krijgt daarmee weer een kern midden in het stadshart. Dat was de wens van velen zoals bleek tijdens bijeenkomsten met belanghebbenden in de stad over de mogelijkheden en wensen rondom een beeld op de Grote Markt.

18-6-2010-37.jpg

18-6-2010-19.jpg18-6-2010.jpg

Uitgangspunten en concept

Herman Lamers: “De opdracht voor het beeld is om op deze historisch belangrijke plek van Zwolle een verbinding te leggen tussen het verleden en het heden. Michaël is de beschermengel van Zwolle en staat op één van de torens van de Grote Kerk met draak en zwaard. Hij beschermt de stad tegen het kwaad. Ik wilde een moderne transparante Michaël tussen de mensen zetten.

18-6-2010-40.jpg

De engel is een belangrijke beeldend figuur in de kunst en de aartsengel Michaël is dat voor Zwolle in het bijzonder. Door de engel in een gedigitaliseerde vorm uit te voeren ontstaat een driedimensionaal beeld, opgebouwd uit lagen en pixels, zoals wij dat tegenwoordig kennen van de tv en de computer. Door het doorschijnende groene glas wordt het virtuele aspect nog meer versterkt. De moderne engel is geen wrakende, maar een menselijke figuur die tussen de mensen staat en voortdurend verandert door het licht: van een donker duister beeld tot een helder verschijnsel.”

18-6-2010-46.jpg

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

116 gedachten over “Bekritiseerde Glazen Engel slaat vleugels uit”

 1. Ik wilde een moderne transparante Michaël tussen de mensen zetten.

  Hmm…. laat deze ‘moderne’ en transparante Michaël nu alweer ingehaald zijn door nog modernere varianten. Waarom niet gewoon de klassieke Michaël, of beter nog, de historische fontein die de vrienden van de stadskern ooit hebben voorgesteld?

  Werkelijk, het is jammer dat het programma ‘over de balk’ er niet meer is, dit glazen object zou er mijn inziens goed in passen.

  Blegh. het ziet er niet uit! >:(

 2. Lamers mocht voor 100.000 euri 4 jaar over het beeld doen. Inspiratie had de Rotterdammer ook al niet; zijn voorbeeld was een bestand beeld van hem op de Anningahof in Hessenpoort >:(

 3. Wat een wanstaltig ontwerp weer.. Vraag me echt af waarom zoiets weer op een zogenaamd “moderne wijze” ontworpen moet worden. Mijns inziens past dit beeld totaal niet bij de rest van de markt. Er had gewoon een fontein moeten komen net als we kennen van de oude plaatjes en zoals op het binnenhof staat.

 4. Nu zie ik het nog beter. Een moderne glazen man (een vriend van de kunstenaar meen ik) met vleugels. Positie is ook nog eens verkeerd; mooier is als het met het gezicht naar de Vismarkt staat. Wat ben ik toch boos >:(

 5. Gewoon eventjes “omrijden” met de vrachtwaggel, en toevallig net niet gezien hebben dat het beeld er al stond.
  Samen slopen we de stad !!

 6. Ziet er best bijzonder uit. Gedurfd. Anders dan anders, dat valt niet altijd even goed in Zwolle ok. Waar velen vaak grijs boven kleurrijk verkiezen. Idd Gerd, in de omgeving zien. Bovendien in het eggie.

 7. Meen je niet Blauwtje? Ben ik nou zo skeel of alleen maar met “goed uitzicht”, gezelligheid, een lekker drankje en festival/feest bezig in dat geweldige park :o:o:o

 8. Bijzonder goeie kans, Blauwtje. Ben soms nogal een dromer, maar dat koester ik wel. Dan maar een volgende keer kijken waar dat beeld staat 😉

 9. Helaas geen volledige foto van het beeld op het plein; moest er morgen maar eens langslopen, kijken hoe het staat in verhouding tot de omgeving.. Vind de vormgeving en de symboliek in principe aansprekend; de manier waarop het met het plein, de gebouwen en de mensen versmelt is echter doorslaggevend.

 10. Mooi beeld, ik vind alleen het hoofd een beetje onbehouwen en die afhangende schouders straalt naar mijn idee ook niets positiefs uit.

 11. Ik vind het een heel bijzonder beeld, heel mooi om te zien. Het viel me inderdaad wel op dat de engel van die afhangende schouders en een chagrijnig gezicht heeft… Da’s dan wel weer jammer… Maar ik vind het prima dat op deze plaats deze mooie sculptuur staat. Ik kan me voorstellen dat mensen er aan moeten wennen, maar toch.

 12. Afgang voor Zwolle. Wie plaatst nu zo’n lelijk beeld in de stad. Wanneer krijgen we nu eens de stadsgracht terug op de Melkmarkt? Met leuke terrasjes aan het water.
  De Melkmarkt en de Grote Markt worden steeds lelijker door dit soort beelden. De Melkmarkt is inmiddels tot een soort “Tochtgoot” geworden. En wat te denken van dat rare aangebouwde stuk aan het Rode Torenplein.

 13. Lijk wel of die ‘engel’ zo uit de glasbak is ontsnapt!!
  Een beetje vrolijker kijken mag ook wel hoor, of kijk je zo chagrijnig omdat je hier liever niet wil staan?

 14. Hou op te zeuren over het beeld,omdat jullie je zin niet krijgen.Wees sportief het beeld staat er.Want het is toch al zo”n dooie boel in Zwolle( zie zaterdagavond en de zondag.) . Ze mogen het centrum best opfleuren.Bijvoorbeeld op de zaterdagavond bandjes laten op treden op het kerkplein en op het rodetorenplein.En op de Zondag kraampjes op het rodetorenplein en melkmarkt. In het weekend staat het mooie rodetorenplein leeg zonde.

 15. vind niet dat het verhaal van de engel er in verwerkt is.

  Ik zie alleen een kerel van rond de 50 met een paar vleugels….

 16. Donkeschot wat heeft dat beeld nou met de muziek in de stad te maken en welke kraampjes wil jij op zondag op de Melkmarkt .Wat een onzin

 17. ik begrijp de link van het groene glas en dat bierglas. maar om nou het alcoholgebruik op deze manier toe te juichen gaat mij te ver.
  u bent toch geen kraker, degi?

 18. @ donquichote, op 19 juni 2010 om 10:54; zitten positieve ideeen bij! Nu bij ons in Stadshagen ook, 2 gekke zingende meiden in ’t centrum. ’t is overal nog nooit zo druk geweest……Oh ja, Meijntjes komt van de week met een beachvoetbal-topic…as zaterdag 15:00 uur mensen!!

 19. Soms zijn dingen nog mooi van lelijkheid. Dat kun je van dit beeld niet zeggen. Bovendien straalt het geen trotsheid uit, wat we als Zwolle best kunnen gebruiken. Het is eerder een figuur die moe is van het leven, afhangende schouders en een berustende blik in de ogen.
  Het straalt niets uit van wat de oorspronkelijke aartsengel Michaël wel heeft. Elke verwijzing naar hem is niet terecht.

 20. Vandaag vrienden van buiten Zwolle op bezoek. Zij waren onder de indruk van de manier waarop hier de stadspatroon in een modern jasje was gestoken.
  Weer een stukje Zwolle om trots op te zijn!

 21. Hoe zo Engel Gabriel, het is het een beeld van de assistent van de kunstenaar nl. Claas Westerhof. Hoe belangijk kan hij zijn dat juist hij een standbeeld heeft verdiend en dan nog wel als beschermengel van Zwolle?! Hij is, tot vorige week, nog nooit in Zwolle geweest.

 22. Toon…wie hier nog nooit geweest is, komt hier geheid na 1 bezoek terug. Misschien geldt dat ook wel voor de (citaat John, ben bang dat ik het verkeerd schrijf) “aartsengel Michaël”. Maar dan in een modern jasje.

 23. …Het is eerder een figuur die moe is van het leven, afhangende schouders en een berustende blik in de ogen….

  Niets menselijks is een engel vreemd.

 24. Bijzonder interessante mededeling job…John’s woorden en jou

  Niets menselijks is een engel vreemd.

  Jou woorden lijken zeker geen onzin. Waarom moet een engel er als een onaantastbare en onbereikbare onmenselijke held uitzien?

 25. Dit is nou weer typisch Zwolle. Totaal niet over nagedacht. Jammer, ik ben het er mee eens dat er wat op deze plek moest komen. Maar kijk nou eerst even naar de omgeving voordat je zo’n beeld neerplant. De melkmarkt is jaren geleden al verneukt maar dit is de top. Ach ja op parkeren bezuinigen en het hier op kapot gooien. (Nogmaals typisch Zwolsch)

 26. deze Engel is wellicht vermoeid en zelfs chagrijnig, maar brengt toch het geduld op om tussen de koopzieke burgers te staan en hen te beschermen tegen het Kwaad. Ik vind deze verbeelding van het begrip Engel erg mooi; het half-materiële van het glas, het vangen van het licht, het in zekere zin onhandige maar ook menselijke van zijn houding (alsof zijn vleugels hem te zwaar zijn) en zijn kwetsbaarheid (letterlijk en figuurlijk). Misschien verdient hij het dat wij hem de bescherming bieden die hij ons probeert te geven.

 27. Overigens; op het Anningahof staat het “negatief’ van het beeld, gemaakt van de glasplaten waaruit de Engel is gesneden. De moeite waard om te gaan bekijken.

 28. Erg mooi, maar ik had hem op een hoger voetstuk geplaatst dan krijgt ie meer uitstraling. En waarom kijk ie niet het centrum in?

 29. “Wat is dat voor gekke meneer?” vroeg mijn zoontje van 2,5 net bij het zien van de foto
  Zelf vraag ik me vooral af welke ‘gekke meneer’ bedacht heeft dat ‘we’ dit beeld gingen kopen en dan voor zo’n bedrag… (heeft het echt E 100.000 gekost???)
  Het (ONS?) geld had ook op een andere (m.i. ‘betere’) wijze besteed kunnen worden aan zaken waar een groot
  (grotER?) deel van de bevolking van zou kunnen profiteren. Zelf had ik bijv. liever voor E 100.000 nieuwe boeken, over uiteenlopende onderwerpen, gekocht voor de openbare bieb – daar had dan zelfs een kunstboek over glazen engelen bij mogen zitten 😉

 30. @Carola; Er komt een tijd, dat het zoontje van je zoontje aan zn pappa vraagt…. “Boeken? Wat zijn dat? Alle verhaaltjes kopen we nu toch op een schijfje?”
  Maar, ben het helemaal met je eens, dat dat geld beter aan iets noodlijdends besteed had kunnen worden. Zeker nu met deze economische crisis.

 31. @ Eva: bij de bieb hebben ze ook verhaaltje op schijfjes 😉
  Maar ik bedoel (inderdaad) een doel waar een ‘breder’ deel van de bevolking wat aan heeft en niet een zeer selectief groepje ‘glazen-engelen-aanbidders’.
  Of een ‘goed’ doel – bijv het bouwen van een extra kamer in een Zwols verpleeghuis (waar we allemaal terecht kunnen komen…) zodat bewoners die privacy nodig hebben zich kunnen terug trekken. Nou ja, zo kun je nog 100 dingen bedenken…
  En inderdaad zeker in tijden van economische crisis en begrotingstekorten vind ik het ‘zeer bijzonder’ dat ‘onze belastingcenten’ (ik neem althans aan dat het beeld daarvan betaald is?) worden uitgegeven aan een glazen engel…

 32. ik vraag me af of dat glas een beetje slagvast is? met die baldadige jeugd van tegenwoordig is het een kwestie van tijd voordat er eens iemand op het idee komt om met een hamer savonds te gaan stappen.

 33. Heeft ie de eerste zaterdagnacht al overleefd dan?
  Wel bijzonder, haha.
  Was het al niet om baldadige jeugd, dan wel om dronken jeugd op de fiets dat zich niet realiseert dat er opeens een obstakel op het plein staat…

 34. Ja, het glas kan vast wel kapot… Maar een ander idee is om hem, net als met Thorbecke op de rotonde voor het station vaak gebeurt, regelmatig te verkleden!

  Voor donderdag wat oranje attributen… Ik voel mogelijkheden voor Sinterklaas, de Kerstman, Karneval, de Paashaas, enzovoort. 😀

 35. Mooi Lodewijk!

  Maak er wat moois van Miepie. Gelukkig schrijf je niet over vernielen. We verwachten natuurlijk wel een ludieke actie van jou…vandaag of morgen 😀

 36. @Dick

  Toon…wie hier nog nooit geweest is, komt hier geheid na 1 bezoek terug.

  Sterker nog, hij gaat hier jammer genoeg “nooit” meer weg.

 37. Ze hadden onder het beeld spotlights moeten plaatsten en het beeld snachts zo van kleur moeten laten veranderen dan was t nog een beetje opzienbarend geweest. Het enige wat nu opzienbarend is: een spuuglelijk beeld op een wonderschone locatie dat 100.000???????? heeft gekost?

 38. Ik ben vanmiddag wezen kijken, en ik twijfel nog. Het beeld op zich is niet lelijk, maar het heeft wel een vreselijke moedeloze houding. Verder is het te modern voor deze locatie. Hadden ze hem niet beter op het Rodetorenplein kunnen zetten? Naast ingang van de Mediamarkt ofzo?

 39. Ook ik heb ‘m bekeken…maar ook in het echt ga ik ‘m niet mooi vinden. De oud stadsdichter doet een verwoede poging, met zijn gedicht op de site van de stentor, de kritische geluiden met woorden te dempen. En het gedicht is mooi, maar het beeld niet.

  Hoe lang overleeft deze Engel de uitgangsbengels op de zaterdagnacht, kermis of de carnaval….geen eeuwigheid vrees ik.

 40. @dick: Ik zie het probleem niet, kan hij direct waken over onze fietsen of ten strijde trekken tegen fietsers die hun fiets parkeren op de rode loper.

  @gezellig: Je hebt gelijk, als er zo’n wanstaltige creatuur was geplaatst was het pas erg geweest!

 41. Nou iets positiefs over die aardslelijke engel: een gezamenlijke vijand leidt wel tot verbintenis 😉 Nu al 86 reacties…

 42. Waarom iets positiefs, het ding is gewoon spuug lelijk, en moet gewoon worden weggehaald daar.
  Zet meer naast Wharfinger in een museum voor rejected art ofzo.
  Kunst is nog geen lunst als je het kunst noemt.

 43. @ Edwin, mensen zouden hier een verkapte oproep/uitdaging in kunnen lezen

  Hoe lang overleeft deze Engel de uitgangsbengels op de zaterdagnacht, kermis of de carnaval….geen eeuwigheid vrees ik.

  Jij had toch iets met het stadsbestuur? Vind je dit dan wel verantwoordelijk?

 44. @ Kris, op 20 juni 2010 om 17:40: Eens! Hoewel die fietsen selectief gejat worden. Mijn vrouw en ik zijn beiden ons hele leven Zwollenaar. Ben geloof ik 1 luizige afgetrapte fiets kwijtgeraakt. Van mijn vrouw is eens een brommer gejat en weet ik veel hoeveel fietsen (alles op slot natuurlijk)….maar geloof het of niet. Sinds ik haar ken: nixxx meer 😉

  Ach, omdat ik hoop dat onze kinderen ook nog zoveel bijzonder gave uren in onze mooie stad gaan doorbrengen….moet Mike toch maar naar het Maagjesbolwerk 😀

 45. bij een engel denk ik aan een middeleeuws figuur, niet aan een vent in moderne kleren met een paar vleugels…. Als ze nou die middeleeuwse stijl hadden aangehouden had ik het MISSCHIEN nog mooi gevonden….

 46. Dick denk je daar niet altijd aan??Het is ook het mooiste wezen van de schepping,maar dan zonder vleugel want ik kan geen piano spelen.

 47. Klopt, altijd. Mooi leem he? Altijd aan engelen/vrouwen denken, ook al zie ik een hypocriete, oerlelijke, saaie kerel.

  Hadden de haantjes van het Franse team maar één engeltje/vrouwtje erbij.
  Gehoord dat het bij Engeland ook uit de klauw dreigt te gieren? Rooney en nog 1 zijn het oneens met de trainerT. John Terry had een hele gave reactie op de radio 😀

  Klopt: mooiste. Ook eens over vleugels. Al zong Bouwdewijn er wel wat heel moois over.Met je vleugels van papier

 48. Ik was de enige die binnen de klankbordgroep het geen passend beeld voor deze plek vond, achteraf blijken dus nu meer mensen die het met me eens zijn.
  Er zit ook een parasolvoet van niks onder (een stukje eerstejaars metselklas, de naam sokkel is het niet eens waard)
  Ach, ik heb me best zorgen gemaakt maar achteraf gezien heeft het “ding” mijns inziens zo weinig impact op deze prominente plek dat ik de schade nog vrij beperkt vind.

 49. In dit schema?

  Klankbordgroep

  Begeleidingsgroep

  Werkgroepen en/of Projectgroepen

  Stuurgroep

  ???

  Daarom ben ik dus niet in de klankbordgroep “De Knip” gaan zitten.

 50. Dialoog tussen Observer en een wijze man ;-))

  Effe wat anders, wijze man….als je een kunstobject niet met de hand maakt maar in tegendeel een bestaande vorm door een machine laat inscannen mag het dan nog wel kunst heten?? (antw; ja Observer, ze zeggen van wel”)
  Dus dan is de radioloog in het ziekenhuis die mijn bodyscan maakt ook een kunstenaar?? (antw: nee Observer, want die radioloog heeft geen kunstacademie gehad”)
  Dus als de kunstenaar een drol maakt is het kunst? maar als ik mn drol net zo mooi ronddraai is het stront? (antw: eigenlijk wel, maar als de kunstenaar jouw drol dan weer inscanned en in glas uitvoert is het weer wel kunst. “Geloof me Observer, als de kunstenaar beweert dat zelfs het restmateriaal (afval) van zn glazen beeld kunst is dan spreekt zelfs de Gemeentelijke Commissie voor beeldende Kunst hem niet tegen.
  (Observer) Pffffffffff, wijze man, ik stop ermee, maar ik blijf me belazerd voelen door die kunstenaar

 51. Hoop toch echt dat die bak met glas in de glasbak terecht gaat komen.
  ??100.000,- weggegooid,nutteloos,stom maar dat is Zwolle. We gaan er prat op dat we een slecht bestuur hebben, dat er een “oog” moet komen op een erg mooi en oud pand. Het zal wel doorgaan want we moeten voor aan staan met stomzinnige actie in Zwolle.

 52. @Zwollenaar3, vooropgesteld, je hebt gelijk…….
  Maar toen ik en onze Stichting Levende Stadsgeschiedenis in de Stentor 3-4 jaar geleden alle ruimte kregen om meerdere malen ons afgrijzen en ongenoegen over het beeld te uiten en te waarschuwen voor deze miskleun hebben wij vanuit de Zwolse bevolking maar zeer weinig adhesie gekregen.
  Stedelijk schoon en beschermd stadsgezicht zal de Zwollenaar blijkbaar een zorg zijn.
  Nu klagen heeft weinig zin meer, eigen schuld dikke bult.
  Iedere stad krijgt zn betuur wat het waard is.

 53. Wat een Zwolse zeikerds allemaal….Ik was aangenaam verrast. Prachtige kleur en uitstraling van de sculptuur.Eindelijk wordt er qua kunst lef getoond in m’n stad.

 54. Wat een afgang, hoe kunnen ze onze mooie “Grote Kerk” zo te kijk zetten met zo’n walgelijk beeld, laat staan onze mooie “oude” binnenstad gewoon niet normaal meer.
  Welke .?. heeft dit bedacht en welke .?. maar vooral WIE heeft dit goed gekeurd???
  Naja heb er gewoon geen woorden voor, er zal wel weer iemand in de gemeente er zijn voordeel mee hebben gedaan.

 55. Rinus, je kunt het lezen hier, als je kritiek hebt op iets wat je niet zo geslaagd vind ben je een Zwolse zeikerd,…over dialoog op een weblog gesproken. Die Pieteralthuis mag dat ding wat mij betreft in z’n voortuin zetten hoor:):)

 56. Laat hem dan wel even zorgen voor een stel fatsoenlijke schuttingen van voldoende hoogte 😀 ;D

  maar even serieus, ik heb het ding IRL nog niet gezien dus moet nog zien wat ik er van vind. Ik kan mij tot dusver echter wel in heel wat kritieken vinden als ik die vergelijk met de foto’s van het beeld.

 57. Het is in mijn visie niet echt een lelijk beeld hoor, bij Intratuin kom je ze hoewel een maatje kleiner ook tegen dus er zal wel vraag naar zijn.
  Maar deze amateurengel uit een MBO Kerstuitvoering staat er een beetje triesterig en verloren bij tegen een decor van trotse monumentale gebouwen die zelfbewust 600 jaar Zwolse cultuur uitstralen.
  Als stadsgids laat ik onze bezoekers graag een ander Zwolle zien.

 58. Ik heb het beeld nu ook gezien. Daverend mooi vind ik hem niet. De zon zou er best wat meer mee mogen spelen want hij lijkt gewoon vrij… ehm…. groen. Mja, het groene doet wel weer denken aan een ‘ouderwets’ kleurtje van koperoxide zoals we ook op bijvoorbeeld de toren van de peperbus zien.

  Ik ben wel benieuwd hoe het beeld eruit zou zien als ze in de voet gewoon een forse lamp zouden zetten die omhoog schijnt en zo van binnenuit het beeld laat oplichten.

 59. Idd WF, goed gevonden

  Mja, het groene doet wel weer denken aan een ‘ouderwets’ kleurtje van koperoxide zoals we ook op bijvoorbeeld de toren van de peperbus zien.

  Lamp erin ook!

  Bijna vakantie WF! 😀

 60. Ik vind het een mooi beeld, punt.
  Al dat gezeur over ‘we willen een fontein’… Stelletje conservatievelingen 🙂

  Zwolle bestaat als stad al honderden jaren en zal ook nog honderden jaren blijven bestaan. Daarom zou ik het leuk vinden als men in (pak ‘m beet) 2210 elementen uit alle tijden terug kan zien in onze stad. Niet alleen uit het einde van de Middeleeuwen.

 61. Jeetje, wat n negatieve reacties. Nooit geweten dat mensen dit niet mooi vinden. Ik ben altijd erg blij als ik het beeld zie. Spreek ook het liefst af om ergens te drinken daar in de buurt, zodat ik naar t beeld kan kijken. En over de uitdrukking van het gezicht, moet een engel vrolijk kijken dan? Het past wel goed bij jullie in elk geval. 😊 En als jullie het zo goed weten, maak dan maar eens zelf een beeld. 🤗😇 Peace!

 62. Vandaag bij toeval de glazen engel gezien. Zonder iets te weten van de voorgeschiedenis. Ik vind het een prachtig beeld, zelfs bij somber en donker herfstweer.
  Olga

Reacties zijn gesloten.