’t Lijkt een heel verontrustend bericht dat ‘in de dorpen op het platteland’ langer gewacht moet worden op een ambulance dan is afgesproken. Mijn gevoel zegt me dat daar iets onlogisch in zit. Want, om alleen al naar de Zwolse situatie te kijken, als een ambulance bezig is met een rit in het buitengebied, kan die niet onderweg zijn in de binnenstad. Kortom, ook in Zwolle moet op z’n tijd lang gewacht worden.
Zoek ik op internet naar het aantal ambulances in Zwolle, krijg ik als antwoord: zeven stuks, met nog een paar speciale voertuigen. Stel ik dezelfde vraag over Amsterdam krijg ik een aantal van 97, dertien keer zoveel.
Dat vind ik nou verontrustend. Alsof Amsterdam dertien keer groter is dan Zwolle. Natuurlijk zal er wat meer vervoer zijn door een paar specialistische ziekenhuizen in de grote steden, maar voor onze regio is Isala van groot belang. Ik vermoed dat de regio’s buiten de ‘grote steden’ omvangrijker zijn dan daar.
Sinds 1960 kom ik op Ameland. In de begintijd zeiden we vaak: Je kunt beter vanuit Ameland met spoed naar het ziekenhuis in Leeuwarden moeten, want dan ga je per helikopter, dan vanuit bijvoorbeeld Sint Annaparochie, want dan moest er een ambulance komen etc. etc. Daarbij kan gerust opgeteld worden dat de Amelanders in zulke noodsituaties altijd klaar stonden om de hulpverlening bij te staan.
Daar zouden we in het heden vast nog van kunnen leren. En het leuke was dat die Amelanders er trots op waren, ze vonden het een plicht, maar ook heel leuk. Soms is het jammer dat er tegenwoordig een snelboot is die ook voor noodgevallen wordt gebruikt en daardoor mooie tradities verdwijnen.
Terug naar de getallen rond ambulances. In het rijtje door mij gevonden cijfers werd ook verteld dat er in Nederland in totaal 970 van rondrijden. Omgerekend is dat er eentje per 18.400 inwoners. Zo bezien klopt het aantal Zwolse ambu’s en zou Amsterdam er maar vijftig nodig hebben.
Blijft over de vraag of we in ons landje niet te veel van de overheid vragen. Anders gezegd: hoe je het ook wendt of keert, het blijft een kwestie van een betere en daardoor wellicht eerlijker verdeling en de juiste prioriteiten stellen. Er is nu eenmaal niet voor elke Nederlander permanent een hulpverlener beschikbaar.