Adverteren? Klik en informeer naar de mogelijkheden!

Trio uit Ter Apel hoort celstraffen eisen na diefstal uit woonboot en geweld tegen bewoonster in Zwolle

Foto: Peter Denekamp

Drie mannen uit Ter Apel zitten inmiddels bijna negentig dagen achter de tralies. Wat justitie betreft mag dat voorlopig zo blijven. Het Openbaar Ministerie denkt zeker te weten dat het trio in het holst van de nacht een diefstal pleegde in een woonboot op de Zwolse stadsgracht. Daarbij werd geweld tegen de bewoonster niet geschuwd. De advocaten van het drietal zien het echter anders.

In de nacht van zondag op maandag 9 december 2024 schrikt de bewoonster van een woonboot aan de Pletterstraat van gestommel. In de boot ziet ze drie indringers, die gelijk op de vlucht op slaan. Een man weet ze vast te grijpen op de loopplank maar die rukt zich met geweld los. De vrouw raakt lichtgewond en belt de politie.

Vijf minuten na de melding zien agenten Oussama D. (25) en Younes B. (21), beiden afkomstig uit Algarije en verblijvend in het asielzoekerscentrum Ter Apel, lopen in de Diezerstraat. De dienders zien dat B. iets verstopt achter een elektriciteitskastje. Bij nadere inspectie blijken het twee telefoons te zijn van de bewoonster van de nabijgelegen woonboot. Beide mannen worden aangehouden en bij het fouilleren worden in de zak van D. bankpasjes van het slachtoffer aangetroffen.

Camerabeelden gemaakt in de binnenstad worden snel bekeken door de politie. Daar is een man op te zien met een groen gestreepte muts. Hij loopt op de Grote Markt en verstopt een tas achter de oliebollenkraam. In de tas ontdekken agenten opnieuw gestolen spullen van de vrouw. Niet veel later wordt een man met een soortgelijke muts op zijn hoofd aangehouden op het station in Zwolle. Het blijkt Othmane F. (33) te zijn. De man van Marokkaanse komaf verblijft ook in het AZC Ter Apel.

Oussama D.
“Ik wilde op de boot gaan slapen omdat ik de trein had gemist,” zei Oussama D. dinsdag in de rechtbank. “Ik was niet van plan om te stelen. Ik ging naar binnen en heb twee telefoons, een portemonnee en een pakje sigaretten van een tafeltje gepakt.” De man stelt dat hij het terug heeft gegeven aan de politie. “Verder was er geen voorbedachte rade, dus zie ik het niet als diefstal.” Van de worsteling op de loopplank van de woonboot kan hij zich niets herinneren.

Op het strafblad van de man, die sinds 2022 in Nederland is, prijken meerdere veroordelingen vanwege vermogensdelicten. “Ik ben naar Nederland gekomen om een toekomst op te bouwen,” verklaart hij aan de rechters. Op de vraag wat hij van plan is te gaan doen na zijn vrijlating, antwoordt hij: “Ik wil in Nederland blijven om een gezin te stichten of ergens anders in de EU. Waar Allah het wil.”

Younes B.
Ook Younes B. miste die avond de trein en wilde op de woonboot overnachten. “Ik was onder invloed en ken de andere twee verdachten niet,” vertrouwt hij de rechters toe. Hij deelt met de rechters dat hij in een shock raakte toen hij plotseling de bewoonster zag verschijnen.

Younes B. werd eind oktober vorig jaar tot een maand onvoorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld vanwege diefstal. De Algerijn is momenteel voor de derde in keer in Nederland om een asielaanvraag te doen. Vorige maand is hem een inreisverbod voor Nederland opgelegd.

Othmane F.
“Ik heb niets te maken met die tas en heb helemaal niets verstopt,” zegt Othmane F. “Ik was in een bar om van een drankje te genieten.” Een van de rechters merkt op dat ze het een vreemd verhaal vindt. “De politie denkt dat u samen op boevenpad bent geweest.”

Ook Othmane F. heeft een strafblad waarop meerdere vermogensdelicten staan. In 2018 werd zijn asielaanvraag in Nederland afgewezen. Daarna verdween hij naar Duitsland. Twee weken voor de diefstal in Zwolle keerde hij terug in het AZC in Ter Apel. Hij laat de rechters weten dat hij na zijn vrijlating het land verlaat. “Ik ga terug naar Duitsland, dat blijft wat mij betreft de nummer één. Daar kom je tot rust!”

Gevangenisstraffen
“Het moet ontzettend heftig zijn geweest voor de bewoonster,” stelt de officier van justitie. Naar zijn mening hebben de drie mannen samen de diefstal gepleegd. “Ook F., ondanks dat hij tegen de klippen op ontkent.” Voor D. komt daar het geweld tegen de bewoonster nog bij. Het Openbaar Ministerie wil dat B. en F. veroordeeld worden tot een onvoorwaardelijke celstraf van 7 maanden. Tegen Oussama D. eist hij een gevangenisstraf van een jaar.

Onvoldoende bewijs
De advocaat van Younes B. vraagt om vrijspraak. “Hij had geen gestolen spullen bij zich. Wat mij betreft is er dan onvoldoende bewijst.” Ook vindt hij de geëiste straf erg hoog. Wat hem betreft is 4 maanden lang genoeg als de rechtbank zijn cliënt toch schuldig acht aan de diefstal.

Hij krijgt bijval van de raadsvrouw van Oussama D. “Het is een ontzettend hoge eis.” Ze merkt daarbij op dat D. niet heeft ingebroken om in de woonboot te komen en de spullen open en bloot op tafel lagen. Ook betwist ze het geweld tegen de bewoonster. “Hij heeft zich losgerukt om weg te kunnen komen.” De advocate vraagt de rechters om bij een veroordeling een gevangenisstraf van 3 tot 6 maanden op te leggen.

Ook Othmane F. moet volgens zijn advocaat vrij worden gesproken. Als de rechtbank er toch anders over denkt, dan is een celstraf van 4 maanden gepast volgens de strafpleiter. “Deze eis is echt te fors en te veel opgeplust.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Foto 1
Trio uit Ter Apel hoort celstraffen eisen na diefstal uit woonboot en geweld tegen bewoonster in Zwolle
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)