Natuurplatform Zwolle (NPZ), een samenwerkingsverband van natuurorganisaties in de stad, wil dat de gemeente de plannen voor de ondergrondse parkeergarage aan de Luttenbergstraat en de tijdelijke parkeergarage in Park de Wezenlanden gaat heroverwegen.
Het is de milieuclubs een doorn in oog dat het stadsbestuur op eigen houtje besloot zo’n veertig bomen te kappen. Wat hen betreft had het eerst aan de gemeenteraad moeten worden voorgelegd. Ook waren milieuverenigingen Zwolle Groenstad en Avifauna, beide aangesloten bij het natuurplatform, niet betrokken bij het besluit. In een brief aan de gemeenteraad schrijven de Zwolse natuurorganisaties dat de voorgenomen plannen ten koste van veel waardevolle bomen gaan en het flinke gevolgen heeft voor dieren die in het stadspark leven.
‘Foutje van 5 miljoen euro’
Oorspronkelijk was het plan om de parkeergarage aan te leggen onder de nieuwbouw in Weezenlanden-Noord, het gebied tegenover de rechtbank aan de Schuurmanstraat. Omdat de gemeente de bouwbedrijven pas op het laatste moment confronteerde met de aanleg van de parkeerkelder, eisten deze een compensatie van ruim 5 miljoen euro. Dit vanwege de vertraging die de bouwers zouden oplopen door de gewijzigde bouwplannen.
Om de schadevergoeding niet te hoeven uitkeren besloot de gemeente om de parkeerkelder onder de Luttenbergstraat aan te leggen. De nieuwbouw loopt daardoor geen vertraging op.
Oude bomen sneuvelen
Wel moet de drukke verkeersweg tussen Assendorp en Wipstrik jarenlang worden afgesloten voor al het verkeer en sneuvelen er zo’n veertig bomen langs de weg. “De gemeenteraad is niet gewezen op de noodzaak om 37 waardevolle platanen van 60 jaar met grote kronen te verwijderen,” schrijft het Natuurplatform in haar brief.
Volgens het samenwerkingsverband gaat het ook nog eens om bomen die deel uitmaken van de hoofdgroenstructuur. Bomen die hier deel van uitmaken mogen in principe niet verwijderd worden en moeten extra beschermd worden. Dat de gekapte bomen na voltooiing van de parkeerkelder vervangen worden door nieuwe aanplant doet er weinig toe volgens de natuurclubs.
Zij stellen dat bomen van 50 jaar een grote rol spelen bij het tegengaan van wateroverlast, het bevorderen van de biodiversiteit en het filteren van fijnstof uit de lucht. Pas 40 jaar na de opening van de parkeerkelder compenseren de nieuwe bomen daadwerkelijk de kaalslag.
Tijdelijke parkeergarage in Park de Wezenlanden
Natuurplatform Zwolle moest in de media lezen dat er in Park de Wezenlanden een tijdelijke parkeergarage moet worden gebouwd voor medewerkers en bezoekers van het provinciehuis. De beoogde plek voor de drie verdiepingen hoge garage, met ruimte voor tweehonderd auto’s, is het basketbalveld nabij de Wethouder Alferinkweg.
“Het park maakt deel uit van de hoofdgroenstructuur van Zwolle, waarin niet gebouwd mag worden,” aldus NPZ. “Ook dit plan is strijdig met het nieuwe groenbeleid van de gemeente, recent vastgesteld door de gemeenteraad.” De natuur in het park heeft te lijden onder de parkeergarage, volgens de natuurverenigingen, onder meer door het geluid, het licht en de uitstoot. Ook zou het ten koste gaan van de rust en gezondheid van de bezoekers van Park de Weezenlanden.
De groene organisaties zijn verbaasd dat het college van burgemeester en wethouders hen niet om advies hebben gevraagd. In hun brief vragen ze om het besluit te heroverwegen en daarbij dan ook het advies te vragen van onafhankelijke deskundigen.
Buurt in verzet
Ook buurtbewoners zijn inmiddels in verzet gekomen tegen het plan om een tijdelijke parkeergarage te bouwen in Park de Wezenlanden. Ruim 1900 mensen tekenden een online petitie om het stadsbestuur op andere gedachten te brengen.