De meerderheid van de Zwolse gemeenteraad heeft maandag ingestemd met het voorstel van het stadsbestuur om het betaald parkeren in de stad verder uit te breiden. Alleen VVD, Swollwacht en SP stemden tegen. Een motie om nooit betaald parkeren in te voeren in buitenwijken haalde het niet. Ook de draagvlakmeting waarmee buurtbewoners de invoering van betaald parkeren kunnen blokkeren keert niet meer terug.
Betaald parkeren geldt momenteel in de binnenstad, in Assendorp voor de Stationsbuurt en Oud-Assendorp, de Kamperpoort en een gedeelte van Diezerpoort. Voor bewoners geldt dat ze moeten betalen voor een parkeervergunning. Dat wordt vanaf volgend jaar uitgebreid tot geheel Diezerpoort, Assendorp, Wipstrik en Veerallee.
Ook een klein deel van Zwolle-Zuid ontkomt niet aan betalen om de auto te parkeren. Het gaat dan om Schellerbroek, Schellerhoek, Oud-Schelle en Schellerland, de buurten die grenzen aan Hanzeland (Assendorp). Tot slot krijgt de buurt Holtenbroek IV betaald parkeren.
Verder worden de tarieven voor kort parkeren aangepast. In de binnenstad komt het dan neer op 4 euro in het eerste uur en 8 euro in het tweede uur. Dit zogeheten progressief parkeertarief geldt niet voor bewoners met een parkeervergunning en niet voor het parkeren in de parkeergarages of op de parkeerterreinen.
Voor lang parkeren in parkeergarages of op parkeerplaatsen gaan de tarieven ook veranderen. In de parkeergarage bij het station wordt het uurtarief de komende drie jaar bijna verdubbeld, terwijl de auto parkeren in de parkeergarage op de Emmawijk dubbeltjes goedkoper wordt.
Buitenwijken en draagvlakmeting
Op social media ontstond ophef over invoering van betaald parkeren in buitenwijken zoals Stadshagen, Berkum, Westenholte en Ittersum. In de voorstellen van het college werd een slag om de arm gehouden om ook daar over te gaan tot betaald parkeren. Het stadsbestuur benadrukte herhaaldelijk dat hiervoor geen concrete plannen bestaan.
Een ingediende motie om het onder geen beding in te voeren, kon niet rekenen op voldoende steun in de gemeenteraad. Volgens wethouder Gerdien Rots gaat het te ver om het per definitie uit te sluiten in de verre toekomst. Wel gaf de wethouder aan dat als de parkeerdruk ooit te hoog wordt in buitenwijken, er eerst met buurtbewoners wordt gesproken voor er betaald parkeren wordt ingevoerd.
De door het stadsbestuur afgeschafte draagvlakmeting keert niet meer terug. Het was een instrument waarmee buurtbewoners betaald parkeren konden tegenhouden. Wethouder Rots stelde dat het algemeen belang zwaarder weegt dan de belangen op buurtniveau.