Bestuurders uit de regio, nee geen automobilisten maar politici, maken zich zorgen over het nog steeds hoge aantal ongevallen op die N50. De laatste vijf jaar alleen al ruim tweehonderd. Op 1Zwolle was te lezen dat het ging om de bestuurders uit Overijssel en Flevoland, gemeenten Kampen, Zwolle, Dronten, Noordoostpolder, Urk én de Regio Zwolle.
Dus, meer dan tweehonderd ongelukken in vijf jaar tijd. En dan neemt de drukte op de weg ook nog eens toe. Genoemde bestuurders uit de regio maken zich ernstig zorgen over de veiligheid op de N50. Daarom trekken zij aan de bel. “De Tweede Kamer moet nu écht over de streep getrokken worden.”
Alleen al in de maand juni was het meermaals raak op de N50, die loopt van knooppunt Hattemerbroek ten zuiden van Zwolle tot knooppunt Emmeloord in de Noordoostpolder. Het laatste rapport, dat ik kon vinden, over deze problematiek met de nodige aanbevelingen, stamt uit 2022. En daarin wordt er geschermd met aantallen van de laatste vijf of tien jaar. Dan lijken die aantallen minder hoog, zo vermoed ik.
Die weg, tenminste het deel tussen het knooppunt Hattemerbroek en Ramspol is, volgens Wikipedia, in 2006 als rijksweg in gebruik genomen. Ik kan vertellen dat al tijdens de aanleg van de weg er ongevallen gebeurden, zelfs meerdere met dodelijke afloop. Ik kreeg er, door mijn werk in het Isala Ziekenhuis, vaak persoonlijk mee te maken. Ik heb mijn vrouw toen beloofd niet onnodig van die weg gebruik te gaan maken. Vandaar dat ik me dan ook erger als de cijfers weer lager lijken dan de werkelijkheid.
Alle oplossingen die in de loop der tijd zijn aangedragen, kosten geld, veel geld. Dat leren ons de onderzoeken van de afgelopen jaren. De fout ligt niet in het nu, maar in het verleden, maar daar schijnt niemand meer op aan te spreken te zijn.
Toen had de zaak, hoe simpel kan het zijn, gelijk als een autosnelweg aangelegd moeten worden. De Eilandbrug had direct, met het oog op de toekomst, zeker veel breder moeten zijn. Alleen al nu die brug aanpassen, dan wel er een tweede naast leggen, gaat heel veel geld kosten.
Helaas is dat wel een hoge prijs voor het leed dat door dit ‘foutje’ is ontstaan. Waarmee niet gezegd is dat de plannenmakers de schuld krijgen van alle ongevallen. De mensen achter de daadwerkelijk sturen zijn ook heel vaak verantwoordelijk.