De gemeente Zwolle heeft vrijdagmiddag camera’s opgehangen in het park bij de Potgietersingel. Ook zijn borden geplaatst die bezoekers wijzen op het cameratoezicht. Burgemeester Peter Snijders grijpt in vanwege aanhoudende meldingen van intimidatie, drugshandel en geweld in het park. “De rillingen lopen je over de rug,” zei de politierechter eerder dit jaar over een mishandeling bij het klimrek in het park, waarbij een tiener met ingeslagen tanden bewusteloos achterbleef.
Het cameratoezicht is tijdelijk en geldt voor de hele zomer. De Potgietersingel is normaal gesproken een populaire plek om te wandelen of te verblijven, pal naast de Zwolse binnenstad. Maar het park kampt al langere tijd met overlast. Volgens de gemeente gaat het om een groep personen die zich schuldig maakt aan intimidatie, drugshandel, drugsgebruik en geluidsoverlast. Soms met gewelddadige incidenten tot gevolg.
Een van die incidenten speelde zich af in de nacht van 22 op 23 juni 2024. Een groep van zo’n zestien jongeren keerde terug naar het park nadat eerder woorden waren gevallen bij het klimrek. Een 17-jarige jongen werd van zijn fiets getrokken en op de grond geschopt en geslagen, zo bleek tijdens de rechtszaak in maart. Vrienden die hem te hulp schoten, werden eveneens mishandeld. “Hij was bewusteloos en er kwam veel bloed uit zijn mond,” verklaarde een ooggetuige. Het slachtoffer werd wakker in het ziekenhuis met zijn boven- en ondertanden naar binnen geslagen.
Een 19-jarige Zwollenaar werd aanvankelijk aangehouden, maar later vrijgesproken. De politierechter oordeelde dat hij niet betrokken was bij de gewelddadige aanval. “Hoe naar ik het ook vind voor de echte slachtoffers, de echte dader zit nu niet voor me,” zei de rechter. Volgens de advocaat van de vrijgesproken jongen is er inmiddels een nieuwe verdachte in beeld.
De gemeente erkent dat eerdere ingrepen, zoals het snoeien van dichtbegroeide delen van het park, onvoldoende effect hadden. “De overlast verplaatst zich telkens, bijvoorbeeld naar de speeltuin en de trappen,” stelt de gemeente. De camera’s worden daarom gericht ingezet op plekken waar de meeste meldingen vandaan komen.
Omwonenden zijn vooraf per brief geïnformeerd. Bij de ingangen van het park zijn waarschuwingsborden opgehangen. De camera’s blijven de hele zomer hangen.