Volgens eigen zeggen zat het leven Dennis B. (52) uit Zwolle ruim vier jaar geleden niet mee. Financieel ging het voor de wind, maar het ontbrak hem aan vrienden. De eenzaamheid dreef hem naar een coffeeshop en daar ontmoette hij ene ‘Klaas’. Zijn nieuwe vriend bouwde een professionele wietkwekerij in de woning van B. in Zwolle-Zuid. Dennis vermaakte zich met “de plantjes water geven”.
In het najaar van 2021 viel de politie na een tip van netbeheerder Enexis binnen bij Dennis. Daar troffen ze op de zolder een grote hennepkwekerij aan met alles erop en eraan. In totaal namen de agenten 428 planten in beslag. In de rechtbank zei B. afgelopen week dat er nooit geoogst is. “De politie rolde de boel op twee weken voor de eerste oogst.”
Volgens de politie is dat onwaarschijnlijk. Tijdens het buurtonderzoek gaven meerdere omwonenden aan dat er in het voorjaar flink werd getimmerd in de woning van B. Daarnaast zei B. dat Klaas om de twee weken de kwekerij kwam inspecteren. Later bevestigde hij aan de recherche dat zijn nieuwe vriend zo’n tien keer op huisbezoek was gekomen.
De politierechter wilde weten wie Klaas is. “Vanwege mijn eigen veiligheid ga ik dat niet zeggen want dan heb ik straks ook explosieven aan mijn voordeur,” antwoordde B. Wel vertelde hij dat Klaas hem duizenden euro’s voorschot had gegeven, de hele kwekerij geïnstalleerd en illegaal stroom had afgetapt in de meterkast.
De officier van justitie vroeg zich af of er niet geoogst is in de wietkwekerij. “In de woning stonden vijftig vuilniszakken met vervuilde potgrond afkomstig van eerdere kweken.” Volgens B. had Klaas die laten afleveren als reserve-potgrond.
Minstens twee keer geoogst
Het OM stelde dat er voldoende bewijs op tafel lag dat er minstens twee keer geoogst is in de woning van B. De officier eiste een taakstraf van 80 uur. Justitie vond ook dat B. zo’n 60.000 euro aan criminele winst in de kas van de Staat moest storten. Ze bood excuses aan dat de strafzaak onnodig lang op de plank had gelegen waardoor de Zwollenaar jarenlang in onzekerheid verkeerde.
Dat laatste was geen bezwaar voor advocate Jantina Rump: “Strafzaken moeten rijpen, hoe langer ze liggen, hoe beter de uitkomst.” Ze verzocht de rechter om vanwege de jarenlange wachttijd het OM niet-ontvankelijk te verklaren en anders haar cliënt vrij te spreken, omdat de politie volgens haar op onjuiste wijze het bewijs vergaarde.
De rechter ging daar niet in mee. Hij vond wel dat justitie de zaak eerder aan de rechtbank had kunnen en ook moeten voorleggen. “Ik verbind daar geen consequenties aan, het is een ernstig strafbaar feit.” Hij vond het aannemelijk dat er zeker twee keer met succes is geoogst. Dennis B. werd veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur. Hij moet 30.000 euro criminele winst afdragen aan de Nederlandse overheid. De resterende 30.000 euro komen op conto van ‘Klaas’.