Adverteren? Klik en informeer naar de mogelijkheden!

IJzingwekkend laatste gesprek met Peter Bloemink maakt einde aan twijfel bij rechters: dit was een kille en koelbloedige moord

Omstanders zagen midden op de dag de gruwelen van dichtbij gebeuren.
Foto: Hugo Janssen

Was het moord of doodslag? Die vraag stond centraal in de strafzaak tegen Özgür M. (43), die op klaarlichte dag beveiligingsbaas Peter Bloemink (44) doodde op de parkeerplaats van de Aldi aan de Rijnlaan in Zwolle. Volgens de rechtbank is er geen sprake van een paniekaanval of impulsieve uitbarsting, maar van een weloverwogen besluit. Een ijskoud en meedogenloos gesprek, opgenomen via het E-Call-systeem in de auto van het slachtoffer, was zo schokkend dat het mede leidde tot de conclusie: dit was moord.

Al maanden voor de fatale dag sprak M. over het doden van Bloemink. “Of ik dood of hij dood,” zei hij op 29 augustus 2023 tegen zijn wijkagent. In diezelfde periode bewapende hij zich met een mes, en later met een vuurwapen. Op 5 maart 2024 achtervolgde hij in zijn Mercedes de vrouw van Bloemink, vermoedelijk omdat hij dacht dat haar man achter het stuur van de Volvo zat.

Een dag later ging hij tot actie over. M. reed opzettelijk in op de auto van Bloemink, stapte uit en schoot zes keer met zijn Glock. Daarna liep hij om de auto heen, stapte in aan de bijrijderszijde en begon te steken. Volgens de rechtbank stak hij tientallen keren met een mes.

Volgens de sectie overleed Peter Bloemink door een combinatie van één schot in de borst en vier diepe steekwonden. Op zijn lichaam werden vier inschotwonden, 33 steekletsels, 27 snijwonden en 26 huidbeschadigingen gevonden. Elf van de messteken zaten in zijn borst, zeven in het hoofd, vijf in het gezicht en negen in de hals of nek.

De rechtbank wees erop dat M. zich geen moment heeft laten weerhouden. Zelfs toen de Volvo via het ingebouwde E-Call-systeem automatisch contact maakte met de Volvo-meldkamer, bleef hij doorgaan. Het vastgelegde gesprek laat volgens de rechters zien dat er geen enkele aarzeling was:

Özgür M.: “ga dood, motherfucker!”
Özgür M.: “ik heb jou gezegd toch (…)”
Peter Bloemink: “waarom”
Özgür M.: “waarom hè”
Peter Bloemink: “ah..ah..help”
Özgür M.: “jij heb problem… jij gaat dood”
Volvo meldkamer: “hoeveel personen zijn er gewond?”
Özgür M.: “niks, niks (…)”
Volvo meldkamer: “ja heeft u een ambulance nodig?”
Özgür M.: “nee, nee”
Volvo meldkamer: “geen ambulance?”
Özgür M.: “nee, wij gaan redden”
Volvo meldkamer: “hoeveel personen zijn er gewond? (…) hallo”
Özgür M.: “niks, niks, geen ambulance nodig”

De rechtbank noemde het handelen van M. “kil en koelbloedig” en oordeelde dat hij voldoende gelegenheid had om zich te bezinnen, maar dat niet deed. “Bij iedere stap maakte hij opnieuw de keuze om door te gaan.” De verdediging voerde aan dat M. handelde in een waantoestand en sprak van een impulsieve aanval. Maar volgens de rechtbank sluit zijn stoornis het bestaan van voorbedachte raad niet uit. Daarom is er sprake van moord.

De rechtbank rekende het M. ook zwaar aan dat hij zijn daad midden op de middag pleegde op een drukbezochte parkeerplaats. Meerdere omstanders zagen de gruwelen van dichtbij gebeuren. “Een moord als deze brengt sterke gevoelens van angst en onveiligheid teweeg,” aldus de rechters.

Özgür M. is veroordeeld tot 12 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Volgens de rechtbank is langdurige behandeling noodzakelijk om herhaling te voorkomen, ook omdat zijn waanstoornis nog altijd voortduurt. Het recidiverisico is zonder ingrijpen “matig tot hoog”.

Foto 1
Omstanders zagen midden op de dag de gruwelen van dichtbij gebeuren.
Omstanders zagen midden op de dag de gruwelen van dichtbij gebeuren.
Foto: Hugo Janssen