Woningcorporatie Deltawonen ligt in de clinch met een echtpaar op het woonwagenkamp aan de Vrouwenlaan in Zwolle. Zij gebruiken volgens de corporatie zonder toestemming een aangrenzende groenstrook, waar ze circa twintig vechthanen houden in illegale bouwwerken. Deltawonen spreekt van ernstige overlast en gezondheidsrisico’s door ongedierte. De vrouw des huizes ziet dat anders: volgens haar gaat het om ‘een paar kippetjes’ die er al achttien jaar zitten en altijd zijn gedoogd.
De vrouw verscheen dinsdag in de Zwolse rechtbank samen met haar bewindvoerder en een medewerkster van het sociaal wijkteam. Volgens de sociaal werkster is het stel het onderling niet helemaal met elkaar eens. “De man wil dat de hokken blijven, maar van zijn vrouw mogen ze weg,” zei ze. De vrouw vulde aan: “Het is op zijn zachtst gezegd pesterij van Deltawonen. Het is een rustige plek achter de woonwagen voor mijn man, die al 26 jaar overspannen is.” Volgens haar gaat het om een zieke man die veel troost put uit zijn kippen en zich daar in alle rust kan terugtrekken.
Ze erkende dat het er momenteel rommeliger uitziet dan normaal. “Door zijn terugval is het wat minder netjes. Er ligt wat modder, huisraad en gemorst kippenvoer.” Van een rattenplaag wil ze niets weten. “Dat voer ligt er de volgende dag nog steeds, dus ik geloof niet dat het er wemelt van de ratten.”
Volgens haar is het geen kwestie van overlast, maar van opruimen. “Overlast van de kippetjes is er niet en nooit geweest.” Dat Deltawonen stelt dat er onderhoud moest worden gepleegd, noemt ze onzin. “Ze hebben daar nog nooit aan groenonderhoud gedaan.” Ook zouden andere bewoners op het kamp bouwwerken in de groenstrook hebben staan. “Iedereen doet het, alleen wij worden gepakt.” De advocaat van Deltawonen weersprak dat. “Als dat zo is, zouden we ook optreden. Maar dat is ons momenteel verder onbekend.”
Ratten sprongen hoog op
De bewindvoerder begrijpt niet waarom Deltawonen naar de rechter stapt. “De hokken staan er al 18 jaar en zijn al die jaren gedoogd,” zegt ze. “Het spoedeisende belang ontbreekt.” Volgens de corporatie klopt dat niet: de situatie kwam pas vorig jaar aan het licht toen een hovenier het terrein wilde onderhouden, maar zijn werk niet kon uitvoeren. “De ratten sprongen hoog op,” aldus de advocaat van Deltawonen. Juist vanwege die overlast en het gezondheidsrisico, zeker met het warme weer, is er volgens haar wel sprake van spoed.
Sindsdien volgden brieven, controles en waarschuwingen, maar de situatie bleef onveranderd. In een telefoongesprek begin mei stelde het stel dat het slechts om acht kippen ging, maar volgens Deltawonen tonen foto’s, verklaringen van medewerkers en de offerte van de hovenier aan dat het om een groter aantal hanen gaat in een fors bouwwerk. Omdat eerdere pogingen niets opleverden en de bewoners zich bij eerdere bezoeken agressief opstelden, zette Deltawonen half mei een drone in om de situatie vast te leggen. Ook toen bleken de bouwwerken en dieren nog aanwezig.
Grote klus
Tijdens de zitting zag de rechter ruimte voor een oplossing toen de vrouw aangaf bereid te zijn de kippenhokken te verplaatsen naar hun eigen perceel naast de woonwagen. Haar man is daar lichamelijk en geestelijk niet toe in staat en het echtpaar beschikt niet over de middelen om dat zelf te doen. De sociaal werkster gaf aan dat stichting Present mogelijk met vrijwilligers zou kunnen helpen, al betwijfelde ze of de klus niet te groot is. Volgens de advocaat van Deltawonen gaat het niet om zomaar een paar hokjes, maar om complete containers, wat verplaatsing extra lastig maakt.
Na een korte schorsing kwamen beide partijen tot een akkoord: de hovenier van Deltawonen zal de bouwwerken verplaatsen naar het woonwagenkamp. Tegelijkertijd deed de vrouw het verzoek om een hekwerk te plaatsen tussen het kamp en de groenstrook, zodat het terrein niet langer direct toegankelijk is. Deltawonen gaf aan daar “naar te willen kijken.”
De advocaat van de corporatie vroeg de rechter wel om een formeel vonnis, voor het geval het echtpaar alsnog weigert mee te werken. De rechter besloot daarop om, zoals zij het noemde, “een laatjes-vonnis” te maken: het vonnis verdwijnt voorlopig in de la, maar kan direct worden uitgevoerd als de afspraken niet worden nagekomen. Daarbij waarschuwde ze de vrouw nadrukkelijk voor de gevolgen.