Zwolle – Intensief en indrukwekkend. Zo bestempelden zowel college als de deelnemende organisaties en instanties de Week van de Verbinding. Donderdagavond vond de afsluiting plaats. Onder de bezielende leiding van presentator Willem Gunneman kon iedereen napraten over een week vol met bijzondere ontmoetingen, intensieve ervaringen en indrukwekkende activiteiten. Een week vol verbinding.
Tijdens de Week van de Verbinding -van 6 tot en met 9 september-2010 – trok het college van burgemeester en wethouders Zwolle in om mensen te ontmoeten en kennis te maken met hun activiteiten. De gebruikelijke agenda werd deze week vrijgemaakt om op bezoek te gaan bij allerlei initiatieven en samenwerkingverbanden in de stad. De opkomst op de afsluitende avond in het oude stadhuis was groot. Onder het genot van een hapje en een drankje genoten deelnemende organisaties, het college en belangstellenden van presentator Willem Gunneman, die op geniale wijze de boel niet alleen aan elkaar praatte, maar vooral ook de ervaringen van de aanwezigen bezong.
Volgens burgemeester Henk Jan Meijer was de week een geweldig succes. ‘Wat mij opviel was de enorme betrokkenheid bij wat de mensen doen en hun betrokkenheid bij de stad. Ik denk dat het met Zwolle heel erg goed gaat en met de mensen ook. Ik heb zoveel mensen gezien die zich voor andere mensen inzetten met een ongekende vanzelfsprekendheid. Dat heeft mij enorm geroerd.’
REACTIES
Wethouder Nelleke Vedelaar
De week was onderverdeeld in vier thema’s: de wijken, de stad, de toekomst en de mensen. Ik vond het thema Mensen het meest indrukwekkend. Over twintig jaar zal ik mij altijd nog de Stichting BYou herinneren met de politietrainingen met behulp van zwerfjongeren. Maar overal was de verbinding heel erg voelbaar. Het was prachtig om te zien hoe mensen die het moeilijk hebben toch wat weten te maken van hun leven. Wat gebeuren er een mooie dingen in onze stad!
Bert Looden, directeur van OBS De Toonladder
Samen met OBS De Campherbeek in Berkum hebben we een project waarbij we de kinderen met elkaar kennis laten maken, culturen ervaren, tradities ervaren en vooroordelen wegnemen. In het begin altijd even wennen voor de kinderen, maar het is al snel een vanzelfsprekendheid. En het werkt. Je moet niet de verschillen benadrukken, maar juist de overeenkomsten. En dat zijn er heel veel. We nodigen vertellers uit Afghanistan of bijvoorbeeld Somalië uit. De kinderen zijn dan een en al oor. En ik ook. Ons project bevordert begrip. Ik vind dat ik de mooiste school van Zwolle heb en het mooiste beroep. We wilden het college laten zien hoe dit typisch een voorbeeld van verbinden is. Het is een uniek project in Nederland. Het is een voorbeeld voor menigeen in deze wereld. College was blij verrast, dat was heel leuk om te zien. Ik vind dat we trots kunnen zijn op onze stad en dat we moeten koesteren wat we hebben.
Jan is schizofreen en deelnemer aan het project Kwartiermakers van Focus
Mensen met een psychisch probleem zijn vaak eenzaam. Voor mensen met een psychisch probleem zijn normale dingen zoals naar de supermarkt gaan of een praatje met iemand maken helemaal niet vanzelfsprekend. Kwartiermakers wil het contact tussen deze mensen en mensen zonder psychisch probleem bevorderen. Ze willen dat er meer begrip komt. Wij hebben bijvoorbeeld een loopgroep. Dan gaan we samen hardlopen. Ik heb een praatje gehouden toen het college op bezoek kwam. Ik had wel het gevoel dat ze belangstelling hadden en dat er begrip was.
Nicoline Dobben, secretaris studentenroeivereniging Boreas
We hebben vanuit Boreas met allerlei studentenverenigingen contact opgenomen om gezamenlijk het college uit te nodigen. We hebben gegeten en gedronken in Het Vliegende Paard. We zijn als studentengroep in z’n totaliteit nog geen superprominente groep in Zwolle, maar het aantal studenten groeit. We wilden een gezellig samenzijn met het college, maar we wilden ook dingen aankaarten. Zo zit Boreas nu nog bij de Zwolsche Roei- en Zeilvereniging en we willen heel graag een eigen locatie realiseren. Daar zijn we al een tijdje mee bezig. Verder wilden we laten zien waar we allemaal mee bezig zijn. Kijk, we krijgen als Zwolle nooit universitaire allure, maar als je ziet wat voor ambities de studentenverenigingen hebben, de dingen die ze waarmaken en waarbij ze verbinding en samenwerking zoeken, dan is dat toch wel iets om trots op te zijn.
Wethouder Gerrit Piek
Het was een geweldige week. Geweldig omdat je nu dingen ziet waar je anders weinig mee te maken hebt. Prachtig om te zien wat er allemaal gebeurt in de stad, met zoveel gedrevenheid, zonder dat wij het weten. Zo’n week is heel intensief, maar het is wel iets wat we regelmatig moeten doen. Een heel mooie manier om Zwolle nog beter te leren kennen. Ik ben er echt trots op dat ik hier wethouder mag zijn.
Rob van Kessel, voorzitter Landstede -project ‘Maatje op Maat’
Ik heb dit nu een aantal keren meegemaakt, het is hartstikke leuk. De mensen genieten er ook van. Meestal ontmoet je elkaar aan de vergadertafel, maar dit is heel anders, een leuke manier om elkaar te ontmoeten. Het werkt niet als je alleen achter het bureau dingen organiseert en reageert op zaken. Je ziet op deze manier alles van de andere kant. Het is echt een kwestie van daadwerkelijk verbinden. Net zoals in ons project maatje voor maatje, waar vrijwilligers met name allochtone jongeren begeleiden om voortijdige schooluitval te voorkomen.
Mette, vierdejaars student autonome kunst Artez
Ik heb een praatje gehouden in het kader van het thema De Toekomst. Zwolle is niet echt een kunststad. Er zijn goede initiatieven zoals R10, maar het leeft niet echt op cultureel gebied. Dat betekent dat kunststudenten na hun studie wegtrekken en dat is best wel jammer misschien. Op zich zal ik altijd een goede herinnering houden aan mijn studietijd, want het is een gemoedelijke en prettige stad, maar hier gebeurt het niet op kunstgebied. Er wordt wel aan de weg getimmerd, dat zie ik wel. Ik denk dat het over een jaar of twintig misschien wel wat wordt, hier
Koos Timmer, lid van de Harley-Davidson Club
Ik ben sinds 1989 lid van de Harley-Davidson Club. Er zitten juristen bij, timmerlieden, stratenmakers, ZZP’ers en ik ben zelf rijksambtenaar. Ik heb een Harley-Davidson die nu zeventig jaar oud is. Het is er eentje met gebruiksaanwijzing. Je moet eerst de choke openzetten. Dan trap je drie keer op de kickstarter. Dan zet je de choke bijna dicht. Dan zet je hem op contact. Dan geef je een beetje gas. En dan trap je. Starten lopen. Maar goed, omdat we eigenlijk maar eenmaal per twee weken gebruik maken van ons nieuwe gebouw willen we een andere liefdadigheidsorganisatie gebruik laten maken van de mogelijkheden. Met die vorm van verbinding willen we iets gaan doen. We hebben het college uitgenodigd om te laten zien waar we mee bezig zijn. Het was een geslaagd bezoek!
Nicolien Niemeijer en Mathilde Meijboom van FRION
We werken met mensen met een verstandelijke beperking, van jong tot oud, met verschillende niveaus. Frion heeft 1000 medewerkers en 1000 cliënten. De cliënten wonen bij ons, logeren bij ons, werken bij ons. We hebben het college uitgenodigd om te laten zien hoe we aan gezamenlijke productontwikkeling met koffie- en theehuis ‘t Konkeltje doen. Onze cliënten maken met producten van hun complete cadeaupakketten. Het is heel belangrijk dat ze zingeving hebben in hun werk. Dat maakt hen blij. Ze vonden het bezoek van het college geweldig. Ze zagen er al dagen naar uit. De cliënten hebben het bezoek ontvangen, rondleidingen gedaan, het was hartstikke mooi om te zien. Het viel ons niets tegen hoe het college reageerde! Cliënten zijn puur natuur en die komen wel op je af om een praatje te maken. Zij maken met iedereen verbinding, dat is mooi om te zien. Het was een heel leuk bezoek, daar waren onze cliënten het over eens!
Gemeentesecretaris Oenze Dijkstra
Het college heeft heel veel contacten in de stad. Ik heb deze week kunnen ervaren hoe onze ambtenaren het doen. Hoe ze de dingen voorbereiden en hoe ze werken en ik heb geconstateerd dat ze het geweldig hebben gedaan. Het was uitstekend georganiseerd en goed opgebouwd. De kunst is iedereen aan bod te laten komen en om niet alleen met de gevestigde instituten te praten. Het meest indrukwekkend vond ik de training bij BYou, de samenwerking met de zwerfjongeren. Ze gebruiken dus zwerfjongeren om de politie te trainen. Uniek vond ik dat en geweldig om mee te maken.
Willem Gunneman eindigde met de Verbindingsblues die ongeveer als volgt klonk
Het was een bevlogen weekje
Dat met een heldere ochtendzon
Met het schenken van de koffie
Aan de bar bij Mizu begon
…
’t Was de week van de verbinding
En het college ging al rap
Langs tal van instanties en organisaties
De hele week op stap
…
En dan zijn er van die momenten
Dat je bewogen bent
Want je ziet al die talenten
Die onze stad Zwolle kent
…
Ontmoet de kracht en de sterkte
Het was zoals het wezen moest
Het bevlogen samenwerken
Dit is de Verbindingsblues
?
Willem is toch ‘Attemmer?
Da’s toch een bekend gezicht op die 2e plaat?
Nou wil ik het weten ook, facebook maar eens proberen.
Wie bedoel je precies? Ik stond er bij, dus de meeste mensen ken ik wel 🙂
2e foto met ’t rokje, marieke.
Van afdeling communicatie?
😉 Dame, ging het hier verderS nog ergens over?
Oh ja, ‘verbinding’: voor!