Zwolse productie in Filmtheater Fraterhuis

Foto van auteur

Met Opgezwolle als waardig ambassadeur profileert Zwolle zich steeds sterker als een nieuwe broedplaats voor een bloeiende jongerencultuur. Het is dan ook niet vreemd dat de documentaire over de opkomst van de graffitikunst in Amsterdam, gemaakt is door een groep Zwollenaren.  ‘Kroonjuwelen’ is een documentaire over de opkomst van deze subcultuur in het Amsterdam van de jaren tachtig en is gemaakt door de Zwolse mediabedrijven Stunned en Boerdam.

{mosimage}

'Kroonjuwelen', de veelbesproken Zwolse co-productie zal deze maand in première gaan. Allereerst op 11 oktober in Paradiso Amsterdam, daarna op zaterdag 14 oktober de filmtheaterpremière in het Zwolse filmtheater Fraterhuis, alwaar vanaf 13.30 uur drie vertoningen plaats zullen vinden gecombineerd met live spuitkunst en een deejay extravaganza.

'Kroonjuwelen' is een indringende documentaire over het ontstaan van de hyperactieve graffiticultuur in het Amsterdam van de jaren tachtig, toentertijd het middelpunt van Europa. Een groep Zwolse ontwerpers, filmmakers en multimediavormgevers heeft deze subcultuur vastgelegd op film. Hiermee is ook de link gelegd met de in Zwolle bloeiende hiphopcultuur, want de Zwolse muziekscene is met Delic van Opgezwolle, Marshall Blueberry, Combo di Conjo en Kubus volop in the picture en heeft menig plaatje van een beat voorzien.

Erwin Bok van Stunned, zelf ook een gerespecteerd graffitiartiest legt uit: “Toevallig sprak ik Serch oftwel Stefan Alberts, ook een graffitikunstenaar, een keer in Hedon zo'n tweeenhalfjaar geleden. Hij had het over een reünie voor graffitikunstenaars in Amsterdam, de Mokum Masters. Toen hebben wij die dag uitgekozen voor een klein item. Dat item is uiteindelijk uitgegroeid tot een volwaardige filmproductie."

'Kroonjuwelen' vertelt het verhaal vanaf de eerste stuiptrekkingen in de punkperiode tot de latere apotheose waarbij de metrosurfende graffitispuiters menig treinstel een kleurtje wisten te geven. Uiteindelijk heeft deze subcultuur een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de vormgeving van onze hedendaagse beeldcultuur. Van moderne kunst tot aan het Talpa-logo. De oude spuiters zijn de vormgevers van vandaag. De invloeden van de graffitikunstenaars zijn overal waarneembaar, van tijdschrift tot kledingwinkel en van commercial tot flyer.

'Kroonjuwelen' wordt zaterdag 14 oktober ook uitgezonden door MTV in het programma MTV Overdrive.

Zaterdag 14 oktober – Kroonjuwelen in Filmtheater Fraterhuis
De gehele middag 'live' graffiti door hoofdrolspelers Zap, Ego en Alien onder draaitafelbegeleiding van Suez & Serch, a.k.a. the Classical 2.

Voorstellingstijden: 13:30 uur, 15:00 uur en 16:30 uur
(reserveren via www.filmtheaterfraterhuis.nl)