Zwolle groeit door: nu 120.000 inwoners

Zwolle – Met de geboorte van Robin Harm Wimmenhove heeft de stad Zwolle voor het eerst in haar geschiedenis 120.000 inwoners. Daarmee is de Overijsselse hoofdstad de 20-ste stad van het land, net onder Den Bosch en Zoetermeer en net boven Maastricht en Leiden. Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle bezoekt donderdag 23 september aanstaande samen met zijn vrouw Petra het gezin Wimmenhove. Later dit jaar krijgt Robin zijn eigen geboorteboom aan een speciale herinneringslaan in de stad.

Robin is op dinsdag 14 september geboren. Enkele dagen daarna kon de afdeling Burgerzaken deze nieuwe inwoner als de 120.000ste benoemen. Robin is het eerste kind van Harm en Miranda Wimmenhove. De almaar groeiende stad Zwolle heeft inmiddels een traditie om bij elke 5000ste nieuwe inwoner een geboorteboom te planten. Voor Robin gebeurt dat in de loop van oktober. De 115.000ste inwoner was Lucas Hoen, geboren op 13 maart 2007.

Bevolkingsgroei

Ondanks de economische achteruitgang in Nederland, blijft Zwolle groeien. Belangrijkste oorzaken van de blijvende groei zijn het vestigingsklimaat voor bedrijven en de beschikbaarheid van nieuwe woningen in met name de uitbreidingswijk Stadshagen. Zwolle groeit de laatste jaren gemiddeld met 1.400 inwoners per jaar.

Dat is ook de verwachting voor de komende jaren. Als die groei zo blijft is de 130.000ste inwoner al in 2018 te verwelkomen.

Stad in evenwicht

Zwolle heeft zeker geen ongebreidelde groeiambities. Burgemeester Henk Jan Meijer: “Zwolle is een stad in evenwicht. Alle functies zoals wonen, werken en de mooie groene ruimte, zijn goed verweven en zitten elkaar niet in de weg. Dat vinden we belangrijk, want die mooie balans bepaalt mede de kwaliteit van leven die we hier hebben. Met 200.000 inwoners wordt het dringen, maar met bijvoorbeeld 140.000 inwoners is dat evenwicht nog heel goed.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

17 gedachten over “Zwolle groeit door: nu 120.000 inwoners”

  1. Laten we hopen dat de 130.000ste ruim voor 2018 komt en zo snel mogelijk naar de 200.000 groeien.

    Denk zelf dat dit ook gaat gebeuren, aangezien we nu nog steeds 1.400 inwoners per jaar krijgen ondanks de slechte huizenmarkt. Als de huizenmarkt weer bijtrekt wordt de groei weer een stuk meer.

  2. de huizenprijzen zullen nog wel 30 procent dalen, tot een normaal en aanvaardbaar niveau. de huidige eigenaren zullen hieraan moeten wennen en dit moeten accepteren, hoe moeilijk dit soms voor hen is. dan zullen er veel meer zwollenaren bijkomen, want wie wil er nou niet wonen in deze mooie stad ! tevens moeten er ook meer sociale (betaalbare huurwoningen) komen voor de mensen die niet willen (of kunnen) kopen. voor mensen die het wel kunnen betalen moet er natuurlijk een groot aanbod van grotere kavels beschikbaar zijn, maar ik betwijfel of er nu een grote vraag naar is, afwachten dus.

  3. Ik zit niet te wachten op een nog voller Zwolle.
    Wat voor nut heeft het? Misschien om het salaris van Burgemeester en Wethouders te kunnen verhogen?
    s.Middags vanaf 16.00 uur is er al niet meer via de Veerallee, de Ceintuurbaan of via de IJsselalee in- of uit te komen.
    “Meer” kan ook “minder” zijn he?

  4. Heeft geen enkel nut, meer bewoners erbij. Maar de economie moet draaien, dat zeggen ze dan daarom meer mensen erbij, maar er komt er komt een keer een kentering. Dat kan niet uitblijven.

    Goedkopere woningbouw? De boel is nu al onbetaalbaar!

  5. In welke stad met 100.000+ inwoners heeft geen files, part of the job.
    Ik zou zeggen pak de fiets en dan moet alleen nog het openbaar vervoer in prijs worden verlaagd. De huidige prijzen hiervan nodigen nou niet bepaald uit voor een groener NL/Zwolle.8)

  6. @Jippiejajo

    Laten we hopen dat de 130.000ste ruim voor 2018 komt en zo snel mogelijk naar de 200.000 groeien

    Hoezo? Ik zou zeggen laat die 130.000 ste maar lang op zich wachten. Het is al druk genoeg zo.

  7. Zolang een stad een grote jonge bevolkingsgroep heeft blijft deze groeien. En Zwolle heeft dit met vooral Stadshagen! Hou de stad aantrekkelijk met voldoende voorzieningen dan blijft deze groeien.
    Dus niet zoals Lelystad, Almelo, Spijkenisse…

  8. Steden worden tegenwoordig gerund als bedrijven. Concurrentie zorgt ervoor dat sommige steden groeien en andere weer krimpen. Als dit maar lang genoeg doorgaat zijn er een paar steden waar zich alles concentreert met alle mobiliteits- en milieugevolgen en kapitaalsvernietiging van dien. Een gespreide groeit over veel meer gemeenten kan er voor zorgen dat die gevolgen binnen de perken blijven. Puur gaan voor het eigen “gemeente”belang is een (te) kortzichtige visie. De problemen die daarmee ook gepaard gaan kosten alleen maar geld, dat we met z’n allen toch moeten ophoesten.

  9. @Jacco, hoe meer inwoners hoe groter het voorzieningenniveau, zeker bij steden die centraal liggen. Kijk maar eens naar bijvoorbeeld Utrecht, of een nog grotere plaats in Nederland.

    Verder zijn we op dit moment de 20e stad en aangezien Den Bosch circa 140.000 inwoners telt, waarmee het de 18e stad is moeten we nog even wat sneller groeien om na Zoetermeer ook Den Bosch in te halen en verder te stijgen richting de 200.000.

    Maar als jij het te druk vindt worden waarom ga je dan niet in een wat kleinere plaats rondom Zwolle wonen? Zo zijn er bijvoorbeeld al veel mensen uit Zwolle naar plaatsen als Dalfsen, Raalte, etc. vertrokken.

  10. @Jippiejajo

    Maar als jij het te druk vindt worden waarom ga je dan niet in een wat kleinere plaats rondom Zwolle wonen? Zo zijn er bijvoorbeeld al veel mensen uit Zwolle naar plaatsen als Dalfsen, Raalte, etc. vertrokken

    Om vervolgens in de file naar Zwolle te gaan staan omdat zich daar nu juist alle voorzieningen en werkgelegenheid concentreren.

    Trouwens, als jij graag in een grote(re) stad wil wonen waarom ga je dan niet naar Utrecht of Den Bosch verhuizen?

    Ik zeg niet dat Zwolle niet moet groeien, maar dat moet niet ten koste gaan van andere gemeenten. Ik propageer een meer gespreide groei zoals ik in een tweede reactie heb aangegeven.

  11. @Jacco, Ja je moet natuurlijk wel kijken in welke plaats het niet vaststaat, anders wordt het lastig in deze regio.

    Het is overigens een stuk lastiger om vanuit een andere plaats in bijvoorbeeld Amsterdam te gaan wonen. (je moet meestal eerst economisch gebonden zijn en dan is het nog lastig vanwege de torenhoge prijzen voor een erg klein appartementje in een niet al te goede buurt). Kijk maar eens op Funda voor de prijzen voor een appartement.

    Dat is ook een van de redenen dat Zwolle zo groeit. Maar Utrecht of Den Bosch vindt ik persoonlijk nog iets te klein.

Reacties zijn gesloten.