Meldkamer IJsselland naar Apeldoorn

Apeldoorn – De samenvoeging van de meldkamers IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland is succesvol verlopen. Afgelopen nacht werden de laatste handelingen verricht voor de definitieve overgang naar deze nieuwe gemeenschappelijke Meldkamer Oost Nederland (MON). In deze nieuwe meldkamer zijn de brandweer, ambulancedienst en politie van de regio’s IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland vertegenwoordigd. Meldkamer Oost Nederland start per 1 oktober. De officiële opening is op woensdag 17 november 2010. Meldkamer Oost Nederland is de eerste bovenregionale gemeenschappelijke en technisch geïntegreerde meldkamer nieuwe stijl in Nederland.

In de nacht van maandag 27 op dinsdag 28 september werden de laatste werkzaamheden uitgevoerd om de meldkamers van IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland tot één bovenregionale meldkamer te maken. In de nieuwe Meldkamer Oost Nederland in Apeldoorn werden hiervoor de meldkamerfuncties van Meldkamer IJsselland in Zwolle, samengevoegd met die van Noord- en Oost-Gelderland. Daarna kon de betreffende meldkamerapparatuur in Zwolle uitgezet worden. Voor de operatie is een strak draaiboek gehanteerd. Daarbij stond voorop dat zowel de bewoners van de beide regio’s als de medewerkers van de hulpverleningsdiensten en de meldkamers er geen last van mochten hebben. Tijdens de operatie waren meldkamers van andere veiligheidsregio’s ‘stand by’ om bij te springen als dat nodig mocht zijn. De samenvoeging tot één meldkamer is zonder problemen verlopen.

Het samengaan van de meldkamers van IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland leidt tot bundeling van kennis en ervaring waardoor de kwaliteit van de dienstverlening aan burgers verbeterd kan worden. Één bovenregionale meldkamer betekent ook schaalvergroting waardoor bijvoorbeeld gebruik kan worden gemaakt van de modernste meldkamerapparatuur. Met de nieuwe Meldkamer Oost Nederland ontstaat een betrouwbare schakel tussen de burgers, de ambulancedienst, de brandweer en de politie. Maar het leidt ook tot kostenbesparing omdat één meldkamer nu eenmaal goedkoper is dan twee meldkamers. Door de meldkamer op één locatie te brengen worden niet alleen de kwaliteit en continuïteit verbeterd, maar wordt ook ruim 3 miljoen euro per jaar bezuinigd.

In het werkgebied van de gemeenschappelijke Meldkamer Oost Nederland wonen bijna 1,3 miljoen mensen. In Noord- en Oost-Gelderland wonen bijna 800.000 mensen op 2.700 km². De geografische contouren van de regio lopen van Bergh-Autoweg tot verkeersknooppunt Hattemerbroek en van Putten tot Winterswijk (het gebied wordt ook wel aangeduid als van Winterswijk tot Harderwijk). In het werkgebied liggen 22 gemeenten. De stedelijke kernen zijn Harderwijk, Apeldoorn, Zutphen, Doetinchem en Winterswijk.

Het werkgebied van IJsselland beslaat het noordwestelijk deel van Overijssel; een gebied van 1.968 km² met 11 gemeenten en ongeveer 480.000 inwoners. Hier zijn de stedelijke kernen Zwolle, Kampen en Deventer.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

3 gedachten over “Meldkamer IJsselland naar Apeldoorn”

  1. Dus als je nu naar de politie belt, is de kans dat degene die je aan de telefoon krijgt niets van langer lopende problemen weet alleen maar groter.
    Inschatting of assistentie nodig is, moet dan dus steeds weer opnieuw worden genomen, in plaats van dat bij reeds bestaande problemen direct kan worden opgetreden in geval van herhaling.
    Waar is de tijd van de Gemeentepolitie gebleven…..

  2. @ Arie, die kans loop je denk ik. Maar ook hier moet bezuinigd worden helaas. En iedere bezuiniging doet ergens pijn. Maar er zal toch bezuinigd moeten worden. Dus was samenvoegen waarschijn de beste oplossing.

Reacties zijn gesloten.