CDA Zwolle wil drugsvrije omgeving bij scholen

Foto van auteur

Scholen moeten drugsvrij zijn. Altijd en overal. Dat zegt het CDA in Zwolle. “Dat is namelijk veilig en in veel opzichten beter voor de leerling. Beter voor de gezondheid en beter voor de schoolprestaties.” Het CDA-Zwolle wil een minimale afstand van 500 meter tussen school en coffeeshop. De partij gaat daarover vragen stellen aan het college van Zwolle.

CDA: “Scholieren zijn een belangrijke groep voor onze samenleving. School moet voor hen een ontspannen en veilige plek zijn, waar ze niet direct in de verleiding komen om softdrugs te gebruiken. Gebruik van softdrugs brengt zonder twijfel gezondheidsrisico’s met zich mee. Er is zelfs al toenemend wetenschappelijk bewijs dat cannabisgebruik het risico op een latere psychische stoornis vergroot. Softdruggebruik beïnvloedt het toekomstperspectief van jongeren. Het gebruik van cannabis onder scholieren staat vaak niet op zich. Het is vaak onderdeel van een patroon van verminderde leerprestaties, verminderd initiatief en ondernemingszin, verzuim en zelfs schooluitval.”

Het CDA houdt coffeeshops daarom graag op gepaste afstand van scholen. Het is onacceptabel dat coffeeshops zich richten op de verkoop van drugs aan scholieren

Het CDA-Zwolle is van mening dat in de buurt van een school zich geen coffeeshops mogen bevinden of vestigen binnen een straal van 500 meter.

Ook in het regeerakkoord staat aangegeven dat coffeeshops bij scholen gesloten worden (zie hoofdstuk V.10). Het CDA-Zwolle wil dat in Zwolle zo snel mogelijk werk wordt gemaakt van dit onderdeel van het regeerakkoord. Op de onlangs door het CDA geopende website www.wietvrij.nl zijn al in Zwolle coffeeshops gemeld die zich binnen een straal van 500 meter van een school bevinden (bijv. Thomas a Kempiscollege /OBS het Turfschip en de coffeeshop aan de Thomas a Kempisstraat).

Het CDA Zwolle vraagt aan het college van burgemeester en wethouders:

1.      Kunt u de locaties en het aantal scholen aangeven waarbij zich binnen een straal van 500 meter een coffeeshop bevindt?

2.      Bent u het eens met het regeerakkoord waarin aangegeven staat dat coffeeshops bij scholen gesloten moeten worden en dat hanteren van een norm van 500 meter hierbij een minimum is?

3.      Kunt u aangegeven op welke wijze en op welke termijn het college van burgemeester en wethouders invulling wil geven aan dit onderdeel van het regeerakkoord over de sluiting van coffeeshops bij scholen?

Alida Kastelein en Martijn vd Veen

CDA Zwolle    

45 gedachten over “CDA Zwolle wil drugsvrije omgeving bij scholen”

 1. beste cda:
  zwolle heeft maar een paar coffeeshops. de adressen zijn vrij gemakkelijk te vinden. op internet heb je google earth, gratis toegankelijk. download google earth, pak het adres van de coffeeshop en kijk waar de dichtbijzijnde school zit.

  Ik vind dit zo goedkoop van het CDA. Woensdag zijn de verkiezingen voor provinciale staten. JPP spreekt ons over de coffeeshops al vermanedn toe in radiospotjes. Nu dus dit schot voor de boeg van het CDA zwolle. Gericht op de inhoud ? Nee! gericht op effectbejag.

  Als je een punt wilt maken als CDA dan ga je aan de slag om te kijken of dit landelijke actiepunt hier in Zwolle ook relevant is. Dat kan met google earth, maar ook door gewoon naar die paar coffeeshops te gaan en je fiets te pakken en rond te rijden. die cirkel van 500 meter rondom die paar coffeeshops heb je zo gefietst.

  Als er een school binnen die straal zit, dan kun je als CDA daar een gerichte vraag over stellen. Niet zo gemakkelijk een algemeen intern emailtje van het landelijke CDA copieeren en doorsturen aan het College om de pers te halen.

  zal blij zijn als de PS verkiezingen achter de rug zijn. Dat scheelt weer dit soort publieke oprispingen en vervuiling van ons mooie weblog.

  BAH !

 2. even gekeken op de speciale website die het cda heeft gelanceerd. http://www.wietvrij.nl. kun je coffeeshops < 500 mtr van scholen melden. Als je daar op kijkt dan zie je dat voor zwolle er twee coffeeshops zijn gemeld. liggen blijkbaar binnen 500 mtr van resp o.b.s. turfschip en thomas a kempis college. Kortom, zelfs op hun eigen site had CDA Zwolle al kunnen zien dat er blijkbaar al 2 scholen zijn 'gevonden' in zwolle. Hadden ze dan toch wel even als voorbeeld kunnen opnemen in hun vragen aan college. mak je het wat concreter en laat je zien dat je zelf al een beetje moeite hebt gedaan ipv de ambtenaren met meetlinten de straat op te sturen om deze zeer gedetailleerde vraag te beantwoorden..... ============= De twee gevonden scholen staan vermeld in het nieuwsbericht. Weblog Zwolle

 3. Tuurlijk, en ze denken dan ook echt dat het iets helpt cq het gebruik tegengaat? Wat een onzin zeg. En wat als die school dan een basisschool is? Voor de shop moet je immers 18 zijn. Echt weer zoiets typisch CDA, roomser dan de paus, get a life.

 4. jaja het zoveelste verhaal over Wiet en coffeeshops…

  een slijterij op de hoek kan wel maar een coffeeshop kan niet.

  Het kan aan mij liggen hoor maar ik zie tog egt dat scholieren tog vaker bij de super naar binnen lopen en met een paar flessen drank weer naar buiten toekomen dan dat ze ergens staan teblowen. je kan mij niet wijs maken dat drank geen invloed heeft op leerprestaties en dergelijken.
  maar drank is maar een klein iets he vergeleken met Wiet…

 5. @mike ik probeer politieke initiatieven altijd inhoudelijk te beoordelen. Dat is bij de politiek niet altijd makkelijk. Op basis van mijn kennis en interesse van de politiek, de landelijke spotjes van het CDA, de timing en de (on)concreetheid van de vragen van het CDA heb ik mijn inhoudelijke reactie gegeven. Ik zou het op prijs stellen dan ook een inhoudelijke tegenreactie te krijgen. dan krijgen we een leuke discussie. zo gaat het alleen om actie en reactie. jammer

 6. ‘Inhoudelijk’ probeerde jij volgens mij het berichtje van het CDA te kwalificeren (‘goedkoop’, gemakzuchtig, timing ten aanzien van de verkiezingen/verkiezingsretoriek). Als basis daarvoor gebruikte je volgens mij het veronderstelde feit dat het CDA Zwolle zelf niet had gekeken op de betreffende site om daar dan te kunnen constateren dat al twee scholen waren aangemeld in de buurt van de coffeeshop in de Th.a kempisstraat. Terecht dat de redactie van weblog dan even aanreikt dat het CDA in het persberichtje de beide scholen ook noemt en de basis onder jouw betoog wankel is. Misschien hebben de CDA-lieden zelfs zelf die pinnetjes gezet op de site.

  Je ging in mijn ogen dus niet inhoudelijk op de strekking van het berichtje in. Waarom zou ik dan inhoudelijk wel moeten reageren op jouw kwalificatie?

  Ik wil daarentegen best wel inhoudelijk reageren op de strekking van het persbericht van het CDA, hoor.

  Ik geloof niet dat sluiting van Dino’s een positief effect zal hebben op de leerprestaties van de kinderen op de scholen in de buurt. De kinderen van de basisschool en TAK voldoen voor het grote deel niet aan de leeftijdsgrens. Dus er zit een zwakke schakel in het verhaal tussen sluiting en beoogd effect.

  W?©l geloof ik dat sluiting een positief effect zal hebben op de overlast die bezoekers van de coffeeshop veroorzaken. In dat licht zou je de vragenstellerij van het CDA op basis van het regeerakkoord als een middel kunnen zien om uiteindelijk beperking van deze overlast te kunnen realiseren door sluiting van die shop. En als dat uiteindelijk het doel/beoogde effect is, dan zijn het wat mij betreft terecht gestelde vragen.

 7. @Mike
  W?©lke overlast bezorgen de bezoekers van die coffeeshop?
  Ik kom zelf niet in die coffeeshop, maar rij er wel regelmatig langs zoals zovelen.
  Wat je dan ziet is dat er klanten in en uit die shop lopen, maar dat doen de klanten van de videotheken en afhaal-eettentjes ?³?³k.
  En dat in grotere mate dan de coffeeshopbezoekers.
  Ik denk dat de verhouding shopklanten tegenover overige klanten ongeveer 1 op 20, of groter, is in de druk bezochte Thomas ?¡ Kempisstraat.
  Dat die shopklanten er iets anders uit zien v.w.b. kleding klopt, maar ik zie ook dat sommige mensen daar aanstoot aan nemen.
  Ik heb de indruk dat mensen zich niet veilig voelen vanwege het uiterlijk van sommige shopbezoekers.
  Nu speelt de CDA in op onterechte angstgevoelens door met onzin verhalen te komen over een basisschool op net iets minder dan 500 meter daar in de buurt.
  Denkt het CDA nu echt dat die kinderen ongezien het schoolplein af kunnen komen om snel naar die shop te kunnen?
  En dat men in die shop aan kleine kinderen wat wiet of hash gaat verkopen?
  Zonder legitimatie nog wel?
  Die shop wil z’n vergunning niet kwijt en kijkt dus wel beter uit…
  Het CDA probeert overduidelijk in te spelen op angstgevoelens, en wakkert deze zelfs aan, puur en alleen vanwege het uiterlijk van enkele mensen en de kortzichtigheid van z’n eigen kiezerspotentieel.
  Vooroordelen op basis van uiterlijk, voortkomend uit geestelijke bekrompenheid.
  Hopelijk gaat dit niet resulteren in het moeten opnaaien van etiketten op kleding ?¡ la 65 jaar geleden.

 8. “Ik heb de indruk dat mensen zich niet veilig voelen vanwege het uiterlijk van sommige shopbezoekers.”

  en wat nu als die sommige mensen nou in de rij staan bij de supermarkt heb je dan ook een onveilige indruk…

  en over de overlast dat valt wel mee
  rond etenstijd is het tog egt drukker bij een afhaaltent dan in vergelijking met de shop over de geheledag.

 9. Waar het afgaan op uiterlijkheden en het ongepast refereren aan etiketten van 65 jaar geleden nu ineens vandaan komt?!?!?

  Ik woon in de buurt van die shop en erger me wild aan dubbel parkeren voor die shop, het hangen van figuren naast de deuropening van de shop, onder het afdakje van de voormalige fietsenwinkel en het blowen of weet ik veel wat voor andersoortige activiteiten bij het tunneltje naast de Megavideotheek (en dan zijn d’r nog meerdere nevenactiviteiten op te sommen).

  En daar zijn meerdere mensen die zich daar aan ergeren of zich onveilig door voelen (voornamelijk dames). Recentelijk heeft nota bene een en ander uitgebreid in de krant gestaan. En als ik jullie was zou ik de voormalige uitbater van de Karpettenkamer, Heijman de stoffeerder, de eigenaresse van Lin Seng of de voormalige boekbinder die zijn pand maar niet kwijt kan maar eens vereren met een bezoekje om aan te horen hoe het daar met de buurt gaat en waar dat volgens hen aan ligt….

  Er doorheen fietsen is dan toch kenbaar wezenlijk iets anders dan er naast wonen.

  Respect voor de maatregelen (een klein briefje met verzoekje op het raam) die de shop neemt, maar dat werkt dus niet.

  Sluiten die shop en verbannen naar de rand van de stad (evenals de overige shops).

 10. Ik ben het eens met henkjan, de overheid heeft boter op zijn hoofd, kinderen gaan eerder aan de drank dan aan de weed/wiet. maar aan alcohol verdiend de overheid en aan drugs officieel niet. maar goed we moeten ook niet roomser dan de paus worden. laten we aan die kids, maar goede voorlichting geven en laat ze eens gaan kijken bij een verslavingskliniek. want zowel drank,drugs, junkfood etc maken meer kapot dan je lief is. legaliseer de softdrugs en laat het gewoon te koop zijn bij een drogist of sigarenboer dan is er misschien meer zicht op en kan er makkelijker woren in gegrepen door de overheid

 11. @Mike
  Je geeft nog steeds geen concrete voorbeelden van overlast, alleen maar dat er mensen op straat staan of hangen zoals jij zegt.
  Dat is geen overlast, maar k?¡n als onveilig ervaren worden.
  V?³?³r de komst van die shop waren de door jou aangevoerde ergernissen, zoals dubbel parkeren, ook al gaande.
  Ook het rondhangen gebeurde altijd al door allerlei figuren met blikjes bier gekocht bij
  nette ondernemers.
  Beetje goedkoop om dat dan op die door jou vermaledijde shop af te schuiven.
  Bij het CDA kent men mooie leuzen als: de samenleving maak je zelf en samen leven, samen werken.
  Maar wat heb jij er aan gedaan om dat soort problemen te lijf te gaan?
  Ben jij wezen praten om tot oplossingen te komen of reageer jij louter vanaf je computer?
  Ik woon in de buurt van die shop en erger me wild aan dubbel parkeren voor die shop, het hangen van figuren naast de deuropening van de shop, onder het afdakje van de voormalige fietsenwinkel en het blowen of weet ik veel wat voor andersoortige activiteiten bij het tunneltje naast de Megavideotheek (en dan zijn d’r nog meerdere nevenactiviteiten op te sommen).

  Andersoortige activiteiten, meerdere nevenactiviteiten?
  Volgens mij probeer jij daar overduidelijk een crimineel etiket op te plakken zonder concrete voorbeelden te noemen.
  Insinueren dus en daarmee onterechte angstgevoelens aanwakkeren.
  Met de door jou genoemde ondernemers hoef je echt geen medelijden te hebben, want die boeren goed.
  Helaas weigeren zij pertinent om het aanzien van hun panden te verbeteren vanwege de kosten voor hun eigen portemonnee en dat al jarenlang, ook voor de komst van die shop.
  De sexshop die verderop in de Th. ?¡ Kempisstraat het straatbeeld ‘ontsierde’ was trouwens van een zoon van ?©?©n van die door jou zo zielig gevonden ondernemers.
  En van wie is d?¡t (min of meer verwaarloosde) pand…?
  En de overige haveloos uitziende panden?
  Welke gerespecteerde(?) ondernemer verhuurt zijn pand aan die coffeeshopeigenaar?
  Oh ja, de lagere school waar het om gaat, Het Turfschip, staat op de nominatie om gesloten te worden wegens een gebrek aan voldoende leerlingen.
  Dat was men bij het CDA zeker eventjes vergeten?
  Of beter gezegd, men w?­l dat in dit geval liever eventjes niet weten om hun eigen zin en gelijk er door te drukken.
  Maar ja, dat is een openbare school waar de CDA zich anders ook niks gelegen aan laat liggen, tenzij men het onder valse voorwendselen voor het behalen van het eigen gelijk kan in zetten.
  Het CDA bedient zich bewust van holle retoriek en demagogie, louter om angstgevoelens verder aan te wakkeren.
  Niet alleen op lokaal niveau, maar ook op provinciaal niveau (Theo Rietkerk met zijn valse insinuaties richting SP) en op landelijk niveau waar men plotseling kotst op de voormalige vriendjes van de VVD.
  Hoe de wind waait, waait het jasje.
  😮
  P.S.
  Ik heb daar vlakbij gewoond en jarenlang in die straat gewerkt.
  Ik ben dus geen passerende fietser.

 12. @DeEchte:
  Dat die basisschool dichtgaat heeft niets te maken met de komst van die coffeeshop? (niet flauw bedoeld, gewoon een vraag)

 13. Marianne, nee. Dat ligt aan het Openbaar Onderwijs Zwolle dat strak naar cijfers kijkt en niet naar de betekenis van een school voor de buurt en zijn kinderen…. maar da’s een ander onderwerp.

  DeEchte, voordat ik verder inga op jouw reactie zou ik graag jouw definitie van ‘overlast’ willen weten. Als daar een grondig verschil tussen zit (en dat idee heb ik) met die van mij, lijkt het mij handig dat ik reageer in lijn met jouw definitie.

  Overigens, concrete criminele activiteiten: doorverkopen van softdrugs aan jongeren (van Th. a Kempiscoll.?) die om het hoekje staan te wachten bij Heijman (gebeurt regelmatig); verkoopacties van (soft)drugs in het tunneltje bij de Mega.

  En dat de ondernemers goed boeren heb je hoogstwaarschijnlijk niet van hen zelf. De huidige ondernemers redden het nog, maar dankzij vasthoudendheid en de instelling zich niet op de kop te laten zitten. Niet voor niets is de fietsenmaker vertrokken, staat de scootershop al jaar en dag leeg, heeft de Karpettenkamer zich opgeheven, kan de boekbinder zijn pand niet kwijt, is de surinaamse winkel foetsie en heeft de slagerij zijn businnes daar opgedoekt. Allemaal buren van de shop. Wat is dan jouw plausibele verklaring daarvoor? Praat met die (voormalige) ondernemers en ik geef je op een briefje dat zij het wijten aan de shop, de verschraling van aanbod (afhaaltentjes) en de daarmee gepaard gaande verloedering van de Th. a Kempisstraat. Dat briefje heb ik van hen al eens gekregen en dan niet via de email 😉

 14. De Echte Mike zegt het zelf al dat iedereen maar zegt en Zegt en verwijten maakt naar de ander maar niet naar zich zelf kijkt. alleen maar iedereen verdachte maken cda moet eens echt bescherming bieden aan kinderen die waarvan misbruik gemaakt wordt maar is beerput in eigen ziel

 15. die verloedering van de thomas a kempis straat (eerste deel) is inderdaad een serieus probleem. Dat ligt echter breder dan die coffeeshop. Al jaren zitten daar om de paar maand andere bedrijfjes. de een nog korter dan de ander. Lage huur, weinig uitstraling, oude pandjes etc.

  Het tweede deel van de Th a K straat is een heel ander verhaal. Mooi breed, leuke winkels die er al jaren zitten en het volgens mij hardstikke goed doen.

  Dat eerste deel moet gewoon plat (driehoek vechtstraat/th a k straat). Dan een mooie brede straat van maken. Woningen aan de binnenkant. Winkels en restaurantjes aan de straatkant. Niet te luxe, moet wel betaalbaar blijven vor ondernemers. Wat mij betreft blijft het de ‘ eetstraat’ van Zwolle, met veel winkels en eettentjes van buitenlandse origine. Dat is wel onderscheidend.

 16. @Mike
  Mijn definitie van overlast…
  Laat ik beginnen met wat ik g?©?©n overlast vind: Mensen die zich op straat of in de openbare ruimte bevinden en die daar gewoon hun ding doen (wat dat dan ook moge zijn), of die mogelijkerwijs staan te schuilen voor slecht weer onder een afdakje of daar gewoon een kletspraatje hebben.
  Jezelf op straat of in de openbare ruimte begeven is toch geen overlast zolang je andere mensen niet daadwerkelijk lastig valt?
  Dat er mensen zijn die zich laten leiden door hun angsten en daardoor overlast menen te ervaren van mensen die zij niet kennen en in wie zij zich nimmer verdiept hebben, ligt hoogstwaarschijnlijk aan de geestelijke tekortkomingen van die mensen z?©lf.
  Mensen die alleen maar oordelend kijken naar de medemens of die wel aan een door henzelf gecre?«erd rolmodel voldoet, oftewel passende binnen hun eigen vermeende ideaalbeeld.
  Als dat niet het geval is zal de ander daar op afgerekend worden.
  Oordelende ogen zien alleen hun eigen oordeel; ze zetten hun medemens in hun blik gevangen.
  Oordelend kijken met een rolmodel als maatstaf.
  Die oordelende blik vraagt niet naar de eigenheid van de medemens, maar wil alleen weten of die ander wel of niet aan het rolmodel voldoet.
  Een rolmodel voortkomende uit de gedachte dat elk mens zondig geboren is en blijft…?

  Je kunt ook op een andere manier kijken, namelijk met ogen van liefde.
  Liefde oordeelt niet. 😉
  Ogen van liefde zien iets heel anders dan oordelende ogen, zij zijn open en nodigen hun medemens uit zichzelf te tonen i.p.v. te verdrijven.
  Op die manier tracht ik m’n medemens en het leven te bekijken.
  Ik ga er van uit dat elk mens wordt geboren met een onaangetaste fundamentele goedheid.
  Helaas heb je, zeker in de eerste levensjaren, zelf geen (of heel weinig) invloed op je opvoeding en geestelijke ontwikkeling.
  Daar dragen de ouders en/of opvoeders zorg voor.
  Zij kunnen de kinderhersentjes laten spoelen naar hun eigen (waan)idee?«n en daarmee de persoonlijke vrijheid van denken van het kind beperken en laten ‘geloven op gezag’.
  In eerste instantie zijn het je ouders en je directe omgeving die er voor zorgen hoe je uiteindelijk in het leven komt te staan.
  Criminele gedragingen kunnen daar een uitvloeisel van zijn, evenals ernstige psychische stoornissen door geestelijke nood, als je ontdekt dat je vanuit je kinderjaren opgezadeld bent met een gesloten denk- en zienswijze.

  ***Kennelijk heb jij geconstateerd dat er softdrugs verkocht wordt bij Heijman om het hoekje en bij de Megavideo.
  Wat heb jij daar zelf aan of tegen gedaan? Of er rechtstreeks tegen de kopende en verkopende partijen over gezegd?
  En Heijman zelf, en de overige ondernemers, wat doet/doen die daar aan?
  Trouwens, het kopen van drugs door scholieren van het Thomas ?¡ Kempiscollege?
  Dat is toch een Katholieke school?
  Dan is er een zeer gerede kans dat de ouders/opvoeders, die zorg horen te dragen voor de opvoeding en geestelijke ontwikkeling van die kinderen, ook Katholiek zijn en zo goed als zeker ook Katholiek zullen stemmen.
  En waar wordt dan voornamelijk op gestemd?
  Op die partij die voortgekomen is vanuit o.a. de Katholieke Volks Partij… het CDA.
  Het lijkt mij verstandiger dat de mensen binnen het CDA eerst eens gaan kijken hoe het komt dat hun eigen kinderen en die van hun kiezerspotentieel er toe gekomen zijn om drugs te gaan kopen.
  Kwestie van opvoeding?

  ***Enkele plausibele verklaringen waarom bepaalde ondernemers met hun zaken gestopt zijn:
  – Sommigen i.v.m. het bereiken van een bepaalde leeftijd en die daarom de toko verkopen om lekker onder de Spaanse zon te kunnen verder leven, echter zonder zich te bekommeren aan wie zij verhuren en/of verkopen (verschraling van het winkelaanbod) en hoe die nieuwelingen met het winkelgebied omgaan.
  – Sommigen die tijdens de economische hoogtijdagen hun kans schoon zagen en tegen zeer goede prijzen hun zaak van de hand gedaan hebben, zie verder hierboven.
  – Sommigen omdat zij nu eenmaal niet het juiste ondernemersbloed hebben en door eigen falen failliet zijn gegaan.
  – Er zijn er ook sommigen die het als pandeigenaar nu eenmaal verdommen om uit kostenbesparing hun pand een fatsoenlijk aanzien te geven.
  Dus om nu alles alleen maar op die coffeeshop af te schuiven is je reinste onzin en geeft een bewust verkeerde voorstelling van zaken weer.
  Andere invloeden die bijdragen aan het verslechterende imago van dat stukje straat zijn o.a. de door Beuvbos aangehaalde vernauwing (de engte) aldaar en de politieke onwil om dat gebied op een juiste wijze in te richten of te herontwikkelen.
  En juist op dat laatste punt had het CDA, als ?©?©n van de meest prominente Zwolse politieke partijen, zijn invloed kunnen aanwenden.
  Maar dat doet men niet, liever gaat men mensen etiketteren en verdrijven en ze daarna bijeendrijven in een afgebakend gebied.

  *** Daadwerkelijke overlast voor mens en maatschappij wordt voornamelijk veroorzaakt door politieke partijen die middels leugens, manipulaties en vals spel niet alleen hun eigen falen, onkunde en verwrongen wereldbeeld proberen te maskeren, maar bovenal hun eigen zin en gelijk er door proberen te drukken.

 17. @Marrianne
  Dat ligt ten dele aan het Openbaar Onderwijs Zwolle, maar zeker niet zo nadrukkelijk als Mike zegt.
  Wat er niet bij gezegd wordt, is dat de cijfers waar zo strak naar gekeken wordt, opgelegd zijn middels landelijk beleid en ook de wijze waarop men naar die cijfers dient te kijken is landelijk voorgeschreven beleid.
  Landelijk beleid dat mede ontwikkelt is door het CDA en waar het onderwijs momenteel ernstig onder te lijden heeft.
  De teloorgang en afbraak van het onderwijs is al zeker 35 jaar aan de gang, zo niet langer.
  Op de paarse kabinetten van Wim Kok na (1994-2002), heeft het CDA, of ?©?©n van de voorgangers daarvan (CHU, ARP of KVP), van 1918 tot hedentendage deel uitgemaakt van de regering en draagt daarmee dus ook verantwoordelijkheid voor het falende onderwijssysteem.
  Het is een feit dat het merendeel der onderwijsministers in de afgelopen decennia van PVDA-huize afkomstig is (maar niet in de laatste 5 jaar) en ook dat zij behoorlijk destructief beleid ontwikkelt hebben.
  Het CDA heeft echter mede de verschillende regeerakkoorden ondertekent, regeerakkoorden waarin het (onderwijs)beleid uitgestippeld werd en wordt.
  Er zijn meerdere politieke partijen verantwoordelijk voor het beroerde onderwijssysteem en allen dragen even veel schuld in deze.
  Is het niet door onvoldoende tegengas te geven, dan wel door partijpolitieke belangen te laten prevaleren boven het algemeen (onderwijs)belang.
  De schuldvraag is niet zo belangrijk in deze, belangrijker is hoe het tij te keren.
  En daar mag wat mij betreft vaart achter gezet worden, want de wrange vruchten die wij allen plukken van het falende onderwijsbeleid worden steeds talrijker.
  Vooral de kinderen zijn daar de dupe van en daarmee ook onze maatschappelijke toekomst. 😉

 18. @DeEchte:
  Ik vind het mede daarom ook jammer dat er niet meer naar docenten geluisterd wordt… Trouwens: niet alleen die partijen die jij noemt zijn in mijn ogen fout geweest hierin: het is de hele regering die die ‘viesies’ had die roet in het eten hebben gegooid…

 19. overal in het land worden de ‘brede scholen’ uit de grond gestampt. De een nog mooier dan de ander. Breder dan alleen onderwijs is de bedoeling. Hele dag zorg en aandacht voor het kind. Een school waar dat al tijden plaatsvindt (turfschip), waar de kids ook echte aandacht krijgen (voor zover ik het lees in de krant en op andere plekken) en de ouders ook moet dan dicht. In feite zou je kunnen zeggen dat turfschip in wezen al beetje brede school is. Zou je dus eigenlijk moet stimuleren. Meer activiteiten onderbrengen in die school, gebouwen extra uitnutten. Straks is de school er niet meer. Dan is het technische onderwijsfinancieringsprobleem opgelost, maar komt het sociale en welzijnsprobleem van die kinderen keihard aan het licht. De gevolgen daarvan zijn waarschijnlijk vele malen groter dan het instandhouden van het turfschip. >:(

 20. @Marrianne
  Ik wilde ook aangeven dat de complete politiek verantwoordelijk is daarvoor.
  Is niet echt duidelijk overgekomen dus.
  Nou ja… waarschijnlijk komt dat door een tekort aan lesuren. 😉 ;D 8)

 21. Complimenten voor je uitvoerige verhaal. Lezenswaardig. Het blijft lastig om nu de discussie aan te gaan van overlast als je jouw definitie niet aanreikt.

  Overlast kan voor mijn idee echter worden gedefinieerd (niet sluitend) als een gedraging (doen of laten) die anderen ongemak bezorgd. Dan heb je natuurlijk gradaties in overlast.

  Helder voor mij is in ieder geval wel het feit dat louter schuilen voor de regen onder een afdakje voor mij inderdaad geen overlast zou zijn. Het buiten gezellig babbelen ook niet. Voor anderen kan dat wel het geval zijn als zij boven het afdakje wonen en dag in dag uit (veelal dezelfde) babbelende mensen onder het afdakje hebben staan. Daar past op een gegeven moment een bepaalde gradatie van overlast bij voor die bewoner. Je gaat dan ook vragen of zij ergens anders willen staan….Want het belemmert de toegang van klanten, de uitstraling van de winkel komt onvoeldoende uit de verf en je voelt je er een beetje ongemakkelijk bij. Krijg je een grote bek waar je het gore lef vandaan haalt en dat kleurt je beeld van die mensen (en dan van die bezoekers aan de coffeeshop). Want ook ondernemers/omwonenden is niets menselijks vreemd.
  ***Terzake van dat doorverhandelen. Bij waarneming heb ik elke keer trouw melding gemaakt bij de politie. Zonder melding wordt niks geregistreerd en wordt er niets ondernomen (want er is toch niets aan de hand?).
  ***Je kettingredenatie over TAK-leerlingen is amusant.
  ***De teloorgang van dat stukje stad heb ik niet alleen verweten aan de coffeeshop (lees mijn bijdrage 9 mrt;17:10). Sluiting zal in ieder geval een goede bijdrage leveren aan het opkrikken van dat stukje stad (en ik ben echt niet de enige die dat denkt).
  ***Herinrichting van dat deel van de stad is lastig als gemeente als je daar feitelijk niets te vertellen hebt. Je bent immers geen eigenaar van grond en panden. Dus een beetje makkelijk om het op de gemeente af te schuiven. Trouwens, wil je eigenaar worden kost dat klauwen met gemeenschapsgeld. Liever zou ik dat dan aan alternatieve uitgaven willen besteden (armoedebeleid/openhouden Turfschip).
  ***En dan over het Turfschip. Ik zal DeEchte dan ook nog eens aanvullen gelijk hij mij terecht heeft aangevuld. Het is mogelijk om in specifieke situaties een uitzondering te maken op de gehanteerde richtlijnen. En die bal moet nog bij de lokale politiek komen te liggen. Tot nu toe is het alleen het OOZ geweest dat speelde en deze uitzondering niet wenste te maken.

 22. De gedachte van het CDA, dat er minimaal 500 meter afstand moet zijn tussen een coffeeshop en een school, gaat er bij het college van B en W niet in. De ‘vertaling’ van het regeerakkoord was voor Alida Kastelein aanleiding maandag mondeling vragen in de raad te stellen.
  Burgemeester Henk Jan Meijer wees op de eigen ‘bredere afweging’ die een gemeente mag maken. Hij zag geen reden het Zwolse beleid te heroverwegen, omdat dit al voldoende ‘zorgvuldig en streng’ is. Zo zijn coffeeshops verboden terrein voor scholieren onder de 18 jaar.
  ==========
  Bron: Stentor

 23. Ik heb zelf van 1974 tot 1981 in de th. a kempisstraat gewoond en heb er de mooiste jaren van mijn leven doorgebracht.
  Vroeger had je er nog bakkers, slagers, een groentenboertje en kwamen al die winkeltjes met zo’n klein elektrisch verkoopwagentje langs de huizen rijden. Al die kleine ondrenemers zijn failliet gegaan of door de grote supermarkten weggeconcureerd. Hierdoor leeft de winkelstraat niet echt meer.
  Wat overblijft zijn duizend in een dozijn zaakjes, als kleding en blokkerachtige winkeltjes.
  Ik zou zelf de hele th. a kempisstraat asfalteren en er soort extra ingan/uitgang voor de binnenstad van maken. Goede aansluiting met de A28 afslag noord, de rondweg, en de wegen naar dieze, aa-landen en holtenbroek.
  Ben je meteen van al dat dubbelparkeren af.

 24. @DeEchte: dat van die lesuren dar ben ik het helemaal met je eens! ;D Als er eerder naar docenten was geluisterd dan hadden we daar nu de discussies niet over gehad…

 25. Vroeger had je er nog bakkers, slagers, een groentenboertje en kwamen al die winkeltjes met zo’n klein elektrisch verkoopwagentje langs de huizen rijden.

  Oja, en dat kleine ‘rommel’ winkeltje… Schreuder of zoiets. Een oude vrouw en man achter een stoffig toonbankje. Als ik geld kreeg ging ik daar altijd iets halen zoals een kermisdraaimolentje of opdraaimuis van metaal. Ik wou dat ik die dingetjes allemaal nog bewaard had. Nostalgie….

 26. @Mike
  Ik denk dat er niet zo 1-2-3 een definitie valt te geven van overlast.
  Overlast is voor ieder mens een persoonlijk iets, een waarde (in negatieve zin).
  Waarden zijn abstract en dus niet tastbaar zoals een bijv. fiets waar wel een duidelijke omschrijving van te geven is.
  Juist omdat er gradaties in zitten; ergernis, ongemak, overlast.
  Middels voorbeelden wordt het denk ik eenvoudiger om overlast te duiden, maar ook dat is en blijft subjectief.
  *** Voor veel mensen zijn de evangeliserende christenen in de binnenstad een ergernis, anderen ervaren het als ongemak of zelfs overlast door de opdringerigheid waarmee dat gepaard gaat.
  *** Voor anderen geldt dat voor vloekende of skeelerende mensen of straatmuzikanten.
  *** Een grote verkeerscontrole door de politie, waardoor je een half uur later op een belangrijke afspraak komt, kan ook ervaren worden als ergernis, ongemak of overlast.
  *** Mensen die met fietsen, buggy’s of rollators over de markt lopen bezorgen ook overlast voor sommigen.
  Volgens mij is de wijze waarop je het leven bekijkt, met een open of gesloten houding, bepalend voor wat je persoonlijk ervaart als overlast.
  Iemand met een gesloten houding zal zich veel sneller ergeren aan dingen die niet binnen zijn/haar eigen beleving passen.
  Ik ervaar niet zo snel overlast, omdat ik weet dat het leven nu eenmaal niet alleen maar over rozen gaat en je ook zou kunnen
  accepteren dat er verschillen zijn in mensen en hun doen en laten.
  ———————————
  Waar het in dit topic echter over gaat is de wijze waarop het CDA meende om die coffeeshop in een kwaad daglicht te moeten stellen.
  Daar worden oneigenlijke argumenten bij gehaald, oftewel de waarheid wordt op dubieuze wijze bewust verdraait.
  D?¡t wekt bij mij dus ergernis op, maar dat moge duidelijk zijn… 😉
  Je hebt zelf al aangegeven dat er in specifieke situaties uitzonderingen gemaakt kunnen worden op gehanteerde richtlijnen (14.34uur).
  In de aanvulling van de admin. (08.40) staat ook iets over een bredere afweging die een gemeente mag maken.
  Ik vertaal dat als een handelen naar de geest van de wet i.p.v. naar de letter van de wet.
  Een handelen naar de geest van de wet zoals rechtbanken ook plegen te hanteren.
  De ‘vertaling’ van het het regeerakkoord (dus nog zeker g?©?©n wetgeving) door Alida Kastelein is een overduidelijk geval van bewust proberen te handelen naar de letter van de wet om de eigen zin/mening maar door te kunnen drukken.
  Puur uit eigenbelang te voorbarig gehandeld door het CDA.
  Indien men binnen het CDA klasse en stijl zou hebben, en werkelijk eerlijk en oprecht naar de maatschappij toe wil handelen, dan zou men in dit geval excuses moeten maken naar die coffeeshop, haar bezoekers en de overige belanghebbenden, maar ook naar B en W en de rest van de gemeenteraad.
  *** Ook Degi geeft het nogmaals aan dat er andere oorzaken ten grondslag liggen aan de achteruitgang van dat stukje straat door o.a. het verdwijnen van allerlei (nostalgische) winkeltjes door de komst van supermarkten (lees: grootkapitaal).
  Dit heeft ook op wijkniveau gezorgd voor het verdwijnen van sociale samenhang en controle.
  Evenals het verdwijnen van de elektrokarretjes:
  U kunt mij wel inhalen, maar niet in kwaliteit! 😀
  Groet’n. 😉

 27. P.S. Mijn kettingredenatie (mooi verwoord!) amusant??
  Pure logica! Boerenlogica misschien, maar toch… geen speld tussen te krijgen. ;D

 28. He raven die bakker is al een tijdje gestopt met zijn bakkerij hoor en ondertussen is hij ook al niet meer onder de levenden.

 29. Dino’s daar heeft tog een paar keer een overval plaats gevonden…?
  het verbaasd mij dat die tent nog niet is gesloten eigenlijk

 30. Omdat er een overval heeft plaatsgevonden moet een zaak sluiten?
  Coffeeshops in Zwolle worden volgens mij zeer streng gecontroleerd dus dino’s zal zijn zaakjes wel op orde hebben denk ik.

 31. @Raven
  Ik denk niet dat Mike zo gauw UPG is.
  Jan Nijmeijer is inderdaad niet meer onder de levenden.
  Prima kerel was dat trouwens.
  Als het berichtje van 16.19 uur inderdaad van Mike is, dan volsta ik bij deze met:
  😉

Reacties zijn gesloten.