Wavin optimistisch over markt in 2007

Foto van auteur

Wavin ziet tekenen van aanhoudend gunstige marktomstandigheden dit jaar, zij het met een lager groeitempo dan in 2006. Dat heeft de producent van buizen- en leidingsystemen dinsdag bekendgemaakt.

Het bedrijf uit Zwolle haalde vorig jaar een nettowinst van 73,4 miljoen euro, inclusief bijzondere baten en lasten. Zonder deze posten bleef onder de streep 47,4 miljoen euro over, ruim 26 procent meer dan in 2005. Wavin verwacht dit jaar een “hogere” winst dan vorig jaar “ondanks de sterke beïnvloeding van het resultaat door eenmalige baten in 2006”. Het bedrijf stelt een dividend voor van 35 cent per aandeel.

De eenmalige baten en lasten bedroegen per saldo 16,6 miljoen euro negatief. Deze posten bevatten onder meer herstructureringskosten voor fabrieken in Scandinavië, de Benelux en Duitsland. Daarnaast haalde Wavin een eenmalige winst van 39 miljoen euro op de verkoop van deelnemingen.

De omzet steeg met bijna 13 procent tot 1,5 miljard euro. Het grootste deel van de groei werd gerealiseerd op eigen kracht. Voor dit jaar rekent Wavin op een omzettoename van 5 tot 8 procent.

Vervangingsgraad

Wavin profiteerde vorig jaar van gunstige marktomstandigheden, met name in Centraal- en Oost Europa. De belangrijkste pijler onder de omzetgroei was het segment Hot & Cold, dat buizen en leidingen maakt voor heet en koud water. In deze markt bestond een grote vervangingsvraag waarbij oude koperen leidingen plaats maakten voor kunststof buizen.

Wavin, dat in oktober vorig jaar naar de beurs ging, heeft zijn schuldenlast verder teruggedrongen. De schuld bedroeg aan het eind van het afgelopen jaar 598 miljoen euro in vergelijking met 909 miljoen op 31 december 2005.
Telegraaf

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)