Burenruzies in Zwolle ‘uitgevochten’

Zwolle – Donderdag 14 oktober ontmoeten bijna 70 coördinatoren Buurtbemiddeling uit het hele land elkaar in het Dominicanenklooster te Zwolle tijdens de derde landelijke dag Buurtbemiddeling. Tijdens deze dag ontmoeten collega’s uit andere gemeenten elkaar om ervaringen uit te wisselen en zich tijdens workshops te verdiepen in de nieuwe ontwikkelingen op het vakgebied van bemiddeling bij burenruzies.

Zwolle, Rotterdam en Gouda waren in 1996 een van de eerste drie gemeenten in het land waar de methodiek van Buurtbemiddeling tot ontwikkeling kwam. Momenteel wordt deze succesvolle aanpak in 160 gemeenten aangeboden. Maar liefs in tweederde (65 procent) van de aangemelde zaken leidt de bemiddeling tot een bevredigende oplossing. Buurtbemiddeling voorkomt escalatie en is kostenbesparend, omdat het de duurdere gang naar de politie en rechter voorkomt.

De methodiek is simpel en effectief: getrainde vrijwilligers helpen buren hun onderlinge problemen op te lossen. Zij zijn onpartijdig en geven geen oordeel over de ontstane situatie. Zij luisteren naar ieders verhaal en begeleiden vervolgens een gezamenlijk gesprek op neutraal terrein. Daarbij dragen de betrokken buren zelf oplossingen aan voor hun conflict. De bemiddelaars zetten zich geheel belangeloos in voor de veiligheid en leefbaarheid in hun woonplaats.

Elk plaatselijk team van vrijwillige buurtbemiddelaars werkt onder verantwoordelijkheid van een betaalde coördinator. Deze zorgt onder anderen voor begeleiding en training, onderhoudt de contacten met verwijzende instanties als politie en woningcorporaties en neemt de aanmeldingen aan.

In Zwolle is Buurtbemiddeling ondergebracht bij Travers Welzijn. Het team bestaat uit 23 vrijwilligers en coördinator Marianne Grooten. Jaarlijks worden er zo’n 100 aanmeldingen in behandeling genomen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

3 gedachten over “Burenruzies in Zwolle ‘uitgevochten’”

  1. Wat nobel zeg!

    getrainde vrijwilligers helpen buren hun onderlinge problemen op te lossen. Zij zijn onpartijdig en geven geen oordeel over de ontstane situatie. Zij luisteren naar ieders verhaal en begeleiden vervolgens een gezamenlijk gesprek op neutraal terrein. Daarbij dragen de betrokken buren zelf oplossingen aan voor hun conflict. De bemiddelaars zetten zich geheel belangeloos in voor de veiligheid en leefbaarheid in hun woonplaats.

    Is men in Zwolle op sterkte?

Reacties zijn gesloten.