MEEdoen in het (maatschappelijk) verkeer

Zwolle – Zelfstandig meedoen in het vervoer en daarmee tegelijkertijd deelnemen aan het maatschappelijk verkeer. Dat is het uitgangspunt van MEE op weg, een project van MEE IJsseloevers. Initiatiefnemer en projectleider Emmely Lefèvre vertelt over de pilot die momenteel in Zwolle draait. 

mee_op_weg.jpg 

“Hoe vaak heb je nou contact met iemand met een verstandelijke beperking of een lichamelijke handicap?”, vraagt Lefèvre zich hardop af. “Niet vaak. In ieder geval niet  terwijl je met bus of trein reist. Mensen met een beperking maken meestal van jongs af aan gebruik van speciale voorzieningen. Feitelijk zien mensen zonder beperking deze groep alleen door de raampjes van het busje voor aangepast vervoer.” Daar moet MEE op weg verandering in brengen. In het project, dat mede mogelijk wordt gemaakt door innovatiegelden wmo van de gemeente Zwolle, ondersteunen vrijwilligers en studenten de cliënten die zelfstandig willen leren reizen. Iedere cliënt krijgt een OV-maatje. Samen kijken ze welk traject de cliënt wil oefenen.


Laura van den Berg studeert Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) en is OV-maatje van een meisje dat moeite heeft zich te blijven concentreren. “Daardoor is het mogelijk dat ze bijvoorbeeld uit de bus vergeet te stappen”, legt Van den Berg uit. “Samen maken we foto’s van verschillende plekken onderweg. Daar maken we een avonturenplan van, zodat ze tijdens de reis kan herkennen waar ze is”, zegt Van den Berg.“Natuurlijk stuiten we op lichte weerstand”, vertelt ze. “Logisch dat mensen om haar heen denken, straks stapt ze op de verkeerde plek uit de bus. Maar met creativiteit en veel oefenen, lukt het vast en zeker. Er zijn zoveel oplossingen. We kunnen in haar mobiele telefoon voorprogrammeren dat ze met één druk op de knop bijvoorbeeld haar moeder belt.”Lefèvre pleit voor een omslag van denken binnen de samenleving. “We moeten ons richten op de mogelijkheden van mensen met een beperking in het reizen van A naar B. Met creatieve oplossingen of ondersteuning van een OV-maatje kunnen mooie veranderingen tot stand komen.”

Professionals, ouders en leraren spelen hierin een belangrijke rol. “Er is veel aandacht voor zaken als koken of met geld omgaan, maar zelfstandig deelnemen aan het verkeer komt meestal niet aan bod. Daarom geven we nu voorlichting. Op termijn willen we ook met vervoersmaatschappijen in gesprek.”

Aanmelden

OV-maatjes zijn er voor iedere Zwollenaar tussen de 14 en 30 jaar die vanwege een lichamelijke, verstandelijke of visuele beperking, autisme, een chronische ziekte of niet-aangeboren hersenletsel moeite heeft met zelfstandig reizen.

Aanmelden en meer informatie: Ellis Koopman, 038 455 46 46, e.koopman@meeijsseloevers.nl

Projectinformatie: Emmely Lefèvre, 038 455 46 46, e.lefevre@meeijseloevers.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “MEEdoen in het (maatschappelijk) verkeer”

Reacties zijn gesloten.