Schrijfster Marjan Berk in Statenzaal

Zwolle – In het kader van de landelijke bibliotheekcampagne ‘Nederland leest’ verzorgt schrijfster Marjan Berk op uitnodiging van Bibliotheek Zwolle vrijdagmiddag 5 november een lezing in de Statenzaal. Als geen ander weet Marjan Berk, zelf een vitale dame op leeftijd, wat oud zijn en oud worden is. Deze thematiek in haar romans en verhalen is altijd luchtig en hartverwarmend, zonder iets uit de weg te gaan en sluit daardoor naadloos aan op het thema van ‘Nederland leest’.

marjan20berk.jpg

Marjan Berk (Zeist, 1932) was lange tijd werkzaam in de wereld van cabaret, musical, toneel, radio en televisie. Toen in Nederland de belangstelling voor het cabaret terugliep en Berk weinig bevredigende rollen aangeboden kreeg in toneelstukken en tv series, ging ze zich toeleggen op het schrijven. Daarmee heeft ze zich inmiddels een bijzondere en gewaardeerde plaats binnen de literatuur verworven. In eerste instantie schreef ze voor toneel, radio en televisie. In 1977 schreef Marjan Berk de muzikale theatershow "Moeder en haar jongens". Eind jaren ’70 schreef zij voor het KRO-radioprogramma voor de jeugd "De Hutsgeklutste". Voor Ikon schreef zij de t.v.-serie "De Pomp", voor de VARA de "’t Mag niks kosten-show", in opdracht van de CPNB de kindermusical "Wordt er in de ruimte ook gelezen?" en voor de KRO de zesdelige jeugdserie "De Band".

Verder schreef Marjan Berk enkele liedjes voor "Kinderen voor Kinderen" en een groot aantal programma’s voor de schoolradio (VARA en KRO). De kindermusical "Hé, dat kan ik ook!", een opdracht van de Stichting Nederlandse Koren, werd uitgezonden door de VARA . Marjan Berk kwam in 1992 in het nieuws omdat ze het scenario schreef voor de succesvolle tv-serie "Vrouwenvleugel". In 1994 werd de serie bekroond met de Televizierring. In 1980 verscheen haar eerste boek: het Bezuinigings-kookboek, dat ze met Jeroen Krabbé samenstelde. Hierna volgden meer dan twintig boeken, waaronder kinderboeken. Verder schrijft Marjan Berk columns in Margriet, het Algemeen Dagblad, het Utrechts Nieuwsblad en de Gaykrant. Enkele boeken van Marjan Berk – De feminist, Nooit meer slank, De dag dat de mayonaise mislukte, Motormama, Rook in de ribben en De zelfvergrootster – werden vertaald in het Duits.

Het tijdschrift Opzij gaf haar de titel ‘Koningin van het lichte boek’, maar die titel dekt slechts een deel van de lading. Schrijver recensent Hans Warren schreef over haar: "Marjan Berk heeft inmiddels al vele malen bewezen uit het juiste hout gesneden te zijn voor de vrolijke literatuur. Ze heeft kennelijk een grote levenservaring, weet over veel dingen mee te praten, heeft altijd wel een verrassende formulering en beschikt over een grote humor. Haar boeken worden geschreven om de lezer een plezier te doen, een paar genoeglijke uren te bezorgen." Elsbeth Etty (NRC) noemt haar als schrijfster ‘zwaar onderschat’ en schrijft: "Al haar verhalen zijn zozeer uit het leven gegrepen dat ze gemakkelijk als platvloers of simpel kunnen overkomen. Dankzij haar vermogen tot uitvergroting, haar oog voor absurditeit en haar humor, heeft Berk dat voorkomen. Zij schrijft met zoveel gemak, zo soepel en speels, dat je al lezend over het hoofd dreigt te zien hoe natuurlijk haar dialogen zijn en hoeveel techniek ze daarvoor in huis moet hebben." Winfried van Veen (Gay Krant): “Berk bijt zichzelf bijna in de staart door zo lekker leesbaar te schrijven. De lezer kan in de veronderstelling raken dat de boeken van Berk geen literatuur zouden zijn. Maar haar thematiek – het ouder worden, …. relaties, aftakeling en de dood – beschrijft het leven glashelder en met een kapitale L.”

‘Oud is in’: lezing door Marjan Berk start vrijdag 5 november om 14.00 uur in de Statenzaal van Bibliotheek Zwolle (Diezerstraat 80) en duurt tot ongeveer 16.00 uur. De lazing wordt afgesloten met een signeersessie. De entree bedraagt 5 euro (reservering vooraf) of 6,00 (aan de zaal). Reserveren is mogelijk via www.bibliotheekzwolle.nl .

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “Schrijfster Marjan Berk in Statenzaal”

  1. Volgens mij wel Wichert. Ze had het huis destijds te koop vanwege geldnood, maar ze won toen 1 miljoen euro in een of andere loterij en kon het huis toen aanhouden, tot haar grote geluk begreep ik uit een interview in de Margriet.

Reacties zijn gesloten.