Zwolle – De afgelopen jaren komt er weer steeds meer aandacht voor de Moderne Devotie, een hervormingsbeweging uit de Middeleeuwen o.l.v. Geert Groote. Thomas a Kempis, Dirc van Herxen, Gerard Zerbolt van Zutphen en Florens Radewijns. Namen waar veel scholen, straten en stichtingen naar zijn vernoemd, zijn bekende Moderne Devoten.
Uit onderstaand citaat van burgemeester Henk Jan Meijer blijkt dat de wil er wel is.
“ De Moderne Devoten zijn duidelijk grondlegger geweest voor heel veel ideeen die we nu, op dit moment, nog steeds uitvoeren. Ik vind het mooi om te zien dat de principes, zoals die 600 jaar geleden werden nageleefd, nog steeds actueel zijn. Maar bovenal dat dit zich alles in Zwolle afspeelt en heeft afgespeeld. Zwolle smaakt naar meer, op alle gebieden “ ( burgemeester Henk Jan Meijer in Post Moderne Devotie, Navolging Nu nov.2009).
De Thomas a Kempis Stichting heeft het initiatief genomen om een jaarlijkse Thomas a Kempis dag te organiseren op de eerste zaterdag van november. Daarnaast heeft de Stichting ook het initiatief genomen om een week van Devotie te organiseren, ieder jaar van 31 oktober t/m. 6 november. Het is nu aan de gemeente om die handschoen op te pakken en voluit mee te participeren. Niet toevallig organiseren de drie Zwolse Musea, het Stedelijk Museum, de Fundatie en het Historisch Centrum Overijssel gezamenlijk een grote tentoonstelling over de Moderne Devotie, die nationaal en internationaal volop aandacht zal trekken.
Voor iedereen die meer wil weten over deze beweging van Moderne Devoten wordt er door de Thomas a Kempis Stichting dinsdagavond 23 november een avond georganiseerd in het Dominicanenklooster te Zwolle. De landelijk bekende Karmeliet en wetenschappelijk medewerker van het Titus Brandsma Instituut Rudolf van Dijk, zal dan spreken. Hij is een groot kenner van de Moderne Devotie en zal specifiek ingaan op de rol van Gerard Zerbolt van Zutphen, Gerard zette zich intensief in voor de verdediging van de broeders en zusters van de Moderne Devotie.
Aanvang 20.00 uur, opgave via vriendenTaK@gmail.com, kosten 15,- euro en 10,-euro voor studenten. De Stichting werkt helaas nog steeds zonder overheidssubsidie.
Voor wat ons gemeentebestuur betreft heb ik er een hard hoofd in.
Onderwerpen zoals historie, cultuur en zeker wanneer dit gerelateerd is aan religie zijn aan hen niet zo besteed.
Phu-liessss zeg.
Weer dat eeuwige voetbal erbij halen om een punt duidelijk te maken. Een mispunt in dit geval.
De Stichting werkt helaas nog steeds zonder overheidssubsidie.
Als je al goud hebt……
Helemaal goed natuurlijk dat die vrienden dit organiseren. Zo zijn er veel meer instellingen in Zwolle die van alles op gebied van kunst en cultuur organiseren in Zwolle. Denk bijvoorbeeld aan de Zwolse Historische Vereniging of de Vrienden van het Museum etc. Waarom wordt er altijd meteen naar de overheid gekeken als het om de uitvoering van goede ideeën gaat. Waarom kan men dat niet zelf. En als men dan al overheidssteun wil, kan er dan ook worden aangegeven worden waarvoor men die nodig heeft. “Voluit meeparticiperen” (erg fout woord trouwens) is wel heel erg vaag.
Overigens doen de Vereniging en die Vrienden het zonder steun van de gemeente; voordat daar misverstanden over ontstaan!
Logisch dat het stadsbestuur niet zo voor de moderne devoten is.
In de dramatische Lucienacht. In het holst van de nacht van 12 op 13 december van het jaar 1416 werd de Zwolse stadsregering omver geworpen. Verschillende leiders werden onthoofd of verbannen, de gildebrieven werden verband en de tegen de Moderne Devotie gerichte bepalingen in het stadsboek werden doorgehaald.
😉