Zwolle – Burgemeester Henk Jan Meijer heeft vandaag vol trots Jong Goud uitgereikt aan drie Zwolse jongeren. José de Haan, Sanne Hekman en Marick Manrho hebben de onderscheiding in ontvangst genomen.
Vlnr: Marick Manrho, Sanne Hekman, burgemeester Henk Jan Meijer, en José de Haan
Het was groot feest in het stadhuis: de raadzaal zat vol met trotse vaders, moeders, opa’s, oma’s, vriendjes en vriendinnetjes die naar hun genomineerde kwamen kijken. Dans- en zanggroepen Blown Away en Monkeys & The Showgirls gaven een spetterend muzikaal optreden. Jong Goud is een gemeentelijke onderscheiding voor Zwolse jongeren van 6 t/m18 jaar die zich vrijwillig inzetten voor de stad. Deze jongeren zijn het goud van de stad en verdienen erkenning voor hun inzet. Ze hebben een belangrijke voorbeeldfunctie voor leeftijdsgenoten. En dat mag beloond worden.
De onderscheiden jongeren
De twaalf jarige José de Haan kreeg Jong Goud uitgereikt voor haar vrijwillige inzet voor het Kinderplatform. Ze kan al op jonge leeftijd goed leiding geven en mensen bij dingen betrekken. Ze is erg creatief in het bedenken van manieren om dat wat kinderen belangrijk of zorgelijk vinden op een goede manier onder de aandacht te brengen.
De achttien jarige Sanne Hekman nam de onderscheiding Jong Goud in ontvangst voor haar vrijwillige inzet voor de Zonnesteen en KWF Kankerbestrijding. Ze helpt met het bedenken van activiteiten en het geven van workshops voor kinderen waarvan een ouder, broer of zus kanker heeft. Ook maakt ze zelf een cd waarvan de opbrengst bestemd is voor het KWF.
De zestien jarige Marick Manrho kreeg de onderscheiding Jong Goud voor zijn inzet als ambassadeur van het project Jonge Mantelzorgers. Hij zet mantelzorg op de politieke en maatschappelijke agenda door contact te zoeken met politici en interviews te geven over zijn eigen ervaringen als Jonge Mantelzorger. Met andere jongeren organiseert hij activiteiten voor lotgenoten.
Goed initiatief. Zonder vrijwilligers zou het land er heel anders uit zien.
Vrijwilligers buigen de nadelen van de “verzorgingsstaat” om tot iets wat hen sterker maakt. Waar het vroeger de gewoonte was iets voor de medemens te betekenen, kan dit nu gezien worden als een prestatie waar men trots op is.
Ongeveer een derde van Nederland doet vrijwilligershulp. Het Sociaal en Cultureel Planbureau spreekt van vier miljoen en het Centraal Bureau voor de Statistiek van 5,2 miljoen. Hun onderzoeksmethoden verschillen. Als je al deze vrijwilligers zou betalen, kost dat de Nederlandse economie miljarden.
Goed dus dat deze onderscheiding er is, complimenten en gefeliciteerd! 😀
Alle lof, fijn te zien dat er ook nog zulke positieve jongeren zijn.
GROTE klasse. Petje af voor deze jongeren.