Zwolle – De gemeente Zwolle heeft een onderzoek uitgevoerd naar de aanwezigheid van vleermuizen op potentiële uitbreidingslocaties voor woningbouw. Hieruit blijkt dat er veel en bijzonderder soorten vleermuizen voorkomen, maar dat dit geen belemmering is voor eventuele ontwikkeling van de locaties. Het gaat om de locaties Vechtpoort, Dijklanden, Stadsbroek en IJsselvizier A.
Al deze gebieden zijn belangrijk voor vleermuizen. Er komen meer en bijzonderder soorten voor dan van tevoren verwacht. Met name de meervleermuis en de franjestaart zijn daarbij opvallend. Desondanks kunnen deze gebieden, vanuit het oogpunt van vleermuizen bekeken, goed ontwikkeld worden. Bij daadwerkelijke ontwikkeling van één van de locaties moet er nog aanvullend onderzoek naar vleermuizen plaatsvinden. De gegevens moeten dan geactualiseerd worden. Daarnaast moet er specifieker gekeken worden welke maatregelen nodig zijn om negatieve effecten op de vleermuizenpopulatie te voorkomen, zoals bijvoorbeeld een aangepast licht- of groenontwerp.
Naast het vleermuizenonderzoek wordt ook vogelonderzoek uitgevoerd op de potentiële uitbreidingslocaties voor woningbouw in het Structuurplan Zwolle 2020. De eerste resultaten van dit vogelonderzoek zijn afgelopen september bekend geworden. Het vogelonderzoek zal nog twee jaar duren.
Nou dan gaan wij maar snel wat vleermuizen op onze parkeerplaats hierachter doen nestelen en wonen!
Hopelijk blijft de woningbouw dan van onze parkeergelegenheid af!
(ZwolleZuid):D
Waar is dat onderzoek te vinden? Ik ben wel benieuwd wie dit hoe heeft onderzocht.
tsja, ik vind dit onzin. van vleermuizen heb je enkel overlast en zijn een van de ergste ziekte verspreiders. woningbouw heeft een hogere prioriteit straks krijgen we hier die zelfde flauwekul als met de korenwolf!!
en vergeet het roodkopgraspietmeesje niet
Vleermuizen vind ik persoonlijk prachtige en bijzondere diertjes.
Hier in het Ittersumerpark vlogen ze een paar weken geleden ’s avonds af en aan.
Het zijn nuttige diertjes die enorme hoeveelheden muggen eten!
Een vleermuis moet om te overleven per nacht een kwart tot een derde van zijn lichaamsgewicht aan insecten eten. Zo ongeveer per nacht 300 muggen, motjes en kevertjes. Dit betekent dat bijvoorbeeld één enkele watervleermuis in de periode van 15 mei tot 15 oktober ruim 40.000 muggen kan verorberen..
Een gemiddelde kolonie eet per zomer enkele tientallen kilo’s insecten, er zijn geen andere dieren die zoveel nachtinsecten eten. Daarbij komt dat veel van deze insecten schadelijk zijn voor de land- en bosbouw. 😉
Wat betreft ziektes, rabiës: gewoon de diertjes niet aanraken, mocht je er eentje vinden (een zeldzaamheid). Een heel, heel erg klein percentage zou een virus _kunnen_ hebben.