Zwolle – Halt IJsselland start traditiegetrouw weer met de vuurwerkvoorlichtingen in de regio IJsselland. De voorlichtingen van Halt richten zich vooral op de regels: wanneer mag je vuurwerk afsteken en welk vuurwerk. Verder gaan de lessen over het voorkomen van overlast en is er aandacht voor de veiligheid.
Vanaf maandag 6 december tot aan Kerst verzorgen bijna 150 studenten van de Hogeschool Windesheim en de Gereformeerde Hogeschool de lessen voor leerlingen van groep 8 van het basisonderwijs en de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs. Halt bereikt in de regio met deze voorlichtingen zo’n 15.000 jongeren. De studenten zijn ook nu weergetraind en voorzien van lesmateriaal door de consulenten van Halt IJsselland. Vuurwerkdossier
Er is onderscheid in het geven van de lessen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. De voorlichting voor het basisonderwijs heeft vooral kennisoverdracht als doel. Het lesboekje heeft de vorm van een ‘vuurwerkdossier’. Alle aspecten van goed en veilig omgaan met vuurwerk komen aan bod: Hoe steek je veilig vuurwerk af, wat kan er allemaal mis gaan en hoe zorg je dat niemand overlast heeft en dat er niets wordt vernield.
Bij de leerlingen in het voortgezet onderwijs draait het in de voorlichtingen om kwesties als: durf jij nee te zeggen als je vrienden je uitdagen om iets te doen met vuurwerk wat niet mag? Realiseer je je hoeveel overlast je kunt veroorzaken en wat dat voor mensen betekent? Ook is er aandacht voor veiligheid en strafbaar gedrag met vuurwerk. Een set van vier verschillende kaarten en posters leggen de regels nog eens uit en verwijzen naar de Halt-site.
Recht zetten
Wanneer jongeren te vroeg vuurwerk afsteken, teveel of illegaal vuurwerk in het bezit hebben of overlast en vernielingen veroorzaken, kunnen zij worden aangehouden door de politie. Deze verwijst de jongeren door naar HALT voor een alternatieve straf.
Jongeren die bij HALT terecht komen krijgen de mogelijkheid om recht te zetten wat zij fout deden, zonder dat zij hierbij in aanraking komen met Justitie. Hiertoe voeren zij een leer- en/of werkstraf uit, bieden excuses aan en vergoeden de schade aan de benadeelde. Dat zijn de bekende Halt-afdoeningen.
Naast de Halt-afdoeningen is de tweede belangrijke taak het verzorgen van preventieactiviteiten.
Deze preventieactiviteiten verzorgt Halt IJsselland in opdracht van de aangesloten gemeenten. Het werkgebied omvat de gemeenten: Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle.
Hopelijk is de video vernieuwd, want tot voor kort was het een zwaar verouderde video waar leerlingen niet echt van onder de indruk waren.
En daar zeggen ze het h?: ‘kunnen’ maar doen ho maar! Wanneer de jongeren en uiteraard ook ouderen (lees leeftijd 40-45) het al in augustus doen en daarmee bezig blijven in onze wijk tot aan oud en nieuw, dan wordt daar dus kennelijk niets aan gedaan!
Hier achter schieten ze gewoon elke avond hoor, het hele jaar door, want de politie komt niet langs voor die paar keer dat er geschoten wordt, ook al weten ze donders goed wie het doen! Ik wilde dat ze ook werkelijk overal liepen te controleren! Maar ja, geld en zo h?….