Een laatste groet….

Zwolle – Het jaar 2010 is ook het jaar geweest dat een aantal betrokken belangengroepen onder leiding van de Stichting Bankgebouw van Straaten hun strijd verloren hebben tegen de sloop van een aantal unieke panden aan de Melkmarkt.

laatste_kerst.jpg
Dus gaan in 2011 onder andere de twee unieke middeleeuwse woningen met de namen "de drie kaarsen” en “De Goudsbloem”  onverbiddelijk tegen de vlakte. Het zal nu niet lang meer duren voor de projectontwikkelaar de sloopkogelkraan de Melkmarkt op laat rijden. Zo vlak voor Kerst nog even de kans en de tip om de 600 jaar oude panden in Kersttooi nog even te bekijken voor een laatste afscheid.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

20 gedachten over “Een laatste groet….”

  1. En dit allemaal onder het mom van de “vooruitgang”?
    In andere steden zonder zo’n monumentale binnenstad zouden ze zich wel 10 x bedenken.

  2. @Observer ;die “vooruitgang” betekent in Zwolle: meer van ’t zelfde.
    Het is precies wat je zegt: heb je iets wat je onderscheidt van andere binnensteden, en wil je naar de top 5! ; wat doe je dan? idd datgene afbreken waarmee je je kunt onderscheiden.

  3. ik heb in zwolle gewoond en ik kan me niet voorstellen dat ze deze oude monumentale panden slopen…. onbegrijpelijk en ik vind het niet kunnen. Erg jammer dat de gemeente dit zomaar doet.

  4. @drama e.a.

    Helemaal mee eens. Wanneer dringt het nu eens door dat je pas echt onderscheidend bent als je gebruik maakt van je kracht en niet door slechts te kopiëren wat anderen al lang hebben gedaan.
    De belangrijkste “merken” zijn allemaal sterk geworden door visie en een zorgvuldig lange termijn beleid gericht op kwaliteit en duurzaamheid, stapje voor stapje voortbouwend op de eigen (culturele) waarden.
    Het smijten met kreten als ‘op naar de top 5!’ en ‘op de kaart zetten’ klinkt interessant, maar levert weinig op. Bovendien is in het geheel niet duidelijk wat die top 5 positie nu eigenlijk betekent, welke voordelen en (waarschijnlijker) nadelen daar aan kleven. Misschien kan het college dat ook nog even in kaart brengen, voordat we allemaal de verkeerde kant op rennen.
    Groot en meer zijn niet altijd beter. Kwaliteit en welzijn wel.

  5. @Andre kijk,
    Ik ben het helemaal met je eens, wanneer houdt deze waanzin nou eesn op?…
    Zouden onze stadsbestuurders hier meelezen? en zo ja, hebben ze het lef te reageren?

  6. Het is niet de eerste keer maar bestuurders gedachten zijn moeilijk te lezen.
    Eind jaren vijftig van de afgelopen eeuw kwam men op het lumineuze idee de gehele noordflank van de binnenstad tegen de grond te gooien.
    Van de Smeden tot het Rode Torenplein werd alles gesloopt en dat alles voor de vooruitgang.
    Een gat naar verhouding groter dan het bombardement op Rotterdam en daar was de Sint ?? Laurenskerk nog blijven staan. Gelukkig waren er nog enige tegenstribbelende pand eigenaren zoals bv. de fietsenmaker Wijsman (nu Anna Sofia) en café Lagerwaard (nu ’t Kroegje) in de Steenstraat.
    Alles moest een modern winkelcentrum worden met de uitstraling van het winkelcentrum tussen V&D en C&A.
    Helaas er was geen behoefte aan en het bovengenoemde winkelcentrum kwam eind jaren 70 klaar. Voor het gedeelte naar het Rode Torenplein heeft men van armoede de beroemde Amsterdamse architect Herzberger een invulling laten tekenen, wat ook nu gebleken is niet de ideaalste oplossen was.
    En elke keer stuiteren blaaskaken van bestuurders, bewust of onbewust, weer in de mooie praatjes van projectontwikkelaars.

  7. De discussie over kraken op dit log staat me nog levendig in mijn geheugen. Krakers hebben in het verleden veel van dit soort panden “gered” van gemeentelijke plannen. Is nu met de anti-kraakwet vrijwel onmogelijk geworden.
    Aan bovenstaande reacties lees ik ook af dat veel Zwollenaren de binnenstad als “hun” eigendom voelen, ondanks dat het economisch eigendom elders ligt.
    Is er nog redding mogelijk voor deze sfeervolle panden?

  8. Dame, jij kan die kraker zijn. Nou ja in dit geval niet meer denk ik, maar ik theorie wel. Kijk naar het openluchtbad; bezet door mensen die niet wilden dat het weg zou gaan. Door te blijven strijden is het bad behouden. Zo kan het nog steeds, maar blijkbaar is tegenwoordig niemand in Zwolle nog bereid zo ver te gaan.

  9. Je hebt gelijk Bart, maar ik denk dat ieder moet strijden met de middelen die bij hem passen. Hoewel ik geen tegenstander ben van kraken vanuit en voor ideële motieven (integendeel), past het niet bij mij. Te angsthazerig.

  10. @ikke, maar gelukkig zijn er nog wel veel (niet alles) zaken beter geworden tov de jaren vijftig qua cultuurhistorie, ook in bestuursland.

  11. @ Bart1, ik denk dat het verschil met het openlucht zwembad en dit vnl is dat de panden voor mij gevoel al verkocht zijn, en bij het open luchtbad, was de gemeente van plan om het bad te sluiten en was er nog geen overeenstemming met een projectontwikkelaar o.i.d.
    Ik denk dat kraken in een eerder stadium had moeten gebeuren.
    Blijft jammer, maar misschien gaat de slechte economie nog in ons voordeel werken, geen geld meer om door te gaan met de beloofde ontwikkeling (door de gemeente) van het melkmarktgebied. En dat daarom de projectontwikkelaar nog niet verder gaat met slopen en ontwikkeln van plannen voor de plek waar deze panden staan.

  12. @ 1stcobra,
    Ik heb ook al die jaren de hoop gehad maar er zijn nog nooit zo veel zaken geheim verklaart als op dit moment.
    Bestuurders en grote sigarendozen het is altijd opletten geblazen.

  13. Leg mij eens uit…
    Ik dacht dat je monumentale panden niet ZOMAAR mag slopen? Dat daar een zeer duidelijke gegronde reden voor moet zijn die moet worden getoetst door een of andere ladieda-commissie?

  14. @ Eva,
    procedures zijn allemaal doorlopen, het monumentale ging bij de Tijl pandjes alleen om de inhoud en blijkbaar is alleen het uiterlijk in Nederland belangrijk. Maar er wordt niet gesloopt zolang het merendeel niet verhuurd is en dat kan nog wel lang duren in deze economisch slechte tijden en de terugloop van de vraag naar winkelpanden.

  15. @ikke,
    De panden waren “per ongeluk” te laat aangemeld voor de monumentenlijst, en reken maar dat ze het volgend jaar plat gaan, dat is al aangekondigd.

  16. @ Observer,
    Er wordt niet gebouwd voor leegstand, er moet minstens 60% verhuurd zijn voor men met de sloop begint.
    Dat is de afspraak die met de gemeente is gemaakt.
    Of men moet net als bij het stadion een stroman (katvanger)inzetten.

Reacties zijn gesloten.