50 jaar museumvrienden en 20 jaar BZK Zwolse kunstenaars

Foto van auteur

De Vereniging van Vrienden van het Stedelijk Museum Zwolle viert haar 50 jarig jubileum en de Belangenvereniging Zwolse Kunstenaars BZK bestaat dit jaar 20 jaar. Gezamenlijk organiseren zij van 25 maart tot en met 22 april 2007 een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Zwolle. Een dertigtal leden van de BZK heeft een voorwerp uit de historische collectie van het museum gekozen, dat in de afgelopen halve eeuw met financiële steun van de Vrienden werd aangekocht. Uit de grote verscheidenheid aan objecten kozen de kunstenaars een voorwerp, om vanuit hun eigen visie en discipline speciaal voor deze tentoonstelling een nieuw kunstwerk te maken.

De Vereniging van Vrienden toont kunstwerken uit particulier Zwols bezit, gemaakt door niet meer in leven zijnde Zwolse kunstenaars. Werk van bekende Zwollenaren als Teun van der Veen, Stien Eelsingh en Herman Brood zijn in het auditorium te bewonderen. 20 jaar BZK De Belangenvereniging Zwolse Kunstenaars (BZK) is in 1987 opgericht door een groep Zwolse kunstenaars die “een actie- en contactgroep tegenover provincie, plaatselijke overheden en culturele instanties” wilde zijn.

Professionele beeldend kunstenaars en vormgevers die werken binnen de gemeentegrenzen kunnen lid worden. Gevraagd en ongevraagd probeert de BZK op allerlei manieren de belangen van Zwolse kunstenaars te behartigen. De vereniging telt 65 leden. In de loop van de tijd vonden tentoonstellingen en uitwisselingen plaats met kunstenaars en instellingen in binnen- en buitenland. In kleiner verband bespreken leden hun werk en bezoeken tentoonstellingen. Het wegvallen van de beeldende Kunstenaars Regeling maakte het noodzakelijk nieuwe activiteiten te ontwikkelen om werk te verkopen.

Daarom organiseerde de BZK in 1989 als eerste in Overijssel de Open Ateliers. De geopende atelierdeur moet de drempel tussen kunstliefhebber en kunstenaar verlagen. Het succes van de Open Ateliers vindt veel navolging; dit jaar wordt de 19e Open Ateliers georganiseerd. 50 jaar Vereniging van Vrienden van het Stedelijk Museum Zwolle De Vereniging van Vrienden ondersteunt de activiteiten van het museum. De 500 leden vormen een belangrijke supportersgroep voor het museum. De vereniging organiseert jaarlijks diverse culturele activiteiten, zoals lezingen en excursies naar tentoonstellingen in binnen- en buitenland. In de halve eeuw van zijn bestaan heeft de vereniging de aankoop van menig museumvoorwerp mogelijk gemaakt en zijn diverse publicaties gefinancierd. De vereniging heeft het initiatief genomen om een tentoonstelling te houden van het werk van bekende Zwolse kunstenaars die in de vorige eeuw actief waren. Een twintigtal particulieren uit Zwolle was bereid werk van deze kunstenaars voor de tentoonstelling in bruikleen af te staan.

Openingstijden:

dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 uur

zon- en feestdagen 13.00 – 17.00 uur

elke woensdag gratis entree voor individuele bezoekers

eerste paasdag gesloten

www.stedelijkmuseumzwolle.nl

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)