Première Dennis P. De diamantrover uit Zwolle

Woensdagavond vond in cinema De Kroon aan het Gasthuisplein de landelijke première plaats van de film Dennis P. Naast tal van genodigden, die over de rode loper de bioscoop betraden, was bijna de gehele cast van de film aanwezig. De acteurs werden in de bioscoop ontvangen door de directeur van de Kroon en burgemeester H.J. Meijer. De première van de film Dennis P. was in Zwolle, omdat Dennis uit Zwolle afkomstig is. Vanaf donderdag wordt de film in de rest van Nederland getoond.


‘Dennis’ doet het in Zwolle nog eens dunnetjes over…

Dennis P. vertelt het waargebeurde verhaal van Nederlands grootste diamantrover ooit. Hoe hij de hele handelsvoorraad van een diamanthuis in een magnetrondoos wist te ontvreemden en minstens 20 miljoen rijker naar Mexico vluchtte. Wat de media alleen niet vertelden was het tragische, maar vooral komische liefdesverhaal dat achter de vette krantenkoppen schuil ging…  Dennis P. is namelijk een onvervalst liefdesverhaal. Vanaf het moment dat ‘dikke’ Dennis (Edo Brunner) in een seksclub de aardige Tiffany (Nadja Hüpscher) ontmoet, is hij smoorverliefd. Uiteraard vertelt hij zijn ouders (John Leddy en Willeke van Ammelrooy) niets over haar achtergrond en mag Tiffany niets weten over zijn echte gevoelens. Voor haar is hij gewoon een steenrijke diamanthandelaar. Maar daarvoor moet Dennis, als eenvoudige medewerker, wel steeds vaker een diamantje in zijn zak laten glijden.


De cast arriveert met de limo bij de rode loper…


Het Zwolse publiek had zich fraai uitgedost…


Nadja Hüpscher en Willeke van Ammelrooy


Burgemeester H.J. Meijer ontvangt de cast van Dennis P.


De mannen van Opgezwolle waren er ook…


Met een limo komt de cast van de film aan…

Als de bedrijfsrechercheur (Haye van der Heyden) hem op het spoor komt, besluit hij de droom van zijn leven waar te maken: de complete voorraad stelen en zich daarmee verzekeren van een toekomst voor hem en Tiffany. Om haar grootste wens te vervullen én om uit handen van de politie te blijven na zijn historische diefstal, vluchten ze naar zonnig Mexico. Daar gaat de wens van Tiffany inderdaad in vervulling, maar of Dennis daar nu zo blij mee zal zijn…


Burgemeester in goed gezelschap…

Recensie 

“Neuken?” grapt Dennis (Edo Brunner) tegen de lapdanser die op zijn schoot gekropen is. “Ja, is goed”, antwoordt Tiffany (Nadja Hüpscher) en vanaf dat moment is Dennis verliefd. Seks komt er nog helemaal niet aan te pas, want daar is de dikke Dennis eigenlijk veel te verlegen voor. Wel doet hij er alles voor om Tiffany te geven wat haar hartje begeert. Maar omdat Dennis helemaal niet zo rijk is als hij zich voordoet, voelt hij zich genoodzaakt om dan maar op zijn werk diamanten en juwelen uit de kluis te stelen.

‘Dennis P.’ is gebaseerd op de grootste diamantroof uit de Nederlandse geschiedenis. Het diamantbedrijfje van Dennis P. ging vanwege zijn gokschulden ten onder. Er zat voor hem niks anders op dan weer bij zijn ouders in te trekken en aan het werk te gaan bij Gassan Diamonds om zo zijn schulden beetje bij beetje te kunnen aflossen. Nadat hij verliefd werd op een prostituee uit een seksclub bleef er van die goede voornemens echter weinig over, want op 4 augustus 2001 nam Dennis voor miljoenen euro’s aan diamanten mee in een magnetrondoos.

Het verhaal van Dennis P. is al eens in boekvorm verschenen en nu dus ook op het witte doek. Regisseur Pieter Kuijpers (‘Van God los’) kiest ervoor om geen drama van het verhaal te maken, maar het op een luchtige manier te vertellen. Het resultaat is meer een kwajongensavontuur dan een misdaadverfilming. Het begint eigenlijk al met de voice-over van Dennis die wat over zijn achtergrond vertelt. Op een laconieke, spottende toon klinkt Brunners stem boven de eerste scènes uit, wat niet echt helpt om sympathie voor z’n personage te kweken.

Dennis wordt neergezet als een sulletje. Zijn eigen moeder (Willeke van Ammelrooy) heeft al niet echt een hoge pet van hem op en vrienden lijkt hij niet te hebben. Hij weet dan wel die diamanten te stelen, maar ook dat gebeurt een beetje klungelig. Dennis doet meer denken aan een clown dan aan slimme dief. Hierdoor is ‘de bolle uit Zwolle’ nogal een eendimensionaal, niet boeiend figuur geworden.

Nadja Hüpscher is overtuigender in haar rol als prostituee Tiffany. Hüpschers tengere lijf geeft haar iets kinderlijks en onschuldigs, wat ze gebruikt om Tiffany de juiste uitstraling mee te geven. ‘Tif’ is een quasi-naïeve spring-in-’t-veld die niet op haar mondje gevallen is. Slim is ze niet, maar ook zeker niet wereldvreemd. Ze maakt misbruik van Dennis, maar niet op een gemene manier. Hij kiest er zelf voor om met oogkleppen op te lopen, wat ook al niet bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van Dennis als hoofdpersoon. Tegen het einde van de film krijgen we eindelijk wat meer emoties bij hem te zien bij. Gestrand in Mexico beseft hij dat Tiffany niet van hem houdt zoals hij van haar en stort dan in. Pas vanaf dat moment krijgt het personage kleur.

De echte Dennis P. wilde niet meewerken aan de promotie rondom de film, omdat hij niet blij is met de wijze waarop hij afgeschilderd wordt. Een stoere held heeft Kuijpers inderdaad niet van zijn hoofdpersoon gemaakt. Maar erg grappig is hij ook niet. ‘Dennis P.’ is het allemaal nét niet. Nadja Hüpscher fleurt met haar leuke rol de boel een beetje op, maar daarmee worden de andere gebreken niet goedgemaakt.

Bron: AOL Film

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “Première Dennis P. De diamantrover uit Zwolle”

Reacties zijn gesloten.